Skip to main

Nico Barendse - Zo maak je carrière in finance

Bij SWK in Rotterdam is Nico Barendse de opvolger van financieel directeur Peter Kraan. SWK is het oudste waarborgfonds voor koopwoningen in Nederland dat verzekerden garantie geeft op de afbouw van hun woning. Welke belangrijke keuzes heeft hij tijdens zijn carrièrepad gemaakt en hoe heeft YER bij zijn plaatsing geholpen?

Nico Barendse startte zijn loopbaan bij accountantskantoor PwC. Na tien jaar, waarin hij zijn RA-titel behaalde en alle hoeken van het vak verkende, was hij er klaar voor om over te stappen naar het bedrijfsleven.

Hij ging aan de slag bij het Waarborgfonds Motorverkeer en Rialto Verzekeringen, een verzekeraar voor bijzondere risico’s buiten de reguliere markt. Behalve dat de complexiteit van dit type organisaties en verzekeringen hem aansprak, kreeg hij de vrijheid om de gehele financiële administratie from scratch te gaan opbouwen. Na bijna twee jaar werd hij benoemd tot financieel directeur en was hij medeverantwoordelijk voor de uitbouw van de organisatie naar wat nu De Vereende is. Dit is een verzekeraar voor bijzondere risico’s en een managementbedrijf voor marktbrede oplossingen, waaronder het Waarborgfonds Motorverkeer, Atoompool en de Terrorismepool.

Hoe is SWK op jouw pad gekomen?

“Na twintig mooie jaren was het tijd voor een nieuwe uitdaging. Nadat ik vorig jaar ontslag had genomen, laste ik een sabbatical in. Aangezien ik de leeftijd van 55 naderde, ging ik op zoek naar een diepgaand antwoord op de vraag wat in deze fase het beste bij mij zou passen. Ik sprak mijn netwerk aan en volgde een coachingstraject.”

“In mijn tijd als accountant had ik al ondervonden dat ik goed paste bij kleinere en middelgrote organisaties. Dat klopte nog steeds. Ik wil graag betrokken zijn bij alle facetten van een bedrijf en het geheel kunnen overzien – van strategie tot operatie.”

Toen ik via YER de vacature van financieel directeur bij SWK zag, paste die helemaal in het plaatje. 

“Ook gaat mijn voorkeur uit naar organisaties die met hun visie een maatschappelijke impact hebben. Resultaatgericht zijn is natuurlijk belangrijk, maar met een goed doordachte langetermijnstrategie kun je echt een meerwaarde leveren aan de samenleving.”

“Toen ik via YER de vacature van financieel directeur bij SWK zag, paste die helemaal in het plaatje. Niet alleen qua grootte van de organisatie, maar ook als het gaat om maatschappelijke betrokkenheid. Immers, dit waarborgfonds zorgt ervoor dat kopers met een gerust hart een woning kunnen aanschaffen zonder geconfronteerd te worden met een bouwbedrijf dat failliet gaat. Ook kunnen ze terechte fouten en gebreken bij ons neerleggen als de aannemer nalatig is in het oplossen hiervan.”

Hoe verliep de samenwerking met YER?

“De kennismaking met consultant Vincent Lee verliep vlot. Wat ik waardeerde was dat hij goed luisterde naar mijn verhaal en praktische tips gaf over hoe je op de beste manier een sollicitatie ingaat. Ook kreeg ik een lijst met kennisvragen, zodat ik me goed kon voorbereiden op de gesprekrondes bij SWK. Dit was uniek, want dat had ik nog niet meegemaakt bij andere partijen.”

“Tijdens het eerste gesprek bij SWK maakte ik onder andere kennis met algemeen directeur Eric Polman. We focusten ons op de inhoud en dat gaf mij veel aanknopingspunten om een goed beeld van de organisatie en de functie te krijgen. Na afloop belde Vincent diezelfde middag nog om te vragen hoe de sollicitatie gegaan was. Dat was zeer attent.”

“Toen ik te horen kreeg dat ik door was naar het tweede gesprek, gaf Vincent opnieuw goede feedback die ik kon gebruiken ter voorbereiding op de volgende ronde. Ik maakte kennis met financieel directeur Peter Kraan, de coördinator financiën en de aankomend manager techniek. Peter gaf me een goed beeld van de bedrijfscultuur en hij was benieuwd naar mijn persoonlijke drijfveren. Belangrijk, want als je gaat samenwerken in een kleine organisatie en zeker in een directierol is een goede klik onontbeerlijk. Ook het derde gesprek met de Raad van Toezicht verliep voorspoedig. Meteen die middag kreeg ik het verlossende telefoontje dat de keuze op mij was gevallen en binnen een week was alles rond.”

Wat ik waardeerde was dat Vincent goed luisterde naar mijn verhaal en praktische tips gaf over hoe je op de beste manier een sollicitatie ingaat.

“Hoewel ik op 1 januari 2020 pas zou starten, werd ik direct uitgenodigd voor de borrels en kerstlunch in december. Zo kon op een informele manier al een beetje kennismaken met iedereen. Dat gaf me het gevoel dat ik echt welkom was.”

“Al met al verliep de samenwerking met Vincent uitermate soepel. Het inplannen van de afspraken, de constante feedback en de correcte terugkoppeling vanuit SWK heb ik als zeer prettig ervaren. De korte lijnen en het snelle schakelen zorgden ervoor dat ik steeds duidelijk voor ogen had waar ik aan toe was.”

Wat is jouw basis voor succes?

“In dit soort functies heb je veel verantwoordelijkheid en geef je richting aan, óók in moeilijke tijden. Mensen wachten totdat jij aangeeft wat er moet gebeuren. Een afwachtende houding aannemen helpt je dan niet verder, je moet vooral duidelijkheid creëren.”

“Mijn brede blik en flexibiliteit helpen mij om goed te schakelen op alle niveaus. Zeker in een kleinere organisatie is het belangrijk om alle belangen in het oog te houden. Het is de kunst om de aanwezige kennis en ervaring te matchen met nieuwe ontwikkelingen.”

“Ook streef ik ernaar in control te zijn. Ik ben gedegen en beheerst, heb oog voor veranderingen en zoek altijd naar oplossingen. Organisaties moeten zich blijven ontwikkelen om hun bestaansrecht te kunnen garanderen. Ik help graag mee deze wendbaarheid op gang te houden. Dus niet alleen vanuit een ivoren toren mijn bijdrage leveren, maar ook op operationeel niveau samen met collega’s de handen uit de mouwen te steken.”

Wat adviseer jij mensen die een volgende stap willen maken?

“Finance is een dynamisch vak waarin je jezelf continu ontwikkelt. Op de momenten dat ik het gevoel had niet meer van toegevoegde waarde te zijn in een organisatie, heb ik het heft in eigen handen genomen. Als je niet meer kunt bereiken wat je voor ogen hebt, dan moet je ondanks alle risico’s, eerlijk zijn naar jezelf en actief kiezen voor een nieuwe uitdaging. Als je dit onder ogen durft te zien kom je er altijd beter uit. Dat is beter dan te blijven zitten in een baan die je niet gelukkig maakt.”

Als je niet meer kunt bereiken wat je voor ogen hebt, dan moet je ondanks alle risico’s, eerlijk zijn naar jezelf en actief kiezen voor een nieuwe uitdaging.

“Een oude gezegde luidt: rust roest. Door jezelf te blijven ontwikkelen en uitdagen voorkom je dat je stil komt te staan. Neem ook voldoende tijd om een nieuwe stap vorm te geven, want door een goede reset kijk je met een frisse blik naar de toekomst. Tijdens mijn sabbatical kostte het een paar maanden om los te komen van mijn vorige baan en de mensen met wie ik al die tijd gewerkt had. Door goed afscheid te nemen stel je jezelf open voor een baan die echt een schot in de roos kan zijn en bevrediging geeft op de lange termijn.”