Skip to main
Michiel Prins - Talent acquisition manager & HR coordinator bij Eurofins

"Marie José is een echte doorzetter en levert constant nieuwe aanwas."

Eurofins is een internationaal netwerk van testlaboratoria dat gespecialiseerd is in analyses voor food, farma, milieu en agroscience. Met 900 vestigingen wereldwijd, waarvan ruim 30 in Nederland, is het een van de snelst groeiende bedrijven. Future Business Leaders is een samenwerkingsproject met YER dat gestart is in 2017. Headhunter Marie José van Riel bemiddelt high potentials voor diverse managementfuncties. In dit artikel vertelt talent acquisition manager & HR coordinator Michiel Prins over de complexiteit van deze profielen en wat de voordelen zijn van de samenwerking met YER.

Safeguard voor de consument

“Testing for life is het adagium van Eurofins. Wij testen en analyseren dagelijks alles wat met mensen in aanraking komt en schadelijk kan zijn voor mens en natuur. Onze laboratoria traceren bijvoorbeeld microbiologische besmettingen in levensmiddelen, zoals listeria en salmonella. Ook controleren we medicijnen op accuraatheid van samenstelling en testen we bijvoorbeeld grondmonsters op pesticides, zware metalen, asbest of PFAS-deeltjes.”

“Voor de GGD zijn we een grote provider van pcr-testcapaciteit. Toen in 2020 de impact van COVID-19 duidelijk werd, moest die capaciteit gemaximaliseerd worden. We hebben toen razendsnel het eerste Nederlandse hoog volume laboratorium opgezet in Rijswijk. Ook testen en duiden we nieuwe virusvarianten. Met de resultaten brengt het RIVM in kaart hoe de verspreiding plaatsvindt. Eurofins ziet zichzelf als safeguard en de consument veilig houden heeft de hoogste prioriteit.”

Extreme groeicurve door ondernemende cultuur

“De manier waarop wij gestructureerd zijn en onze dynamische bedrijfscultuur zorgen voor een extreme groeicurve. De verschillende laboratoria werken weliswaar nauw samen, maar kennen ook een grote mate van autonomie. Het zijn klein- en grootschalige productiebedrijven met een grote beslisbevoegdheid. In tegenstelling tot een matrixorganisatie zijn onze lijnen kort. Als je een goede businesscase hebt, dan is er snel draagvlak, waardoor je direct actie kunt ondernemen. Die actiegerichtheid is typisch voor onze cultuur. Binnen onze multinational is veel ruimte voor ondernemerschap en eigen initiatief.”

“Daarnaast heerst er een echte topsportmentaliteit. We streven naar marktleiderschap in elk segment waarin we actief zijn. Iedereen daagt constant de status quo uit en wil continu processen optimaliseren. De woorden ‘nee’ of ‘onmogelijk’ komen simpelweg niet in ons vocabulaire voor. Onze medewerkers zijn quick thinkers die de juiste bedrijfskundige vraagstukken tackelen en er vervolgens voor gaan. Door deze mentaliteit zijn we in Nederland binnen enkele jaren gegroeid van ongeveer 1000 naar 2500 medewerkers.”

Schaarste aan high potentials

“Mijn core focus ligt op leiderschapsrollen en in de praktijk blijken deze profielen ook voor Eurofins dun gezaaid te zijn. Onze visie is hire the best. Anders gezegd: met goede mensen heb je een goed bedrijf, met de beste mensen heb je het beste bedrijf. In mijn recruitmentstrategie ga ik dus op zoek naar de allerbeste medewerkers. Kandidaten die enerzijds begrijpen wat er op technisch vlak in een reageerbuisje gebeurt en anderzijds met een technisch bedrijfskundige blik naar processen kijken.”

“Bovendien moeten ze zelfstandig een bedrijf kunnen runnen en het voortouw durven nemen. Echte leiders die hun team meenemen in de juiste richting, zodat de aansluiting bij alle marktontwikkelingen zo groot mogelijk is. Dit is een compleet ander DNA dan wat er over het algemeen gangbaar is bij multinationals. Ik ben expliciet op zoek gegaan naar een partner die toegang heeft tot dit type high potentials.”

Future Business Leaders

“Toen ik met YER in contact kwam, bleek dat de consultants al ervaring hadden met de bemiddeling van dit soort profielen. Marie José van Riel was bekend met het private equity gedreven ambitieniveau en de decentrale aansturing die Eurofins kenmerkt. Ze begreep goed wat leiderschap bij ons inhoudt en welk potentieel we zoeken. We zaten dus snel op dezelfde golflengte. Uit alles bleek dat deze samenwerking beide partijen veel synergie bood en zo is het project Future Business Leaders ontstaan. Sinds 2017 is dit een ongoing project waarbij Marie José high potentials werft en selecteert voor diverse managementvacatures binnen de gehele organisatie.”

Groot doorzettingsvermogen

“Wat ik prettig vind aan de samenwerking met Marie José is haar doorzettingsvermogen. Ik ben zelf headhunter geweest en ken het recruitmentlandschap in Nederland vrij goed. Als je het allerbeste potentieel wilt onderscheiden van de rest, is daar een sterke wil voor nodig. Die heeft niet iedereen. Ik ben de laatste die zal zeggen dat onze profielen eenvoudig te vinden zijn. Aansluiten bij de wervingsvraag is één, maar willen dóórzoeken als het tegenzit, is een ander verhaal.”

“Soms vind je snel twee geschikte kandidaten, maar het kan ook drie keer een mismatch zijn. Dan moet je erin blijven geloven en niet opgeven. Ik heb ook bureaus meegemaakt die veel beloven en minimaal leveren. Het mooie is dat Marie José die extra stap zet en de belofte steeds waarmaakt. Daardoor hebben we door de jaren heen een mooi trackrecord opgebouwd met medewerkers die praktisch allemaal succesvol zijn in hun rol.”

Verlengstuk van Eurofins

“Door de intensieve samenwerking is Marie José inmiddels het verlengstuk van ons bedrijf. Ze kent ons zo goed dat ze precies begrijpt wat wij nodig hebben. Zo zochten we een laboratory manager voor een grote en relatief complexe productielijn. Dat bleek lastiger dan gedacht, want dit type kandidaten is schaars in Nederland. Toen ik de vacature bij Marie José neerlegde, had ook zij even tijd nodig om tot een geschikte selectie te komen. Maar de aanhouder wint en toen ze uiteindelijk een interessant persoon voorstelde, wisten wij snel dat dit een succes zou worden. Zij brengt onze boodschap nu eenmaal zo goed over dat ze voor kandidaten echt ons visitekaartje is.”

Juiste kandidaten door uitgebreid netwerk

“Nog een voordeel van de samenwerking met YER is het uitgebreide netwerk. Hierdoor hebben wij direct toegang tot onze doelgroep en zo bereiken we ook de schaarse kandidaten. Marie José scheidt het kaf van het koren en ziet het verschil tussen een gemiddeld cv en een heel goed cv. Ze weet kandidaten te enthousiasmeren, waardoor we snel met elkaar rond de tafel zitten. Soms is het vinden van de juiste persoon als het zoeken naar een speld in een hooiberg, maar ook die kun je vinden. Ik vind het een kunst dat Marie José hier telkens weer in slaagt.”

Toekomstige samenwerkingsmogelijkheden

“Dat YER zo’n constante supplier voor ons is, heeft veel toegevoegde waarde. In deze dynamische business is het nu eenmaal zo dat de enige zekerheid die we hebben, is dat het morgen allemaal anders kan zijn. Het is zeer waardevol om samen te werken met medewerkers die hier goed mee kunnen omgaan en zelfs floreren. Mensen die zo flexibel zijn dat ze de juiste sturing geven aan teams en hen enthousiast houden. Een ding is zeker: Eurofins is nog lang niet uitgegroeid en ik kijk uit naar alle mogelijkheden die onze samenwerking voor de toekomst gaat brengen.”