Skip to main
Interview met Liset Schuitert - Coach en psycholoog bij YER

“Wij ontzorgen opdrachtgevers door het uitvalrisico te minimaliseren.”

Liset Schuitert, afgestudeerd psycholoog, werkt met veel enthousiasme als coach en psycholoog bij YER. Ze begeleidt trainees en ondersteunt professionals die via YER zijn gedetacheerd in diverse branches, van IT en techniek tot het sociaal domein. Liset stimuleert hun groei en biedt steun bij zowel persoonlijke als professionele uitdagingen. Wat drijft haar, waar lopen haar coachees tegenaan en hoe helpt zij hen om succesvol te zijn?

Focus op vitaliteit 

“Een van de grote drijfveren in mijn werk is het vergroten van vitaliteit bij professionals. Daarmee bedoel ik niet alleen fysieke gezondheid, maar vooral zingeving. Werk moet je energie en voldoening geven, je moet verbondenheid voelen met de mensen om je heen en autonomie ervaren binnen je functie. Werken maakt een groot deel van je leven uit, dus aandacht voor vitaliteit is cruciaal. Jezelf kunnen blijven ontwikkelen, biedt meer inspiratie dan alleen maar werken omdat het moet. Uiteindelijk gaat dat je tegenstaan.” 

Volledig benutten van potentieel

“Mensen beschikken vaak over meer potentieel dan ze benutten. Ons team onderzoekt samen met de coachees wat hun talenten zijn en hoe ze die nog beter kunnen inzetten. In mijn gesprekken probeer ik een goed beeld te krijgen van iemands sterke en zwakke kanten, valkuilen en ontwikkelpunten. Daarbij kijken we ook naar wat al goed gaat: hoe kan je dit verder optimaliseren?”

Individueel gerichte coaching

“Je kunt mensen niet in hokjes plaatsen, want iedereen is uniek. In plaats van overal een label op te plakken, kies ik voor de individuele benadering. Eerst ontdekken we waar de talenten en blinde vlekken liggen en hoe iemand ermee omgaat. Vervolgens selecteer ik wetenschappelijke theorieën en modellen die het best passen bij de unieke situatie en de doelen van de coachee. Dit kan variëren van cognitieve gedragstherapie tot emotieregulatie, de zelfdeterminatietheorie of het bepalen van persoonlijke waarden.”

Kans op uitval minimaliseren

“Een assessment is een krachtig instrument om diepgaand inzicht te krijgen in de kwaliteiten, valkuilen en vaardigheden van een coachee. Dit proces begint met uitgebreide kennismaking om een vertrouwensrelatie op te bouwen. Door open te zijn, duidelijk te maken wat je aan elkaar hebt en intenties af te spreken, vergroot je het gevoel van veiligheid. Dat is een essentiële voorwaarde als je samen succesvol wilt zijn.” 

“Tijdens de opvolgende een-op-eengesprekken komen allerlei onderwerpen aan bod: werk-privébalans, relaties met managers en collega’s, salarisonderhandelingen, perfectionisme, timemanagement en assertiviteit. Ook is er ruimte voor zwaardere thema’s als seksuele intimidatie, een break-up en rouwverwerking. Wij zorgen ervoor dat medewerkers op koers blijven en professioneel groeien, wat onze opdrachtgevers ontlast. Als medewerkers goed in hun vel zitten, minimaliseert dat het risico op uitval.” 

Professionele groei ondersteunen

“Naast veiligheid creëer ik zoveel mogelijk rust en ruimte, zodat coachees zich snel op hun gemak voelen. Ik krijg vaak terug dat ze zich gesteund voelen en het fijn vinden om hun gedachten te delen en hun hart te luchten.”   

“Een trainee vond het bijvoorbeeld eng om een kwestie waar ze het mee oneens was met haar manager te bespreken. Ze klapte dicht, waardoor ze zichzelf afwees en nog angstiger werd. Samen onderzochten we de oorzaak van haar angst en werkten we toe naar het moment dat ze zich wel durfde uit te spreken. Vanaf dat moment verbeterden al haar relaties, zowel op het werk als privé. Het was geweldig om haar zo te zien groeien.” 

“Ik deins er niet voor terug om te spiegelen als dit nodig is. Kritische vragen kunnen confronterend zijn, maar ze helpen je vooruit. Zo dacht een professional dat hij niet goed genoeg was voor zijn opdrachtgever en richtte zich op randzaken in plaats van zijn eigenlijke werk. Ik vroeg hem waarom hij zichzelf ondermijnde en wat hij dacht hiermee te bereiken. De inzichten die hieruit voortkwamen, gaven hem een nieuw perspectief, waardoor hij steviger in zijn schoenen stond.” 

Werkplezier bevorderen 

“Veel young professionals denken dat alles draait om presteren en resultaat. Ze vinden het lastig om te bepalen wanneer iets goed genoeg is, wat veel stress oplevert. De trend is dat alles meer en beter moet: the only way is up. Maar vanuit psychologisch oogpunt is werkplezier minstens zo relevant. Als je alleen maar bezig bent met presteren zonder vreugde te ervaren, voel je je op een gegeven moment leeg en onvoldaan.”

“Plezier hebben in wat je doet, maakt presteren zoveel makkelijker. Ik laat ze inzien dat het meer oplevert om zich op het proces te focussen, omdat je daar meer invloed op hebt. Je maakt je eigen keuzes, je bepaalt zelf hoe je iets doet, kiest voor een bepaalde leefstijl en welke relaties je onderhoudt. Over het resultaat heb je nu eenmaal weinig controle. Als je goed in je vel zit, heeft dit hoe dan ook een positieve invloed op je prestaties.”

Zingeving hoog op de agenda

“Bovenstaande trend illustreert waarom vitaliteit mijn speerpunt is binnen YER. Ik vind het belangrijk om zingeving hoog op de agenda te krijgen. Je leeft niet om te werken, maar werkt om te leven. Het zou mooi zijn als de drempel voor mentale gezondheid lager wordt. Dat het normaal is om hierover te praten met collega’s of om met een psycholoog of coach te sparren over hoe het met je gaat. Hier moet meer aandacht en ruimte voor komen, in plaats van dat de nadruk continu op presteren ligt.”