Skip to main

Tips voor antwoorden op de vraag 'Waarom wil je hier werken?'

Je weet dat hij voorbij gaat komen als je solliciteert: de vraag 'Waarom wil je hier werken?' Een standaardvraag, waarop je antwoord het liefst allesbehalve standaard klinkt. Daarom in dit blog tips voor goede antwoorden, die je interviewers ervan overtuigen dat je écht wilt en de juiste persoon bent voor de baan, het team en de organisatie.

Waarom stelt men de vraag ‘Waarom wil je hier werken?’

Men vraagt om diverse redenen naar waarom je bij een bedrijf aan de slag wilt. Je interviewers willen erachter komen waarom je voor het bedrijf wilt werken, waarom je de specifieke functie wilt en of je je voor langere tijd wilt binden.

Met jouw antwoord op deze vraag wordt onder meer getoetst hoeveel je je voorafgaand aan je sollicitatiegesprek hebt verdiept in het bedrijf en de baan. Men peilt hoeveel kennis je hebt van het bedrijf, de branche, de werkzaamheden die bij de baan horen, maar ook in hoeverre je bereid bent om je volste best te doen en of je de baan écht wil.

Framework voor antwoorden

The Muse weet hoe je gestructureerd antwoord geeft op de vraag, zónder elk belangrijk moment hoeven benoemen dat ertoe leidde dat je nu in de sollicitatiestoel zit. Dit antwoord-framework bestaat uit drie pijlers:

1. Spreek je enthousiasme voor het bedrijf uit

Pak de gelegenheid om te laten zien wat je al weet over het bedrijf, vanuit je onderzoek voorafgaand aan het eerste sollicitatiegesprek. Stel dat je een sollicitatiegesprek hebt voor een senior software engineer-vacature. Het eerste deel van je antwoord kan dan klinken als:

Het eerste dat me opviel toen ik de vacature zag, was dat het een Bedrijf X-vacature was. Jullie zijn voor mij een perfect voorbeeld van een moderne, data-driven organisatie die het experiment niet schuwt. Het lijkt me inspirerend om bij te dragen aan jullie ambitieuze korte- en langetermijndoelen.

2. Leg de verbinding tussen jouw skills en de functie

Vervolgens is het doel om jezelf te pitchen voor de specifieke functie waarop je solliciteert. Bepaal aan de hand van de functiebeschrijving wat het belangrijkste deel van de rol inhoudt, plus enkele ‘gewenste vaardigheden’ en benoem alles wat hierin op jou van toepassing is. Zo vervolg je je enthousiaste introductie met waarom jij een goede match bent voor de functie:

Maar wat me het meest aanspreekt in deze functie, is de kans om de programmeervaardigheden die ik heb opgedaan als senior software-engineer te combineren met mijn talent voor kwantitatieve data-analyses. Dit alles binnen een functie waar ik me ook nog eens verder kan ontwikkelen richting Tech Lead, maakt me heel enthousiast.

3. Leg de link met je carrièredoelen

Ook wil je natuurlijk over de brug brengen dat de functie aansluit op waar je heen wilt binnen jouw carrière:

Ik wil al een tijdje de switch maken naar een A-merk met nationale allure. Ik ben ervan overtuigd dat ik binnen zo’n organisatie namelijk mijn echte potentieel en ambitie op het gebied van software engineering en leidinggeven kan aanspreken. Me aansluiten bij Bedrijf X als senior software engineer lijkt mij daarom een perfect passende volgende stap.

Tot slot

Voor overtuigende antwoorden is het zeer belangrijk dat je voor iedere sollicitatie gedegen research doet: er is immers geen catch-all antwoord waarmee je op iedereen indruk maakt.

Neem dus genoeg tijd om per bedrijf en functie te bepalen wat je inspireert, hoe jij met jouw skills en ervaring de rol kunt invullen en waarom deze past bij het carrière-traject dat je voor ogen hebt. Zo pak je de beste kans om eruit te springen met jouw unieke, overtuigende en memorabele antwoord op deze standaardvraag.