Skip to main
Mark Nijmeijer - Projectconsultant Identity & Accesmanagement bij DICTU

“YER opent deuren naar nieuwe organisaties en inspirerende opdrachten.” 

Mark Nijmeijer is projectconsultant Identity & Accesmanagement bij DICTU. Dit is een van de grotere ICT-dienstverleners binnen de Rijksoverheid. Identity & Accesmanagement (IAM) richt zich op toegangsrechten van gebruikers en het beheer daarvan binnen een (bedrijfs)netwerk. Door Bob Tenniglo van YER kwam Mark op het idee om als gedetacheerde aan de slag te gaan. Hij vertelt over de samenwerking met Bob en legt uit waarom hij zo enthousiast is over zijn overstap naar YER.  

ICT laten werken vóór mensen 

"Hoe je techniek vóór mensen kunt laten werken in plaats van andersom heeft me altijd gefascineerd. Ik ben breed opgeleid: van helpdeskmedewerker naar ICT- en netwerkbeheer. Negen jaar geleden raakte ik betrokken bij de opzet van een nieuwe dienst bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Het kwam erop neer dat medewerkers en burgers er met één login toegang kregen tot meerdere systemen bij verschillende organisaties. Het was een welkome vereenvoudiging van de bestaande manier van werken. Ik vond het geweldig dat ik tegelijkertijd een nieuwe dienst kon opzetten en een relatief nieuw vakgebied als IAM leerde kennen. Bij IAM draait het erom online samenwerkingen tussen mensen makkelijker, veiliger en betrouwbaarder te maken."    

Detachering opent nieuwe deuren 

"Ik wilde me graag verder ontwikkelen, maar de doorgroeimogelijkheden bij mijn toenmalige werkgever waren beperkt. Ook ging mijn project de beheerfase in, wat nu eenmaal een andere dynamiek meebrengt dan het opzetten van iets nieuws. Toen Bob Tenniglo contact opnam, omdat hij mensen zocht met mijn profiel, was dat het juiste moment om eens goed na te denken over het vervolg van mijn carrière. Als gedetacheerde gedurende korte periodes projecten opzetten en inrichten bij wisselende bedrijven; dat bleek de wending te zijn waarnaar ik op zoek was."  

Vacature was schot in de roos 

"Na diverse verkennende gesprekken met Bob was ik zo enthousiast geworden dat ik de knoop wilde doorhakken. Maar het liep anders, want ik werd onverwacht ziek. Het daaropvolgende jaar stond in het teken van mijn herstel en het was fijn dat YER zich zo geduldig opstelde. De bloemen en champagne die ze stuurden toen ik officieel beter was, vond ik heel attent. Ik kon vervolgens niet wachten om de overstap te maken. Ter voorbereiding maakte ik kennis met diverse opdrachtgevers en volgde ik via YER een aantal trainingen.  

  

De vacature voor de functie van projectconsultant identity & accesmanagement bij DICTU was een schot in de roos. Een uitdagende opdracht die goed paste bij mijn ervaring. Ook was de overheid natuurlijk geen onbekende voor mij. Na de kennismaking had ik een sterk gevoel dat ik van waarde kon zijn en die inschatting bleek terecht. Mijn huidige project is heel verrijkend en mijn bijdrage geeft veel voldoening."     

Transparante samenwerking en korte lijnen 

"Wat ik waardeer in de samenwerking met Bob is zijn openheid. Hij geeft duidelijk aan wat de opdrachtgever wil, wat de doelstellingen zijn van YER en wat voor mij belangrijk is. Ook over contractonderhandelingen doet hij niet geheimzinnig, want ik weet precies hoe de verdeling is. Daarnaast is het prettig dat de lijnen bij YER zo kort zijn. Bij de servicedesk heb ik één aanspreekpunt met wie ik snel schakel over allerlei zaken.  

  

Bob zegt wel eens gekscherend dat hij mijn zaakwaarnemer is. Zo voelt het voor mij zeker, want het is heel fijn dat het contact zo direct is. Nog een voordeel van werken als gedetacheerde is dat je als externe medewerker vaak minder gebonden bent aan de salarisschalen van een organisatie. Dat kan je dus ook financieel voordeel opleveren."  

Groeikansen voor professionals 

"Door mijn carrièreswitch ben ik als professional gegroeid. De afwisseling houdt me scherp en ik breid mijn skills uit. Ik ben gemotiveerd, stel me assertiever op en krijg constant prikkels om nieuwe dingen te leren. Zo ben ik bij mijn huidige opdracht veel bezig met ICT-architectuur. Daar wilde ik wel meer van weten en het mooie is dat ik via YER een gecertificeerde TOGAF-training kan volgen om me hierin verder te bekwamen. Zo kan ik mezelf ook als IAM-architect in de markt zetten."  

  

Detachering is logisch vervolg van carrière 

YER opent deuren naar nieuwe organisaties en inspirerende opdrachten. Ik heb altijd langdurige contracten gehad, maar nu kies ik er bewust voor om als gedetacheerde verder te gaan. Deze overstap brengt mij veel en sluit perfect bij de manier waarop ik in het werkende leven wil staan. Ik vind het heerlijk om projecten op te zetten in verschillende organisaties, waar ik allemaal nieuwe mensen ontmoet. En als het project eenmaal staat, heb ik alle ruimte om nieuwe horizonten te verkennen.  

  

Past het bij je persoonlijkheid en heb je de mogelijkheid om te switchen naar detachering, dan zou ik zeker aanraden om die kans te pakken. Veel mensen blijven ergens te lang zitten, omdat ze vast willen houden aan het bekende en de zekerheid die ze hebben. Maar wees niet bang om dingen op te geven en heb vertrouwen in jezelf; je kunt veel meer dan je denkt. De nieuwe inzichten en ervaringen die je opdoet, zijn onbetaalbaar. Als jij energie krijgt van je werk en plezier uitstraalt, dan heb je zo veel positiviteit om terug te geven aan je omgeving.