Skip to main
Karim Ahmed – Professional – Detachering – Sociaal Domein – Stroomopwaarts

“Als ik met een plan kom, wordt er altijd geluisterd"

Tijdens zijn opleiding sociaaljuridische dienstverlening was Karim Ahmed al flink zoekende naar wat hij wilde na zijn afstuderen. Ontdek in dit artikel onder meer waarom hij na zijn eerste baan koos voor werken via YER, wat de onderlinge band met Esther van YER zo sterk maakt, en wat volgens Karim de voordelen zijn van gedetacheerd werken.   

“Mijn eindstage bij de gemeente Amstelveen beviel van beide kanten zó goed dat er een vaste baan volgde. Helaas werd mijn functie daar na twee tijdelijke contracten opgeheven, vanwege interne veranderingen. Toen begon ik te twijfelen: ik vond het werk mooi, maar wist niet voor welke andere gemeente ik zou willen werken, en in welke contractvorm.  

Tijdens een gesprek hierover met een zzp-collega in Amstelveen viel veel op zijn plek. Vanuit zijn ervaring met arbeidsbemiddelaars en mijn behoefte om te ontdekken wat ik écht wilde, raadde hij me namelijk aan contact op te nemen met YER. Wellicht zou de afwisseling van detacheringswerk mijn uiteindelijke keuze vergemakkelijken.” 

Open, eerlijk en aangenaam contact 

“Snel daarna voerde ik een aantal gesprekken met YER, die goed voelden. Jurgen van YER speelde open kaart en benoemde niet alleen de voordelen, maar ook de uitdagende kanten van gedetacheerd werk. Ook vroeg hij uitgebreid of mijn ambitie lag binnen re-integratie of juist de juridische kant. Het complete beeld dat Jurgen schetste en zijn getoonde interesse overtuigden me. Kort daarna startte ik met mijn eerste detacheringsopdracht via YER, en inmiddels zijn we bijna acht jaar verder. 

Sinds twee jaar is Esther Bruijns-Ollefers mijn contactpersoon binnen YER. We communiceren goed met elkaar. Op het moment dat mijn privéleven bijvoorbeeld wat meer aandacht nodig had, was Esther begripvol en deed ze écht haar best voor een oplossing waarmee ik wat meer ruimte kreeg. Esther is in dat opzicht echt een verzorger, die mensen graag gelukkig maakt. Dat siert haar. Ik voel me hierdoor allesbehalve een nummertje - wat ik ergens wel een beetje vreesde, voordat ik bekend was met detacheringswerk.” 

Combinatie wet en menselijke benadering fascineert 

“Ik werk momenteel via YER als consulent inkomensbeheer bij Stroomopwaarts. Ik onderzoek of lopende uitkeringen nog op de juiste manier worden verstrekt: een cyclus van met cliënten praten en vervolgens besluiten nemen aan de hand van de wet.  

Ik vind het fantastisch om wetten díep te doorgronden. Daardoor ben ik aan de ene kant juridisch sterk. Maar de andere kant van mijn werk, die me ook ontzettend boeit, is focus op de menselijke kant. Je kunt niet elke situatie één op één langs de wet leggen en verwachten dat het dan klopt. Vaak is daar meer voor nodig. Via uitgebreide gesprekken leer ik daarom de vaak lastige omstandigheden van de mens achter een aanvraag kennen. Vervolgens is het aan mij om te formuleren hoe die menselijke situatie zich verhoudt tot hoe de wet kan worden geïnterpreteerd.  

Ik blijf het fascinerend vinden om uit te pluizen hoe ik mensen tegemoet kan komen én dat juridisch netjes te onderbouwen, zodat alle partijen tevreden zijn. Als alle puzzelstukjes passen na diep ‘graafwerk’, geeft me dat telkens weer een kick. Een voorliefde voor puzzelen zit van nature in me. Ik heb bijvoorbeeld nét een uitdagende puzzelgame uitgespeeld. En geef je me een raadsel of hersenkraker, dan geniet mijn brein ervan zich erin vast te bijten tot ik het antwoord ontdek.” 

Ambities in beweging via YER 

“Toen ik aan mijn carrière begon, wilde ik graag simpelweg góed worden in mijn werk. Daarna verschoof de focus wat meer naar mijn gezin. Vervolgens ontstond bij mij de ambitie voor een nieuwe specialisatie. In al deze fases bleek YER een goede werkgever, die actief meekeek naar mogelijkheden.  

Als ik met een goed plan kom, wordt er altijd geluisterd en hoor ik snel waar ik aan toe ben. Zo volgde ik in 2018 bijvoorbeeld de opleiding Juridisch Kwaliteitsmedewerker Gemeentelijke Sociale Dienstverlening; een functie waar ik graag naar wilde doorstromen. Ik heb uitgezocht waar ik die hbo-niveau werkopleiding kon volgen, wanneer ik kon starten en hoe ik het zou doen met mijn werkdagen. Na een paar overleggen tekende ik een studieovereenkomst, en snel daarna startte ik op kosten van YER aan de opleiding. Een schot in de roos: ik kwam na elke lesdag geïnspireerd thuis, en van de juridische verdieping die ik toen opdeed, pluk ik in mijn werk nog dagelijks de vruchten.” 

Ga jij ook voor afwisseling en groei? 

“Als jij ook houdt van afwisseling in je werkomgeving, persoonlijke aandacht en professionele ontwikkeling, dan raad ik je aan overstap naar gedetacheerd werken via YER te overwegen. Je werkt dan als expert die tijdelijk helpt met een project, achterstand, of bijvoorbeeld uitval van een medewerker. Het kan heel fijn zijn om na afloop daarvan door te stromen naar een volgende opdracht, waar je met andere mensen een nieuwe uitdaging aangaat. Je kijkt bij veel organisaties achter de schermen en leert veel over je vak en jezelf. 

De flexibiliteit en afwisseling moeten natuurlijk wel bij je passen. Denk dus na over je drijfveren en ambities en bespreek ze met een YER-consultant, is mijn advies. Vaak is meer mogelijk dan je van tevoren kunt inschatten. Dus wie weet, werk jij ook binnen no-time aan doelen voor jezelf, YER en de organisatie waar je aan de slag gaat.”