Skip to main

Solliciteren als je nog werkt: hoe doe je dat het handigst? Zeven tips

Solliciteren als je nog werkt kan gevoelig liggen bij je huidige werkgever. Je maakt het liefst geen slapende honden wakker, maar wil natuurlijk wel je kansen pakken. Hoe je dat aanpakt, leer je met de zeven tips in dit blog.

1: Update je LinkedIn in privémodus

Voordat je gaat solliciteren zorg je natuurlijk voor een up-to-date cv en LinkedInprofiel. Maar je wilt waarschijnlijk geen slapende honden wakker maken terwijl je solliciteert als je nog werkt. Daarom klik je op ‘Nee’, als LinkedIn je vraagt of je je aanpassingen wilt delen met je netwerk.

2: Post je cv niet op jobboards

Als je niet wilt dat je huidige baas en/of collega’s op de hoogte zijn van je sollicitaties, kun je je cv beter niet op online jobboards plaatsen. De kans is dan namelijk vrij groot dat mensen binnen je huidige bedrijf je cv daar tegenkomen. Als je écht in undercovermodus wilt solliciteren, kies je voor kansen via je eigen netwerk of online vacatures waarop je discreet reageert. Aan het eind van dit artikel vind je links naar nuttige artikelen die je onder meer helpen met netwerken én solliciteren.

3: Gebruik alleen je eigen apparatuur

Gebruik nóóit laptops, pc’s, telefoons, kopieerapparaten, scanners etc. van je huidige werkgever voor je sollicitaties. Voor jouw zoektocht naar een nieuwe baan gebruik je alleen je eigen apparatuur, zodat je 100% zeker weet dat jíj de controle hebt over wie wat weet.

4: Vraag om discretie

De meeste recruiters, vacaturehouders en HR-medewerkers gaan er vanuit dat je huidige baas niet weet dat je solliciteert. Als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatie, is het alsnog nuttig om aan te geven dat je graag wilt dat er discreet met je sollicitatie wordt omgegaan. Zo weten alle partijen waar ze aan toe zijn en kan er met je worden meegedacht. Meer hierover bij de volgende tip.

5: Afspraken buiten werktijd

Om niet opvallend bezig te zijn met solliciteren, raden we je aan al je sollicitatieactiviteiten buiten werktijd te plannen. Plan afspraken vroeg in de ochtend, tijdens de lunch, kort na kantoortijd, of neem eventueel vrije dagen op.

Als je potentiële nieuwe werkgever of recruiter op de hoogte is van het feit dat je solliciteert terwijl je nog werk hebt, is de kans groot dat ze met je willen meedenken qua afspraken inplannen op discrete momenten. Willen ze niet met je meedenken? Dan kun je je afvragen of het misschien beter is om verder te zoeken.

6: Blijf gefocust en gemotiveerd

Solliciteren als je nog werkt is een hele klus. Je moet scherp zijn, veel plannen en organiseren én op je huidige werk niet verslappen. Want het laatste wat je wilt is een slechte laatste indruk achterlaten. En daarbij word je simpelweg betaald om tot aan je laatste werkdag te doen waarvoor je bent aangenomen.

Hoe moeilijk het soms ook is, zorg dat je je focus en motivatie vasthoudt – óók als je naar nieuwe kansen aan het kijken bent. Zo zorg je voor een optimale sfeer wanneer de tijd rijp is om je carrière ergens anders voort te zetten.

7: Werk zo efficiënt mogelijk

Om het solliciteren terwijl je werkt extra soepel te laten verlopen, wijzen we je graag op blogs hieronder. Hiermee begin je jouw zoektocht naar die volgende carrièrestap efficiënt en 100% voorbereid:

Succes met je stealth-sollicitaties.

Bronnen: ForbesTopresume