Skip to main
Rinke Dolfsma - Managing consultant bij YER

"Het zeer verrijkend om vanuit een team te ervaren hoe het is om je eigen business op te bouwen."

Rinke Dolfsma is managing consultant bij YER en al twintig jaar actief binnen de arbeidsbemiddeling. Ze is gespecialiseerd in financiële en managementposities en geeft leiding aan team Finance Amsterdam. De focus is breed, want het team bemiddelt zowel voor de publieke sector als voor het bedrijfsleven. Wat vindt zij zo inspirerend aan recruitment en waarom heeft ze voor YER gekozen?

Ontwikkeling als speerpunt

"Het belangrijkste in mijn carrière is dat ik me kan blijven ontwikkelen. Aan de ene kant varen op mijn competenties en aan de andere kant geprikkeld worden door nieuwe uitdagingen. Toen ik veertien jaar geleden startte bij YER, kwam ik vanuit de detachering. Ik had geen ervaring met werving en selectie en kwam er al snel achter dat je dit werk niet moet onderschatten. Cv’s écht doorgronden en de vertaalslag maken naar een goede match. Dat kan lastig zijn en is een vak op zich. Ook is het boeiend om voor een opdrachtgever het wervingstraject uit handen te nemen: jij bent namens de organisatie het visitekaartje op de arbeidsmarkt en krijgt het vertrouwen om die belangrijke sleutelpositie in te vullen. 

Recruitment raakt aan iets fundamenteels. Natuurlijk draait het erom de juiste kandidaat te vinden, maar op een dieper level gaat het om de cruciale processen die zich afspelen in een mensenleven en binnen een organisatie. Als intermediair speel jij daarin een belangrijke rol. Dat vind ik mooi aan dit vak." 

Volwassen en autonome werkomgeving

"Enthousiaste oud-collega’s haalden mij destijds over om eens te komen kennismaken met het team van YER. Wat mij aantrok was de focus op zwaardere managementposities. Ik kwam meer vanuit de operationele hoek en wilde ook graag die kant op. Daarnaast vond ik de door de wol geverfde consultants en de volwassen werkomgeving stimulerend. Dat ik hier zoveel kon leren, was geweldig. 

Inmiddels heb ik me ontwikkeld tot managing consultant en zit ik aan de andere kant van de tafel. Ik werk veel samen met nieuwe en ervaren collega’s en houdt erg van de ambitieuze en ondernemende dynamiek die zij meebrengen. Ons team bestaat uit vakvolwassen consultants en zelfstarters die van autonomie houden. Met relatief kleine teams die decentraal werken, zorgen we ervoor dat iedereen betrokken is. Voor nieuwkomers is de drempel om aan te haken laag, want ze landen snel." 

Veel verantwoordelijkheid en ruimte voor eigen businessplan

"Bij YER ben je verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitrol van je eigen businessplan. Je breidt op eigen kracht je klantenbestand uit, ontwikkelt de markt en zorgt dat je kandidaten aan je bindt. Weliswaar heb je te maken met bepaalde randvoorwaarden en kwaliteitsnormen, maar hoe je dit aanpakt is aan jou. Verwacht dus geen gespreid bedje. Maar als je de juiste mindset hebt, kun je ver komen. 

Ons team is een mix van veel verschillende consultanttypes met allemaal een eigen verhaal. Het mooie is dat dit prima naast elkaar kan bestaan. YER faciliteert je om succesvol te zijn en geeft veel ruimte voor je eigen aanpak. Die balans tussen de propositie van het bedrijf en de ondernemende werksfeer past na veertien jaar nog steeds heel goed bij mij." 

Nieuwe sector geïntroduceerd

"YER richt zich van oudsher op het bedrijfsleven, terwijl mijn affiniteit bij de publieke sector ligt. Voor de financiële kandidaten die wij bemiddelen zag ik een gat in de markt. De sector biedt niet alleen mooie kansen, maar er is ook veel vraag naar financials met commerciële kwaliteiten. Dit heeft onder andere te maken met de verzakelijking van de sector. Op een gegeven moment kwamen de opdrachten binnen en schakelden opdrachtgevers ons opnieuw in. Niet alleen voor een specifieke functie, maar ook voor de inrichting van gehele teams. Ik ben er trots op dat we voor YER binnen de publieke sector naamsbekendheid en relevantie hebben opgebouwd." 

Behulpzame en solidaire cultuur

"Binnen YER is de gunfactor groot. Collega’s reageren niet alleen enthousiast als jouw case gaat lopen, maar we kijken ook wie er het beste bij een opdracht past. Om elkaars ontwikkeling te bevorderen delen we kennis en informatie tijdens digitale en fysieke meetings. En als je tegen een hobbel aanloopt, helpen we elkaar graag op weg. De vibe van verbondenheid is sterk. Natuurlijk zijn er wel eens discussies over verschillende standpunten. Dat kan bijna niet anders als je samenwerkt met ondernemende types die allemaal hun eigen perspectief hebben. Ik zie dat als een meerwaarde, want zo maak je elkaar beter." 

Unieke positie binnen recruitmentland

"Tussen alle recruitmenbureaus die er zijn, neem YER een unieke positie in. Veel bedrijven zijn opgebouwd vanuit een strakke beursgenoteerde Angelsaksische cultuur. Of je hebt organisaties die lijken op een maatschap. Hier sluiten mensen zich aan als zelfstandige, moeten vervolgens alles zelf regelen en worden alleen beloond op basis van de omzet. Wij zitten daar tussenin. Bij ons krijg je een prima basissalaris en een uitstekende bonusregeling. Daarnaast heb je de mogelijkheid om je werk-privébalans goed in te richten. Bovendien is het zeer verrijkend om vanuit een team te ervaren hoe het is om je eigen business op te bouwen zonder dat je per se zelfstandig ondernemer wilt worden."