Skip to main

Niet genoeg werkervaring voor je droombaan? Met een traineeship kom je er wel

De kans is groot dat jouw droombaan geen startersfunctie is. Maar om die voor jou perfecte functie te bereiken, moet je wél ergens beginnen. Traineeships zijn voor veel starters en professionals een interessant alternatief ten opzichte van bijvoorbeeld startersfuncties en werkervaringsplekken. Ook voor jou? Lees dit blog en je ontdekt het.

Misvattingen over traineeships

Over traineeships bestaan nogal wat misvattingen. Zo zouden ze volgens de één alleen geschikt zijn voor strebers, waar iemand anders juist claimt dat traineeships voor twijfelaars zijn. Ook denkt men zodra het woord traineeship valt al snel aan koffie halen, printjes uitdraaien en onbetaald werken.

Deze en andere vooroordelen komen weliswaar ergens vandaan, maar gelden absoluut niet wanneer een traineeship degelijk in elkaar steekt. Aan het eind van deze blogpost ken jij daarom de échte feiten als het gaat over traineeships.

Diverse niveaus

Traineeships zijn er in veel smaken en kleuren, de een laagdrempeliger qua toelatingseisen dan de ander. Traineeships zijn dus zeker niet alleen gericht op hoogopgeleiden of mensen met veel werkervaring. Er zijn flink wat programma’s voor starters, maar ook voor mensen met al een wat langer cv is er ruime keuze.

Feit: Van gecertificeerde mbo-niveau-trainingen tot aan complete post-wo-trajecten en alles daartussenin: traineeships bieden je kansen op allerlei niveaus.

Start- én einddatum

Een traineeship is een traject met een vastgestelde start- en einddatum. Hierdoor weet je voorafgaand aan een traineeship wat er van je wordt verwacht en binnen welk tijdsbestek dit gaat gebeuren.

Feit: Als trainee kun je een kruisje zetten bij de dag waarop je volleerd bent en klaar om jouw functie compleet zelfstandig uit te voeren.

Training en opleiding

Dat kruisje zetten is mogelijk doordat je tijdens traineeships deelneemt aan trainingen en/of opleidingstrajecten. Functie-specifiek, maar in veel traineeships ook gericht op business-skills en softskills. Je behaalt certificaten en diploma’s die bewijzen dat jij klaar bent voor de functie die je ambieert.

Feit: Trainingen en opleidingstrajecten zorgen voor jouw versnelde en doelgerichte ontwikkeling als trainee.

Diverse en gewilde functies

Binnen veel traineeships kun je als deelnemer proeven van verschillende functies. Zo kun je door werkzaamheden écht te ervaren bepalen waar je hart het meest ligt. Traineeships zijn bovendien gericht op zeer gewilde functies. Bedrijven hebben openstaande functies die moeilijk op traditionele manieren te vervullen zijn, dus kiezen ze voor een traineeship.

Feit: Als trainee weet je zeker dat je na afloop een functie bekleedt die bij je past én die gewild is op de arbeidsmarkt.

Loon

Waar in sommige stage- en werkervaringstrajecten géén (eerlijke) verloning plaatsvindt, zijn traineeships een vorm van betaalde arbeid. In veel gevallen werk je als trainee gedetacheerd bij bedrijven.

FEIT: Als trainee krijg je op vaste momenten een eerlijk loon op je bankrekening gestort.

Coaching

Traineeships kenmerken zich ook door het – in de meeste gevallen – werken met coaches. Zij nemen de tijd en kennen de technieken om je grondig te leren kennen. Hierdoor focussen coaches zich niet alleen op je doelstellingen, maar ook hoe jij deze gaat halen. Met jouw persoonlijke valkuilen én sterke eigenschappen in het vizier adviseren coaches je doelgericht, zodat jij boven jezelf uit kunt stijgen.

Feit: Coaches helpen je inzicht te krijgen in persoonlijkheid en gedrag, zodat je versneld professioneel groeit.

Gepersonaliseerde leer- & ontwikkeldoelen

Maatwerk voor zowel deelnemers als bedrijven is een andere unieke eigenschap van traineeships. In overleg met elkaar wordt in veel traineeships bepaald aan welke specifieke trainingen/opleidingen je gaat deelnemen. Zo worden jouw ambities gekoppeld aan échte bedrijfsdoelstellingen en -projecten.

Feit: Maatwerk in overleg met bedrijven leidt tot tastbare resultaten en jouw versnelde, doelgerichte ontwikkeling.

Overzicht traineeships, startersfuncties & werkervaringsplekken

Tot slot een overzicht van de over het algemeen geldende verschillen tussen startersfuncties, traineeships en werkervaringsplekken. Uitzonderingen daargelaten zien deze verschillen er zo uit: 

 

  Startersbaan  
  Traineeship  
   Werkervaring  
Loon:
Coaching:
Vastomlijnd traject:
Flexibiliteit in functie:
Vakinhoudelijke ontwikkeling:  ✓  ✓
Gepersonaliseerde leertrajecten:
Overtuigd van de kracht van traineeships?
Check het overzicht van YER-traineeships en ontdek hoe dichtbij jouw potentiële droombaan is.