Skip to main
Toosje Geerts - Manager operations bij Unica

“YER spreekt onze taal en begrijpt waar onze wervingsbehoefte om draait.”

Unica een van de grootste technisch dienstverleners voor utiliteitsbouw in Nederland. Het bedrijf is toonaangevend op het gebied van duurzame innovaties en biedt allround oplossingen voor vraagstukken over onder meer installatietechniek, energie, ICT, Internet of Things (IoT) en smart buildings

Toosje Geerts is manager operations van Building Services. Met veertien locaties is dit de grootste divisie binnen Unica waarvan de grootste vestiging zich bevindt in Oosterhout. Voor het werven van nieuw talent werkt Toosje al lange tijd samen met YER. Zij vertelt over de wervingsbehoeftes van Unica en waarom ze zo graag met de consultants samenwerkt.

Focus op langetermijnrelaties 

“Unica houdt gebouwen levend. Valt de verwarming uit op kantoor of heb je opeens koud water? Wij zijn gespecialiseerd in alle technische aspecten die de leefbaarheid voor gebruikers vergroten: brandveiligheid, elektra, luchtbehandelingssystemen, enzovoorts. Het mooie van ons bedrijf is dat onze medewerkers op alle denkbare plekken in Nederland zitten. Bij vuurtorens en rechtbanken tot grote zorginstellingen en politiebureaus. Ook hebben we contracten bij Rijkswaterstaat en Defensie.

“In onze samenwerkingen streven wij naar een langetermijnrelatie. Te beginnen met onze eigen mensen, maar ook met opdrachtgevers en partners als YER. Ik heb zelf een technische achtergrond en houd ervan om op het snijpunt van mensen en techniek te werken. Bij Unica komt dit mooi samen. Als je elkaar goed kent en vertrouwt, kun je de diepte ingaan en sneller grote stappen zetten. Denk bij onze opdrachten bijvoorbeeld aan vraagstukken rondom duurzaamheid of de verbetering van de klantbeleving.”   

Medewerkers staan centraal 

“Om een duurzame band op te bouwen met onze teams, stellen we onze medewerkers centraal. Als collega’s op de juiste plek zitten en plezier hebben, stralen ze die positieve energie uit naar de buitenwereld - en dus ook naar onze klanten. Nieuwe collega’s starten bij ons nooit voor een korte periode, maar we richten ons op een langdurige samenwerking. De werksfeer is informeel en toegankelijk voor iedereen. Daarnaast stimuleren we de ambitie om jezelf te blijven ontwikkelen – bij starters maar óók bij de senior medewerkers. Die zelfontwikkeling is zo belangrijk, omdat de wereld om ons steeds verandert en we moeten meebewegen met de actuele vraagstukken van vandaag en morgen.” 

Grote variatie aan wervingsvraagstukken 

“Unica heeft vele specialismes in huis, waardoor onze wervingsvraagstukken zeer divers zijn. Zo zoeken wij met grote regelmaat monteurs, inspecteurs, werkvoorbereiders, projectleiders, contractbeheerders en -managers. We merken wel dat er een groot tekort is aan praktisch opgeleid talent. Die schaarste is jammer, want er is veel behoefte aan dit type medewerkers.” 

YER spreekt Unica-taal 

“Om de juiste kandidaten te bereiken, schakelen we graag een gespecialiseerd recruitmentbureau in. YER is een van onze vaste partners met wie we al jaren samenwerken. De consultants kennen ons bedrijf goed en weten wat de verschillen tussen de vestigingen zijn. Ze spreken onze taal en begrijpen waar het om draait in onze wervingsvraagstukken.” 

Detavast is mooie opstap naar vaste dienst

“Ons lange partnerschap heeft geresulteerd in een landelijke samenwerkingsovereenkomst. Het YER-team introduceert kandidaten die op basis van detachering bij ons aan de slag gaan. Eerst krijgen ze een detavast-contract via YER en na ongeveer een jaar kunnen ze, als de samenwerking wederzijds bevalt, kiezen voor een vast dienstverband bij Unica. Overigens is het wel zo dat we kandidaten vanaf de eerste dag behandelen als onze eigen medewerkers. We nemen ze snel op in ons team en ze kunnen direct gebruikmaken van onze bedrijfskleding en gereedschappen.

“Het mooie is dat het merendeel van de gedetacheerden na afloop van het YER-contract definitief kiest voor Unica. Natuurlijk zijn we zorgvuldig tijdens de selectie en proberen we er in de eerste gesprekken al achter te komen of we bij elkaar passen. Het resultaat is een geweldige mix van mensen uit elke leeftijdscategorie. Niet alleen jongeren, maar ook steeds meer seniors laten zich omscholen of leiden we binnen Unica verder op.”  

Samenwerking leidt tot duurzaam resultaat 

“Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt weet YER vaak invulling te geven aan onze vacatures. Dat kan best lastig zijn, want van dit type kandidaten zit lang niet iedereen op LinkedIn. Het is de kunst om ze dan toch te vinden en aan te spreken. Soms moet je iemand extra opleiden of coachen. Maar als de kandidaat de juiste mindset heeft, komt dit altijd goed. We zijn blij dat onze samenwerking tot zo’n duurzaam resultaat leidt. Ook al lukt het YER niet om voor elke vacature kandidaten te leveren, ze zijn voor ons wel een belangrijke partner."