Skip to main
Een goed begin is het halve werk

Het eerste sollicitatiegesprek: 12 tips voor een goede voorbereiding

Yes! Je bent uitgenodigd voor je eerste sollicitatiegesprek. Maar ook: stress! Want hoe zorg je ervoor dat je een onuitwisbare indruk achterlaat? In dit blogartikel delen we 12 praktische tips om je goed voor te bereiden. Ook geven we 15 voorbeeldvragen die jij als sollicitant kunt stellen om een beter beeld te krijgen van de functie en je potentiële nieuwe werkgever. Ontdek hoe je krachtig voor de dag komt tijdens je eerste sollicitatie en start jouw voorbereiding vandaag nog.

In dit blog ontdek je:

Doe research

Veel kandidaten focussen zich alleen op wat het bedrijf zelf naar buiten brengt via websites en social media. Pak dus een voorsprong op de rest door jouw beeld van het bedrijf breder en dieper te trekken dan dat van de gemiddelde sollicitant:

1: Voordat je de motivatiebrief schreef die tot deze interview-uitnodiging leidde, deed je waarschijnlijk al research naar het bedrijf. Nu je uitgenodigd bent, verdiep je je research nog wat verder. Je kunt via bijvoorbeeld Tweets en LinkedInberichten van medewerkers ontdekken wat hun tone of voice is en hoe ze het bedrijf presenteren. Misschien ontdek je zelfs wel hoe ze onderling online communiceren en wat ze motiveert om er te werken. Nuttige info voor jou als potentiële nieuwe collega.

Raadpleeg zoveel mogelijk on- en offline-bronnen: bekenden die er werken of gewerkt hebben, Google, Twitter en YouTube maar bijvoorbeeld ook door outsiders geschreven krantenartikelen, interviews en andere media-uitingen over het bedrijf.

2: Verdiep je voorafgaand aan het eerste sollicitatiegesprek in het product (of dienst/concept etc.) dat het bedrijf aanbiedt. Idealiter test je het product of de dienst om er kennis mee te maken: als je wordt aangenomen, moet je geloven in het product en alle ins en outs ervan gaan ontdekken.

Voor je nieuwe werkgever is een frisse mening zéér waardevol. Die komt het best tot stand als je als relatieve leek het product ontdekt. Als je al voor het bedrijf werkt wanneer je een product leert kennen, is de kans immers groot dat je mening en ervaring al gekleurd zijn.

3: Is het niet mogelijk om het product te testen voor je eerste interview? Zoek dan online naar bijvoorbeeld user reviews en testimonials. Wees vooral ook niet bang om te googlen naar ‘productnaam/bedrijfsnaam + klacht’. Hoe breder jouw beeld van het product en bedrijf is, hoe beter je bent voorbereid.

4: Vraag na met welke personen het sollicitatiegesprek plaatsvindt. Probeer vervolgens meer over ze te ontdekken via Google, LinkedIn, Twitter, nieuwsberichten, je netwerk et cetera. Kom erachter waar ze enthousiast van worden, welke meningen ze hebben, op welke toon ze naar buiten treden en hoe daarop wordt gereageerd.

Bereid voor elke gesprekspartner twee vragen voor die je baseert op inzichten uit je onlineresearch. Meer hierover bij tip 11.

5: Als je contact legt met de recruiter of HR-medewerker om te vragen met wie de sollicitatie plaatsvindt, vraag dan ook direct welke vorm het gesprek zal hebben. Bedrijf A kiest bijvoorbeeld voor een open ingestoken gesprek met op het eind een brain teaser, waar bedrijf B juist kiest voor een meer traditioneel vraaggesprek gericht op je eerder opgedane ervaringen en skills.

Je leest bij de volgende twee tips meer over de beste voorbereiding op het type vragen dat je kunt verwachten tijdens een eerste sollicitatiegesprek.

Focus on you

Een andere belangrijke tip ter voorbereiding van je eerste sollicitatiegesprek is dat je nadenkt over welke vragen je kunt verwachten. Leg hiervoor de focus op jezelf en het hoe en waarom van jouw loopbaan tot nu toe. Want hoe beter jij de chronologie, leermomenten en hoogtepunten van je carrière paraat hebt, hoe beter je reageert op de vragen van je gesprekspartners:

6: Vragen die je kunt verwachten, zijn ‘Vertel eens wat over jezelf’ en ‘Waarom past deze functie bij jou?’ Ze gaan gesteld worden, in welke vorm dan ook. Denk van tevoren dus goed na over hoe je jezelf en je ambities wil introduceren. Wat wil je delen over het ‘waarom’ van jouw sollicitatie?

7: Ook de vraag ‘Waar ben je minder goed in’ zal waarschijnlijk naar voren komen. Het antwoord hierop schuilt in de recente stappen die jij zette om jezelf te verbeteren: cursussen die je hebt gevolgd, TED Talks die je hebt bekeken, technieken die je jezelf hebt aangeleerd, et cetera. Meer over mogelijke antwoorden op dit soort vragen lees je in dit Engelstalige artikel van The Muse.

8: Lees je motivatiebrief en op maat gemaakte cv voorafgaand aan je eerste sollicitatiegesprek een aantal keer aandachtig door. Zo bereid je je het best voor op standaard én onverwachte sollicitatievragen. Zorg dat je de hoofdpunten zeer helder op je netvlies hebt, zodat je klaar bent om je brief en cv vanuit parate kennis toe te lichten.

Aandacht voor essentiële basics

Geef ook voldoende aandacht aan je essentiële basics. Dit zijn de tools die jij inzet om het eerste sollicitatiegesprek zo soepel mogelijk te laten verlopen:

9: Probeer te achterhalen of het bedrijf bepaalde kledingvoorschriften hanteert. Zorg dat je een outfit hebt die voldoet aan de dresscode en bovendien schoon, onbeschadigd en compleet is (inclusief gepoetste schoenen). Maak je outfit af met een passende tas – check hiervoor tip 10 en 11.

Vergeet ook je persoonlijke verzorging niet. Ga eventueel naar de kapper, verzorg je nagels en neem pepermuntjes mee; alles voor een zelfverzekerde uitstraling.

10: Je kunt ervan uitgaan dat je interviewers je cv en motivatiebrief kennen en paraat hebben tijdens het interview, maar je weet nooit hoe het loopt. Print daarom twee cv’s en motivatiebrieven uit en stop ze in een folder, zodat ze netjes blijven. Zorg ook voor een werkende balpen.

11: Maak een checklist. Noteer bondig je ervaringen met het merk, product of dienst zoals omschreven in tip 2 en schrijf ook de vragen uit tip 4 voor je interviewers op. Bedenk ook welke algemene vragen je hebt over bijvoorbeeld de functie, het team, bedrijf, enzovoort. Bij 15 vragen voor je eerste sollicitatiegesprek vind je hiervoor handige voorbeeldvragen. Lees je checklist kort voor het interview aandachtig door.

12: De laatste essentiële basictip: probeer zo uitgerust en ontspannen mogelijk te zijn voor je interview. Wijk niet te veel af van je normale routine, eet goed en ga op tijd naar bed.

12 tips voor een sollicitatiegesprek

15 vragen voor je eerste sollicitatiegesprek

Tijdens je eerste sollicitatiegesprek kun jij natuurlijk ook vragen stellen aan je potentiële nieuwe werkgever. Met de juiste vragen maak je een goede indruk op je gesprekpartner(s) én krijg je tegelijk een beter beeld van de functie en de aard van de organisatie. Deze informatie helpt als je gaat beslissen of je voor de baan kiest of liever op zoek gaat naar een andere vacature. Onderstaande opsomming is een checklist met voorbeeldvragen die jou een steuntje in de rug geven tijdens je eerste sollicitatie.

 1. Wat zijn de dagelijkse verantwoordelijkheden die bij deze functie horen?
 2. Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?
 3. Op welke manieren ben ik voor de organisatie succesvol in deze rol?
 4. Wat zijn dit jaar de belangrijkste verwachtingen en doelstellingen voor deze positie?
 5. Hoe ziet de bedrijfscultuur eruit?
 6. Wat kenmerkt het team of de afdeling waarmee ik zal samenwerken?
 7. Wat zijn momenteel de grootste uitdagingen voor het team?
 8. Welke projecten lopen er allemaal bij het team?
 9. Hoe zijn de besluitvormingsprocessen binnen het team en het bedrijf georganiseerd?
 10. Op welke manier verloopt het geven en ontvangen van feedback binnen het team en de organisatie?
 11. Hoe ondersteun je de professionele groei van medewerkers?
 12. Wat is de langetermijnstrategie van de organisatie en hoe past de positie hierin?
 13. Kun je schetsen hoe ik me in deze functie kan ontwikkelen?
 14. Wat kan ik als nieuwe medewerker verwachten van de onboarding?
 15. Wat zijn de volgende stappen in de sollicitatieprocedure?

Pas bovenstaande voorbereidingstips en vragen toe tijdens je eerste sollicitatiegesprek en je zorgt voor een persoonlijke, overtuigende en onvergetelijke indruk. Daarvan zijn we overtuigd. We wensen je alle succes met solliciteren.

Bronnen: The Muse & NRC