Skip to main
In gesprek met Melchior Spies - COO bij BrandMR

“Het persoonlijke contact met Faye en Toine doet me denken aan de manier waarop wij zelf graag met onze klanten omgaan.”

Het in 2019 opgerichte Brandmeester heeft als missie het recht toegankelijk te maken voor iedereen. Als eerste advocatenkantoor in Nederland biedt het juridische hulp voor een vaste prijs in vier heldere stappen aan mensen die niet verzekerd zijn of geen traditionele uurtje-factuurtje advocaat kunnen betalen. 

De groeiambitie van het jonge Brandmeester is groot. Voor de zoektocht naar een nieuwe manager schakelde COO Melchior Spies dan ook de expertise van het legal-team van YER in. Hij vertelt over het unieke karakter van Brandmeester en schetst hoe de samenwerking met Faye Fartoux, Toine Joosten en Claudia van der Putte verliep.

Rechtshulp voor iedereen

“Brandmeester biedt juridische hulp maar dan slimmer. Krijg je te maken met ontslag, een ongeval of andere pech en heb je geen rechtsbijstandsverzekering? En wil je geen gebruik maken van een advocaat die een uurtarief vraagt? Dan helpt onze pay for use dienst jou om de brand meester te worden. Onze specialisten adviseren over een breed scala aan rechtsgebieden: werk en inkomen, schade en letsel, huis en wonen, en aankopen en geld.”

“Via ons digitale platform kun je een gratis intake aanvragen en weet je direct of we je kunnen helpen. Wij koppelen je aan een advocaat of jurist die het best bij jouw vraag past. Vervolgens krijg je gericht advies waarbij je betaalt per afgenomen dienst. Zo weet je meteen waar je aan toe bent en zijn de advocaatkosten vooraf helder en voorspelbaar. Deze unieke manier van rechtshulp is toegankelijk voor iedereen en ook erg in trek bij jonge mensen.”

Divers team met focus op ontwikkeling

“We zijn een nog maar pas opgericht en groeiend bedrijf dat veel waarde hecht aan diversiteit, opleiding en innovatie. Ondernemingsgezindheid en persoonlijke betrokkenheid staan voorop en we gaan informeel en behulpzaam met elkaar om. Het team is een mix van junioren, ervaren en zeer ervaren collega’s met verschillende achtergronden. Binnen het team heeft iedereen een persoonlijke begeleider en we stemmen de individuele ontwikkelingsmogelijkheden op maat af.”

“Ook denken we na over hoe we technologische trends kunnen omarmen en meenemen om onze dienstverlening te versterken. Brandmeester is een jong bedrijf dat nog niet volledig is uitgekristalliseerd. Om hier onderdeel van te zijn en te zien welke zichtbare vooruitgang we boeken, geeft veel energie.”

Schaarste aan juridisch talent

“De juridische wereld is in beweging en dat beïnvloedt de teamsamenstelling en de wervingsbehoeftes die daarbij horen. Een voorbeeld van een trend die al een tijdje actueel is - en die ik voorlopig niet zie afzwakken - is dat klanten steeds veeleisender worden. Mensen die in paniek zijn over hun situatie kunnen heel mondig zijn en veel druk neerleggen bij juristen en advocaten. Als organisatie moeten we daarbij duidelijk onze grenzen aangeven en onze mensen trainen om met die pressie om te gaan. Met ons sterke, diverse en uitgebalanceerde team staan we gelukkig stevig in onze schoenen.”

“Daarnaast is de krapte op de arbeidsmarkt groot. Zo is het voor een technisch en specialistisch rechtsgebied als bestuursrecht lastig om juristen en advocaten aan te trekken. Als de vraag naar dit soort specialisten aantrekt, is het toch al kleine aanbod van geschikte kandidaten nog kleiner. Een van onze belangrijkste prioriteiten is dan ook om een onderscheidend en aantrekkelijk profiel te creëren. Gevolg: collega’s hebben het erg naar hun zin en nieuwe medewerkers sluiten zich graag bij ons aan.”

Veelzijdige shortlist van hoge kwaliteit

“Samenwerken met een gespecialiseerd bureau als YER geeft onze groeiambitie een extra impuls. De consultants kunnen nu eenmaal meer kandidaten aanspreken omdat hun bereik van de arbeidsmarkt veel groter is. Toen we via ons eigen netwerk op zoek gingen naar een nieuwe manager kwam daar niet voldoende kwaliteit voor terug. Via de juridische specialisten van YER kregen we wel een veelzijdige shortlist met mooie profielen onder ogen. Dat we nu echt iets te kiezen hadden, was heel inspirerend.”

“Uiteindelijk klikte het met een kandidaat die veel affiniteit heeft met technologische innovatie en ooit zelf een kantoor oprichtte om het recht toegankelijker te maken voor mensen met een taalachterstand. Daarnaast hecht ze veel waarde aan ontwikkeling. Zo doceert ze bijvoorbeeld ook nog rechten aan een hbo-instelling. Dat haar profiel op het lijf van Brandmeester geschreven is, geeft aan dat YER ons uitstekend begrijpt. Dit vormt een goede basis voor andere wervingsvraagstukken, zoals de zoektocht naar bestuursrechtelijke kandidaten.”

Betrokken en gedreven consultants

“De samenwerking met Faye, Claudia en Toine is ons meer dan goed bevallen. De moeite en tijd die zij namen om Brandmeester goed te leren kennen en precies in kaart te brengen welk type mensen bij ons past, waardeer ik zeer. Daarnaast is de juridische achtergrond van Faye en Toine een pre. Zeker bij een sleutelpositie als die van een manager is het belangrijk dat je onze dynamiek goed begrijpt. Ook schakel je sneller en kun je met feedback meer de diepte ingaan.”

“De consultants straalden in alles uit dat ze gedreven waren om onze wervingsvraagstukken op te lossen en de zoektocht tot een succes te maken. Die betrokkenheid onderscheidt hen van anderen. Bovendien maakt hun grondigheid de kans op succes groter. Immers, hoe beter zij ons begrijpen, hoe sneller ze de juiste kandidaten aan ons kunnen verbinden.”