Skip to main
Victor Haaze - Senior Consultant Installatietechniek - YER

“Oók in de huidige arbeidsmarkt is bijzonder veel mogelijk”

Victor Haaze is Senior Consultant Installatietechniek bij YER. Hij werkt vanuit deze functie veel samen met bouw- en techniekgigant BAM. Via dit artikel ontdek je hoe Victor via realistisch, ongekleurd advies en creatieve oplossingen invulling geeft aan de toekomstambities van BAM, YER én onze professionals.

“Mijn carrière in de detacheringswereld begon met het samenbrengen van opdrachtgevers en kandidaten in de installatietechniek. Na vierenhalf jaar lokte meer afwisseling en startte ik bij een bedrijf dat sensoren en services levert voor optimaal gebruik van kantoorgebouwen. Vervolgens werkte ik voor een ingenieursbureau, waar ik engineers in de industriële automatisering en infrabranche hielp aan interim-  en detacheringsopdrachten.

Deze functies waren een mooie aanloop richting mijn huidige functie: seniorconsultant vastgoed, bouw en infra bij YER, gefocust op detachering in de installatietechniek. Mijn opdrachtgevers zijn vooral aannemers en ingenieursbureaus, die onder meer gebouwgebonden installaties voor warm, koud en hemelwater, klimaatbeheersing, luchtbehandeling, koeling en verwarming installeren. Ondergewaardeerde techniek waar iedereen dagelijks mee te maken heeft, die mede daardoor uitdagend is om op hoog niveau werkend te krijgen én houden.”

Realistisch advies leidt tot concrete mogelijkheden

Medior-profielen zijn momenteel het schaarst binnen de installatietechniek. Deze professionals met enkele jaren ervaring voeren zelfstandig hun werk uit, wat natuurlijk superaantrekkelijk is voor bedrijven. Medior-installatietechnici zijn dan ook vrijwel onvindbaar, tenzij je ze wegtrekt bij je concurrentie – wat op termijn onhoudbaar is.

Hier komt bij dat seniors hoge loonkosten met zich meebrengen en starters aan de andere kant veel tijd kosten qua begeleiding. Als consultant leg ik daarom graag de feitelijke situatie uit aan opdrachtgevers. Ik schets de context realistisch en wijs opdrachtgevers erop wanneer ze zich blind dreigen te staren op té schaarse profielen.”

BAM en YER denken samen in oplossingen

“Een van mijn grootste opdrachtgevers is BAM. Een groot bedrijf met onderhoudscontracten voor volledig technisch gebouwbeheer, die vijf tot vijfendertig jaar lopen. Om hierin succesvol te blijven, is een nuchtere kijk op de huidige krappe arbeidsmarkt nodig. BAM denkt dan ook graag met me mee in oplossingen. Men beseft het belang van de instroom van talent, en belangrijker nog, dat projecten ook succesvol kunnen worden volbracht met inzet van professionals zonder installatietechnische werkervaring.

Opleidingen voldoen namelijk niet aan de veranderende vraag vanuit de arbeidsmarkt, naast het al bestaande tekort aan technici. Het is dus aan BAM en bedrijven als YER om professionals via werkervaring en opleidingen zo snel als mogelijk up to speed te krijgen. Zo is bijvoorbeeld Brian sinds november 2021 via YER aan de slag als junior werkvoorbereider bij BAM. Hij heeft zijn mbo-4 middenkader werktuigbouwkunde in 2020 afgerond. BAM besefte dat een ervaren werkvoorbereider een schaap met vijf poten is, en koos daarom voor YER-starter Brian.

Met fantastisch gevolg: Brian is op zijn plek in het team en maakt zich de materie gemakkelijk eigen, vanwege zijn technische opleiding. Het is dus niet voor niets dat zijn manager bij BAM [LINK] hem na afloop van de detacheringsperiode graag van ons overneemt. Deze samenwerking bewijst voor mij dat met creativiteit, open blikken en denken in mogelijkheden óók in de huidige arbeidsmarkt bijzonder veel mogelijk is.”