Skip to main
Interview met Rinke Dolfsma - Managing consultant bij YER

"De corporatiemedewerker van morgen vinden wij vandaag."

Team Woningcorporaties heeft alles in huis om de recruitmentuitdagingen in de corporatiesector te bedienen. Rinke Dolfsma is al meer dan vijftien jaar actief binnen het publieke domein. Inmiddels is zij dé expert voor hoogopgeleide specialisten en managers voor finance en bedrijfsvoering. Met haar uitgebreide netwerk en grondige sectorkennis ondersteunt ze corporaties bij de overschakeling naar een efficiënt en slagvaardig managementbeleid. In dit artikel legt zij uit hoe ze haar opdrachtgevers, ondanks de krappe arbeidsmarkt, in contact brengt met nieuw potentieel.

Competenties nodig uit bedrijfsleven 

“Op alle fronten merken wij dat corporaties op zoek zijn naar competenties die ze zelf niet of onvoldoende in huis hebben. Als gevolg van toegenomen wet- en regelgeving moeten corporaties nagenoeg net zo streng rapporteren als beursgenoteerde bedrijven. Daarnaast is het de vraag hoe zij de hoge kosten van de grote bouwopgave die er ligt voor het bouwen, renoveren en verduurzamen - 600.000 extra woningen vóór 2030 en een aardgasvrij Nederland in 2050 – kunnen blijven financieren?”

Wij vinden juist díe profielen die corporaties zelf niet kunnen vinden.

“Ook hebben de verregaande digitalisering en opkomende vergrijzing binnen de branche een grote invloed op de teamsamenstelling. Om op de juiste manier aan te sluiten op de toekomstige ontwikkelingen is de vraag naar kandidaten met een bedrijfsmatige achtergrond en een sociaal hart enorm. Tegelijkertijd is het de uitdaging om voldoende expertise in huis te halen én te houden om aan de eisen van externe toezichthouders en de veranderende maatschappij te voldoen.”

Breed netwerk voor maximaal bereik arbeidsmarkt 

“Team Woningcorporaties biedt een enorm netwerk en onze consultants zitten midden in de kandidatenmarkt. Door de diverse samenstelling van ons team bereiken wij de arbeidsmarkt maximaal en vinden wij juist díe profielen die corporaties zelf niet kunnen vinden. Zo is er op dit moment een grote schaarste aan financieel en technisch potentieel, maar door onze specifieke aanpak merk je daar als opdrachtgever weinig van.”

“Met onze data-driven recruitmenttools spreken we niet alleen kandidaten aan die actief op zoek zijn naar een nieuwe betrekking, maar we weten ook diegenen te interesseren die passief of latent aan het rondkijken zijn. Wij zijn al in gesprek met kandidaten, voordat zij op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging. Onze consultants weten wat hun ambities zijn en geven hen inzicht in en toegang tot de vele interessante uitdagingen die de corporatiesector biedt.”

Opdrachtgevers zien ons als een onafhankelijke, meedenkende businesspartner.

“Kandidaten uit sectoren als finance, banking, legal en commercieel vastgoed brengen veel expertise mee die van toegevoegde waarde is voor corporaties. Ook kandidaten uit de accountancy zijn enorm in trek vanwege hun stevige financiële basis en bedrijfsmatige mindset. Daarmee zitten ze strak op de financiële sturing en zijn ze een stevige gesprekspartner voor de externe accountant. Tel daarbij op dat veel collega’s van het financeteam binnen YER een achtergrond hebben in accountancy. Die brengen ook weer hun eigen netwerk mee dat wij voor zoekopdrachten kunnen inzetten.”

Ervaren en onafhankelijke adviseur 

“In de afgelopen vijftien jaar heb ik veel duurzame relaties opgebouwd en ben ik meegegroeid met de contacten in mijn netwerk. Opdrachtgevers zien mij als een onafhankelijke en meedenkende businesspartner voor de lange termijn. Als het gaat om ontwikkelingen op de arbeidsmarkt ben ik hun ogen en oren. Met de processen binnen corporaties heb ik veel ervaring opgedaan. Ook beschik ik inmiddels over een aanzienlijk trackrecord, want ik heb in al die jaren gehele teams helpen opbouwen. Of het nu gaat om een concerncontroller, een business controller of een finance manager, ik weet welke inhoudelijke achtergrond en kennis er nodig zijn voor een bepaalde functie.”

Wij gaan net zo lang door tot de juiste kandidaat gevonden is.

“In samenspraak met de corporatie stem ik mijn strategie volledig af op het wervingsvraagstuk. Tijdens de selectie houd ik scherp in het oog wie goed bij de organisatiecultuur past en wie niet. Als intermediair ben ik zo objectief mogelijk, zodat er alle ruimte is om de blik te verbreden en de zoekopdracht bij te stellen. Ik ben gecommitteerd aan het resultaat. Dit betekent dat ik het leveren van kwaliteit hoog in het vaandel draag en net zo lang doorga tot ik de juiste kandidaat heb gevonden.”

Veel oog voor nieuw potentieel 

“Steeds opnieuw vissen in dezelfde vijver is aan ons niet besteed. Voor iedere opdracht brengen we  opnieuw de volledige arbeidsmarkt in kaart. Op deze manier komt nieuw potentieel snel bovendrijven. Tijdens de procedure ben ik intensief betrokken en ik koppel constant terug welke feedback kandidaten geven. Zo houden we in het oog of de wensen vanuit de corporatie haalbaar zijn. Dat levert een realistische shortlist op van hoge kwaliteit.”

Door de diverse samenstelling van ons team bereiken wij de arbeidsmarkt maximaal.

“Opdrachtgevers vinden het een pluspunt dat ons team samenwerkt met andere disciplines binnen YER. Op deze manier brengen wij hen in contact met de juiste competenties, persoonlijkheden en vaardigheden die zij voor ogen hebben om hun organisatiedoelstellingen te bereiken. In combinatie met ons uitgebreide netwerk zijn wij dé recruitmentspecialist voor de medewerker van de toekomst.”

YER Woningcorporatieteam

Met het YER Woningcorporatieteam is jouw organisatie klaar voor de toekomst. Wij zijn het vaste aanspreekpunt voor ieder wervingsvraagstuk voor alle lagen binnen corporaties: van management- en directieleden tot operationele functies en starters. Bemiddeling vindt plaats op basis van werving en selectie, en detachering. Ook voorziet het team in de instroom van young professionals met een op maat gemaakt opleidingsprogramma.

Voor functies binnen aangrenzende specialismes als legal, banking en private equity biedt YER veel mogelijkheden voor cross-samenwerkingen binnen de organisatie. Bovenal hebben we toegang tot een uitgebreid kandidatennetwerk. Met onze complete dienstverlening voor de hoogte én de breedte vind je snel en efficiënt de corporatiemedewerker van morgen.