Skip to main
Lakeischa Sikking – Change- en projectcoördinator bij Attero

“Zonder de loopbaancoaching van Maike had ik nooit op dit niveau kunnen instappen.”

Na haar studie IT & Businessmanagement aan de Hogeschool InHolland ging Lakeischa Sikking aan de slag als implementatieconsultant. Ze kwam erachter dat ze in haar werk meer dynamiek en live contact met mensen zocht. Toen Maike Schoonwater van YER vroeg of de functie van change- en projectcoördinator bij Attero iets voor haar was, dacht ze in eerste instantie dat de rol te hoog gegrepen zou zijn. Maar inmiddels voelt ze zich in haar functie als een vis in het water. Wat is volgens Lakeischa het geheim van haar succesvolle samenwerking met Maike en hoe heeft dit bijgedragen aan haar carrière?

Uit de comfortzone stappen

"Maike heeft mij gestimuleerd om buiten mijn comfortzone te treden. Tijdens mijn zoektocht naar een nieuwe baan waren we in gesprek geraakt en ze was benieuwd naar mijn ambities. Ze beloofde haar netwerk te raadplegen en stelde me diverse vacatures voor, waaronder die van change- en projectcoördinator bij Attero.

In deze functie zou mijn focus op alle projecten rond de kantoorautomatisering liggen. Zo’n geweldige rol bij zo’n innovatief afval- en recyclingbedrijf als Attero past helemaal in mijn straatje, wist ik. Toch wees ik de vacature in eerste instantie af, omdat ik dacht dat ik te weinig werkervaring had. Maike daarentegen geloofde erin en zag voor mij veel kansen."

Learning on the job

"Behalve dat Maike mij wilde introduceren bij Attero, was ze ook van plan om een bijbehorend Talent Development Programme (TDP) op maat voor te stellen. Door mijn al opgedane werkervaring en de regierol die ik in mijn nieuwe functie zou hebben, week ik namelijk af van de professionals die normaal gesproken een leer-werktraject volgen. Tijdens dit programma zou YER me opleiden en coachen, zodat ik snel de benodigde skills zou ontwikkelen. Learning on the job dus.

Daarnaast hoefde ik mijn opleidingsbudget niet voor leerprogramma’s over techniek in te zetten, maar kon ik aanvullende cursussen over requirements engineering en projectmanagement volgen. Als Attero ervoor openstond om op deze manier een junior medewerker aan te nemen, lag niets ons in de weg om ervoor te gaan. Maike zou blijven meedenken over mijn ontwikkelingstraject en mijn vaste aanspreekpunt zijn. Dit gaf mij veel vertrouwen en trok mij over de streep."

Succesvolle start op basis van detachering

"De periode rond het eerste kennismakingsgesprek bij Attero was een spannende fase, want het was nog helemaal niet zeker of het TDP zou doorgaan. Tijdens het tweede gesprek viel alles op zijn plaats, dus ik sprong een gat in de lucht. Attero was akkoord met het TDP en het feit dat ik zou starten op basis van detachering. Mijn toekomstige collega’s ontvingen mij enthousiast en zagen al helemaal voor zich hoe ze me gingen inwerken. Op dat moment gaven ze me echt het gevoel alsof ik al helemaal in het team was opgenomen."

Persoonlijke loopbaancoaching

"De loopbaanbegeleiding van Maike is goud waard. Ze was steeds heel duidelijk over de te nemen stappen en coachte me persoonlijk. Wat ik sterk vind, is dat ze mijn ontwikkeling altijd centraal zette. Ze wilde niet plaatsen om het plaatsen, maar mij echt verder helpen. Ze stimuleerde me om mijn ambities helder te krijgen en hielp zo om de functie te vinden en te realiseren die ik echt wil. Wat ik ook waardeer is dat ze mij in alle vrijheid liet beslissen of ik door wilde gaan met een voorgestelde vacature of niet. Zonder te pushen. En ook tijdens de sollicitatiegesprekken gaf ze veel tips en ondersteuning."

Carrière in de lift

"Door te werken als gedetacheerde zit mijn carrière in de lift. Ik heb niet alleen kunnen profiteren van het professionele netwerk van Maike, maar ook het TDP heeft de deur voor mij opengezet. Zonder dit alles had ik nooit op dit niveau kunnen instappen. Daarnaast geeft mijn detavastcontract veel zekerheid, omdat ik na afloop in vaste dienst kan treden bij Attero. Ik geniet van de fijne werksfeer en voel me al helemaal thuis in het team. Ik ben heel blij met de manier waarop Maike en ik dit samen hebben weten te realiseren."

Loopbaantips voor de volgende stap

"Ga je een nieuwe carrièrestap zetten, toon dan lef en sta open voor kansen. Ook als het lijkt dat ze niet direct passen. Door nee te zeggen uit onzekerheid beperk je jezelf en niets is erger dan te blijven vasthouden aan een baan waar je je niet meer op je plek voelt. Wees eerlijk tegen jezelf over waar je werkelijk behoefte aan hebt als je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging.

Weten wat je niet wilt, is ook een inzicht. Als je als IT’er bijvoorbeeld liever niet te veel contact hebt met mensen, moet je niet voor een functie in een kantoortuin kiezen, maar is een programmeursbaan een betere optie. Je blik breed houden is ook belangrijk, want jouw startpunt hoeft niet het eindpunt te zijn. Als mensen zien dat je ambitie hebt, willen ze altijd wel meedenken over jouw ontwikkelingsmogelijkheden."