Skip to main
Marlous Morren - HR-adviseur - ODRA

"YER biedt niet alleen mooie woorden, maar komt afspraken ook na. Jullie denken echt met ons mee."

Met de krappe arbeidsmarkt van nu, moet de Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA) op inventieve manieren personeel binnenkrijgen én binnenhouden. Het inzetten van traineeships is hier onderdeel van. Via YER werken twee trainees als Vergunningverlener Bouw bij ODRA, die daar na afloop van hun traineeship waarschijnlijk in vaste dienst treden. Aan het woord is Marlous Morren, HR-adviseur bij ODRA.

“Een van mijn taken als HR-adviseur is nieuw personeel aantrekken. Dat doe ik altijd samen met onze teamleiders. Voorheen waren er voldoende hbo-afgestudeerde bouwkundigen te vinden. Dat is tegenwoordig wel anders. Door de krappe arbeidsmarkt moeten we op inventieve manieren nieuwe collega’s werven.

In onze branche leer je de fijne kneepjes vooral in de praktijk. Daarom zoeken we naar enthousiaste nieuwe collega’s met voldoende basiskennis. Het traineeship voor Vergunningverleners Bouw in samenwerking met YER is wat dat betreft een mooie pilot, die ons goed bevalt. Voorál omdat we er twee goede trainees bij hebben gekregen. Jonge slimme koppen waar het enthousiasme van afspat. Bij het team Vergunningen hebben we naast de trainees tegelijkertijd twee junioren in dienst genomen. Samen zijn zij nu al helemaal onderdeel van dat team. Ze werken goed samen en hebben een energieke invloed op de afdeling. Het is leuk om dit te zien ontstaan en ze verder te zien groeien in hun functie.”

Aanleiding traineeship zorgde voor win-win 

“Via traineeships ontstaat een mix met het beste uit meer werelden, waarin ontwikkeling en doorstroming centraal staan. Het is een duurzame oplossing voor ons als werkgever én voor de deelnemende jonge professionals. Zij leren het vak Vergunningverlener Bouw op een boeiende manier van onze gedreven vakspecialisten, die praten vanuit hun enorme passie voor en kennis over het vakgebied.

We spelen met dit traineeship in op de ongekende arbeidsmarktkrapte, maar zetten óók onze gepassioneerde medewerkers in om jonge professionals op enthousiaste manier wegwijs te maken in het vakgebied. Een win-winsituatie dus.”

Voordelen van traineeships 

“Nadat we vanuit ODRA een aanvraag voor een traineeship online zetten, schreef onder andere YER zich hierop in. Mark Gerritse van YER bood direct een compleet en overtuigend voorstel voor een opleidingsplan. Dat is heel fijn in deze arbeidsmarkt.

Een van de grootste voordelen van traineeships in het algemeen, is dat we na afloop ingewerkte medewerkers in dienst kunnen nemen. Een bureau als YER neemt anderzijds ook een risico weg. Want als het echt niet werkt, dan is er de mogelijkheid om op te zeggen. Zowel de trainees als wij als organisatie kunnen ervaren of er een wederzijdse klik is, en een dienstverband aangaan als beide partijen dat willen.

Werven en selecteren kost voor ons heel veel tijd. Een ander groot voordeel is daarom dat we nieuwe collega’s niet zelf hoeven te zoeken. YER doet al het voorwerk qua vinden van de juiste professionals en biedt per kandidaat een of twee overzichtelijke A4-tjes met de skills, kwaliteiten, competenties en meer. Het hele totaalplaatje.”

What you see is what you get bij YER 

“Ik heb veel contact met detacheringsbureaus. YER biedt niet alleen mooie woorden, maar komt afspraken ook na. Jullie denken echt met ons mee. We hebben ook enkele YER-professionals op een andere, administratieve pilot ingezet, en de prijzen zijn uitermate schappelijk. De samenwerking bevalt dus goed.

Bij jullie is het what you see is what you get, en daar houden wij van – want zo zijn wij ook. Ik heb Mark laatst gevraagd om alvast mee te denken over andere functies, want daar willen we bij ODRA wellicht ook mee aan de slag. Ook komt de Omgevingswet er natuurlijk aan. Wanneer precies is de vraag, maar we gaan mede hierdoor naar een andere werkwijze toe: veel meer vanuit adviesvaardigheden werken. Hiervoor zijn andere competenties en skills nodig. Wellicht zijn er dus meer kansen voor verdere samenwerkingen met trainees of professionals van YER.”

YER versterkt werkgeversmerk 

“ODRA is als overheidsinstelling nog niet heel bekend op de arbeidsmarkt, waardoor we vanzelfsprekend niet top-of-mind zijn bij jonge professionals. Ik merk dat kersverse afstudeerders direct enthousiast worden wanneer ze benaderd worden door mensen van YER, die ze het complete pakket aan werken, leren, coaching en intervisie aanbieden.

Dat eerste enthousiasme laat ze vervolgens inzien dat de overheid toch wél een heel interessante werkgever is. Een plek waar je kunt groeien door te werken aan complexe projecten die bijdragen aan een duurzame toekomst. Als bonus vanuit onze samenwerking, komt ODRA dus positief onder de aandacht bij jongeren. En dat levert op korte én lange termijn mooie voordelen op voor onze naam in de arbeidsmarkt.”