Skip to main
Interview Marcus Schuchmann – Managing director Gouda Refractories

“Via Marcel kregen we toegang tot een groot netwerk van ervaren specialisten.”

Gouda Refractories is specialist in de ontwikkeling, engineering, productie en installatie van vuurvaste materialen voor zware industrieën als petrochemie, aluminium, energie, staal, cement en afval. Het bedrijf opereert wereldwijd, is uniek in Nederland en kent sinds 1901 een lange historie. 

Voor de werving van nieuw talent werkt managing director Marcus Schuchmann al jaren samen met Marcel Sparreboom van YER. Marcus vertelt over de geheel eigen dynamiek binnen Gouda Refractories en waarom Marcel hier zo goed op aansluit. 

Onmisbare schakel voor industrie

“Toen onze voorouders ontdekten hoe ze vuur konden gebruiken, versnelde hun ontwikkeling in een rap tempo. Ze maakten het vuurtje aan met stenen eromheen, zodat de warmte werd vastgehouden en het bos niet in brand vloog. Zo ontdekte men op een gegeven moment dat door ijzererts te verhitten handige gebruiksvoorwerpen te smeden waren. Met het gevolg dat de beste ridder niet per se de sterkste was, maar degene die voor zijn harnas en zwaard bij de meest vaardige smid met de beste legering terechtkon.”

“Tegenwoordig berusten de ‘ovens’ waarmee de basisindustrie allerhande grondstoffen verwerkt tot producten nog steeds op dit eeuwenoude, natuurkundige principe. Om onder andere de hoge temperaturen te beheersen, is aan de binnenkant van een industriële installatie vuurvast materiaal nodig dat wij ontwikkelen.”

“Praktisch alles in onze leefomgeving komt met behulp van hitteprocessen op hoge temperatuur (> 1000 °C) met vuurvaste materialen daarin tot stand. Bijvoorbeeld treinen, auto’s, mobiele telefoons, windmolens, cement, kookplaten, zonnepanelen, bakstenen, cosmetica, computerchips, protheses, verf, verpakkingsmateriaal, en ga zo maar door. In het industriële productieproces zijn wij een onmisbare schakel.”

Dynamisch en complex werkveld

“Bij Gouda Refractories is elke dag anders. We zeggen dan ook: werken in de vuurvaste industrie is een virus. Of je raakt er aan verslingerd of je raakt uitgeblust, omdat je je de principes van het vuurvast en de dynamiek niet eigen weet te maken. We fabriceren geen eenvoudige producten, maar ontwerpen complexe industriële toepassingen. De basis hiervan is de unieke combinatie van een drietal specialismes: warmteleer, werktuigbouwkunde en chemische technologie.”

“De mondiale consolidatie en volatiliteit op de grondstoffenmarkt, en de daarbij behorende leveringscondities, zijn voorbeelden van de genoemde dynamiek. Zo kan de samenstelling van het ruwe materiaal dat we gebruiken ineens afwijken of de leverancier geeft aan dat een groeve leeg is. Dan moet je flexibel zijn en op zoek gaan naar oplossingen en/of alternatieven. De energietransitie is een ander voorbeeld van een pijler die doorwerkt in onze activiteiten, terwijl ook wij tegen de toenemende arbeidsmarktkrapte aanlopen.”

Veelzijdig en betrokken team

“Ons team bestaat uit een veelzijdige mix van collega’s, van jong tot senior en van echte praktijkmensen tot gepromoveerde academici. We gaan informeel, coöperatief en betrokken met elkaar om. Zo ben ik als managing director vaak op de werkvloer te vinden en iedereen kan bij me binnenlopen. Ik vind het belangrijk dat alle medewerkers, van fabriek tot kantoor, goed met elkaar in contact staan. Met een productie die 24/7 draait is dat soms een uitdaging. Daarom is het extra mooi om te zien dat onze aanpak werkt en resulteert in lange dienstverbanden.”

“Je vindt bij ons vele takken van sport, zoals productie, engineering, commercie, techniek, technische sales en R&D-laboratorium. Onze productie werkt met machines die je nergens anders tegenkomt en op het laboratorium bruist het van de innovatie. Onze commerciële mensen reizen de hele wereld over en de orders die we binnenkrijgen zijn nooit standaard, omdat iedere klant en afzetmarkt weer anders is.”

Aanwezigheid op werkvloer belangrijk

“Als je bij Gouda Refractories wilt slagen, heb je niets aan een 9-tot-5-mentaliteit. De werkzaamheden en het onderlinge afstemmen hierover luisteren namelijk nauw. Als onze verkopers terugkomen van een zakenreis, delen ze direct de laatste updates en bijbehorende actiepunten met collega’s. Productiemanagers moeten er voor hun team staan, óók als ze ’s ochtends om vijf uur starten. Flexibiliteit qua werkuren past bij de aard van onze werkzaamheden. Vergelijk het met een zorgmedewerker, die ook altijd op de werkvloer te vinden is en flexibel moet zijn. ”

Toegang tot groot netwerk van specialisten

“Voor nieuwe collega’s is Marcel Sparreboom de rots in de branding met wie ik al jaren samenwerk. We hebben niet alleen te maken met de eerder genoemde krappe arbeidsmarkt, maar we zijn voor veel mensen ook een relatief onbekende speler in Nederland. Wat begrijpelijk is, gelet op de niche waarin wij actief zijn. Marcel is een wervingspartner die er praktisch altijd in slaagt om goede kandidaten te bereiken en te enthousiasmeren voor onze organisatie.”

“Dankzij hem hebben we toegang tot een groot netwerk van ervaren specialisten voor het midden- en hoge kader, en hij is gespecialiseerd in kandidaten voor functies binnen onder andere veiligheid, kwaliteitsdienst, onderhoud, verkoop, productie- en projectleiding. Profielen doorgrondt hij moeiteloos en hij heeft tegelijkertijd veel oog voor de juiste match met onze bedrijfscultuur.”

Efficiënt wervingsproces door langdurige samenwerking

“Door de lange samenwerking kent Marcel ons bedrijf door en door. Vanwege zijn technische achtergrond heeft hij een voorliefde voor industriële bedrijven en begrijpt hij goed wat de kern is van wat wij doen. Hij stelt de juiste vragen, snapt welke profielen we zoeken en welke persoonlijkheden bij Gouda Refractories passen. Hij is recht voor zijn raap en zit goed in de wedstrijd, wat zorgt voor succesvolle matches.”

“Nog een voordeel van onze langetermijnsamenwerking is het onderlinge vertrouwen dat we in al die jaren hebben opgebouwd. Als Marcel bijvoorbeeld tijdens de voorselectie aangeeft drie kandidaten met een goed profiel te kunnen voorstellen, maar twijfelt of ze wel helemaal in het team passen, geloof ik hem direct. Het werk dat hij uit handen neemt, maakt het wervingsproces zeer efficiënt en dat scheelt mij veel tijd. Het is fijn om via Marcel in contact te komen met mensen die besmet raken met het vuurvast-virus en niet meer weggaan. Dat Marcel bevlogen is, maakt onze samenwerking extra prettig.”