Skip to main
Jaap van Bakel - Teamlead Finance - YER

"YER staat voor ondernemerschap, empowerment en specialisatie."

Jaap van Bakel is Teamlead Finance bij YER Eindhoven. Met zijn teams heeft hij de afgelopen jaren een mooie groei gerealiseerd. Lees hoe Jaap zijn weg omhoog vond binnen ons bedrijf en waar hij als rasechte peoplemanager de meeste energie uit haalt.

“Mijn eerste ervaringen in het recruitmentvak deed ik vijftien jaar geleden op bij een beursgenoteerde organisatie. Daar werd op input gestuurd en hadden we te maken met een directie in een ivoren toren en externe aandeelhouders. In de praktijk vertaalde zich dat naar stroperige processen en lijntjes die allesbehalve kort waren. Er was daar zo weinig ruimte voor eigen input dat ik na een jaar of drie wel uitgekeken was. Toen ik vervolgens met YER in contact kwam voelde dat direct als een warm bad. Dat is inmiddels ruim elf jaar geleden.

Voor mij staat YER voor empowerment. Je wordt hier vrijgelaten. Ik ben geen ondernemer, maar wel ondernemend ingesteld. Dat is een wezenlijk verschil. Bij YER kan ik voor mijn gevoel ondernemend bezig zijn met alle voordelen van een professionele organisatie achter me. Op het moment dat je binnen YER namelijk laat zien wat je in je mars hebt als arbeidsmarktspecialist, krijg je alle ruimte voor je eigen businessplannen. Deze wisselwerking vind ik superprettig.

De rode draad in mijn carrière is een focus op specialisatie. Dit houdt voor mij bijvoorbeeld concreet in dat ik mezelf niet alleen tot expert heb gemaakt in finance, maar óók in interim. Want je kunt wel alles een beetje willen doen, maar dan gaat het niet lang goed.”

In het diepe gegooid worden maakt je wijzer

“Bij YER krijg je vaak niet te horen wat je moet doen, maar mag je zelf vertellen hoe je het zou aanpakken. Er wordt weinig voorgekauwd en het kan weleens voelen alsof je flink in het diepe wordt gegooid. Maar uiteindelijk maakt je dat alleen maar wijzer.

Op de dag dat ik bij YER begon, ging de persoon die mij had aangenomen net weg. Ik heb me toen wel afgevraagd waar ik aan begonnen was. Bij mijn vorige werkgever had ik het goed, maar ik had nu te maken met een zwaar concurrentiebeding. Gelukkig bleek YER zo’n groot netwerk te hebben dat ik al snel kon gaan denken in oplossingen.

Er waren binnen dit netwerk een groot aantal klanten waar ik wel mocht komen, dus ben ik simpelweg heel veel opdrachtgevers en kandidaten gaan spreken. Door me te focussen op datgene waar ik directe invloed op had, volgden de eerste overeenkomsten en plaatsingen al snel. Die lijn omhoog heeft zich mooi voortgezet. Inmiddels stuur ik al een aantal jaar mijn eigen teams aan en ben ik naast Finance ook verantwoordelijk voor de teams Marcom & Support.”

Groei mee met YER 

“Ik ben een peoplemanager en stuur het liefst op output. Ik heb heel veel vertrouwen in mijn collega's omdat ik weet dat dit vertrouwen zich terugbetaalt. Je past goed binnen mijn teams en YER als je authentiek bent en graag zelf wilt pionieren en ondernemen.

Mijn definitie van succes is targets halen in een goede werksfeer. Samen zorgen voor tevreden klanten, met leuke collega’s die gezellige teams vormen. En specifieker nog, vind ik het altijd weer supermotiverend om nieuwe collega’s de groei te zien maken naar hun eerste tien werkenden. En na die eerste mijlpaal weer verder natuurlijk. Groeipotentie faciliteren en zien opbloeien vind ik het allermooiste binnen mijn werk als Teamlead. 

We hebben inmiddels 120 professionals op opdrachten zitten via mijn teams. De groei die YER de afgelopen tien jaar heeft doorgemaakt, daar hebben ik en ‘mijn’ specialisten dus een mooi steentje aan bijgedragen. Daar ben ik best trots op. Ik heb de kans gekregen om mee te groeien en dat is tot zover goed gelukt. Ik had tijdens mijn eerste kennismaking niet gedacht hier ruim elf jaar later nog te werken, maar nu verbaast het me niet als ik hier over elf jaar nog steeds ben. Ik zou écht niet weten waarom niet.”