Skip to main
Interview Stephany Djarkasi – Manager van het YER Expatbureau

"Dat je voor ons geen nummer bent, betekent dat wij extra stappen zetten als jouw situatie hierom vraagt."

Stel je voor: je krijgt als highly skilled professional de kans om carrière te maken in Nederland. Hoe heerlijk is het als je dan alleen maar je koffer hoeft in- en uit te pakken en alles voor je geregeld wordt? Het YER Expatbureau geeft international professionals een vliegende start in Nederland en regelt de relocatie van a tot z. Manager Stephany Djarkasi vertelt hoe ze met haar persoonlijke begeleiding expats de weg wijst in hun nieuwe thuisland.

Persoonlijke begeleiding voor een vliegende start

“Ons team doet veel moeite om ervoor te zorgen dat expats van YER een zachte landing maken in Nederland. Dat begint al op Schiphol. Als jij aankomt, staan we altijd klaar om je een warm welkom te geven. Op ieder moment van de dag, het maakt niet uit hoe laat. We vinden het belangrijk dat je een vertrouwd gezicht ziet met wie je al online gesproken hebt. Die persoon kent de weg en brengt je meteen naar je nieuwe huis. Eerst nog in een hotel of AirBnB-adres verblijven of tussentijds moeten verhuizen, komt bij ons niet voor.”

“Voor ons team is een expat nooit een nummer, maar een echt persoon die door te kiezen voor een carrière in Nederland een belangrijke life changing beslissing neemt. Dat is niet zomaar iets. Het is daarom onze ambitie om te zorgen dat je je zo snel mogelijk op je gemak voelt. Ook kun je met al je vragen, twijfels en onzekerheden bij ons terecht. Zelf emigreerde ik ooit voor mijn studie naar Nederland. Als ervaringsdeskundige begrijp ik dus goed wat een grote stap dit is.”

Hulp bij alle praktische en financiële zaken

“Onze one-stop-shop service regelt alle facilitaire, financiële en praktische zaken die nodig zijn voor een goede start in Nederland. Denk aan huisvesting, de verblijfsvergunning, een bankrekening en een ziektekostenverzekering. Ook maken we een calculatie van de verwachte kosten en indien noodzakelijk regelen we een betalingsafspraak waarbij we vast de huur of borg voorschieten.”

“Dat je voor ons geen nummer bent betekent ook dat wij extra stappen zetten als jouw situatie hierom vraagt. We adviseren eventueel ook over scholen, goede opvangmogelijkheden voor je kinderen en hoe je in contact komt met andere expats. Ook helpen we met het vinden van meubels als een kinderbedje of dekbed. Voor advies over simkaarten, ov-chipcards, omgaan met digitale betalingen en tips over goede winkels en supermarkten kun je eveneens bij ons terecht.”

“Voor Nederlanders is veel vanzelfsprekend, maar een gezin uit bijvoorbeeld een tropisch klimaat is erg geholpen als je ze vertelt dat warme onderkleding en goede huidverzorgingsproducten als bodylotion en lipbalsem hen beschermen tegen de kou.”

Huisvesting en verblijfsvergunning snel geregeld

“Huisvesting en verblijfsvergunning zijn voor expats de grootste stresspunten. We zetten ons dus volledig in om deze twee zaken direct te regelen nog voordat je arriveert. Zodra we je komst doorkrijgen, plannen we een online kennismaking om je goed voor te bereiden. Samen snel schakelen is dan key.”

“Als eerste stel ik een selectie van geschikte woningen voor, waaruit je kunt kiezen. Bij de selectie huizen die je te zien krijgt kun je ervan uitgaan, dat ze allemaal in een fijne buurt liggen. Ons criterium is simpel: wij raden een woning alleen aan als we er zelf zouden willen wonen.”

“Het tweede actiepunt dat we direct oppakken is de aanvraag van de verblijfsvergunning bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Of dit nu om een persoon, een hele familie of een verlening gaat, ons team weet precies wat er nodig is en waar we moeten zijn. Ook informeren we expats over nieuwe wetgeving en helpen we met het invullen van officiële documenten, die vaak in het Nederlands zijn. Dat je dit niet allemaal zelf hoeft uit te zoeken, scheelt je veel tijd.”

Verrassend fijn woon- en werkklimaat in Nederland

“Als je eenmaal gesetteld bent in Nederland, zal het je aangenaam verrassen hoe goed alles georganiseerd is. Als je bankzaken moet afhandelen bijvoorbeeld, wordt je meteen geholpen. Ook is iedereen altijd op tijd, want in Nederland geldt: afspraak is afspraak. Daarnaast is reizen met het openbaar vervoer heel eenvoudig. Een ander voordeel is dat iedereen Engels spreekt. Ook op je werk zul je ervaren dat collega’s welcoming zijn en overschakelen op Engels, zodat je je niet buitengesloten voelt.”

“Naast mooie carrièremogelijkheden, is er een goede work-life balance, maak je weinig overuren en is de reistijd naar je werk kort. Bovendien profiteer je van de 30%-regeling, waardoor je minder belasting betaalt. Voor kinderen zijn de opleidingsmogelijkheden uitstekend en is de veiligheid groot. Ook is Nederland een prima uitvalsbasis als je meer van Europa en de wereld wilt zien.”

Positieve feedback

“Als expats ons feedback geven horen we vaak dat onze persoonlijke benadering zo onderscheidend is ten opzichte van andere relocators. Ik hoor vaak dat we in alle hectiek van de relocatie een rustpunt zijn: ‘When we talk to you, you always know how to calm us down even when the point of stress is really high.’”

“Wat mij altijd is bijgebleven is de reactie van een Zuid-Afrikaans koppel: ‘We don’t have enough words to thank you. What YER did for us was amazing’. Ze voelden zich door ons zo gesteund tijdens hun eerste periode in Nederland dat het hen geïnspireerd heeft om onze aanpak over te nemen als zij zelf landgenoten verwelkomen.”

“Ga je voor YER aan de slag dan kun je erop vertrouwen dat wij alles voor je regelen, zodat jij je direct en zonder obstakels op je nieuwe baan kunt storten.”

Over het YER Expatbureau

Het expatbureau van YER is dé onestopshop voor international highly skilled professionals die hun land verlaten vanwege carrièremogelijkheden in Nederland. Veel expats komen uit India, Turkije, Zuid-Afrika, Polen en Brazilië, maar dit zijn zeker niet de enige landen van waaruit wij internationals verwelkomen. YER koppelt ze aan een uitgebreid werkgeversnetwerk door heel Nederland en ze gaan onder meer aan de slag bij (grote) technologiebedrijven met specialismes als engineering, IT, automotive, mechatronica.