Skip to main
Hans van Gurchom – Programmamanager Omgevingswet– Etten-Leur

"Traineeships zijn de beste springplank om snel écht bij te dragen aan ons vakgebied"

Ontdek in dit artikel onder meer wat Hans van Gurchom motiveert als Programmamanager Omgevingswet, waarom hij traineeships ziet als oplossing voor de personeelsschaarste in het ruimtelijk domein, en wat de kracht is van de samenwerking tussen YER en gemeente Etten-Leur.

Hans van Gurchom heeft als trainer, programmamanager en raadslid ontzettend veel werkervaring in het ruimtelijk domein. Momenteel werkt hij onder meer bij de gemeente Etten-Leur aan de implementatie van de Omgevingswet. Hiernaast traint Hans de ruimtelijke ordening- en juridische trainees van YER. In dit artikel lees je waarom Hans hiervoor koos, wat hem motiveert in zijn werk en waarom hij traineeships ziet als oplossing voor de schaarste aan talent in het ruimtelijk domein.

“Als zzp’er werk ik 18 uur per week in de rol van Programmamanager Omgevingswet, voor de gemeente Etten-Leur. Ik zit in een levensfase waarin ik het liefst met twee voeten in de klei boeiende klussen wil doen. Zo vind ik het bijvoorbeeld ontzettend gaaf om soft skills aan hard skills te verbinden, en dat sprak de gemeente Etten-Leur enorm aan.”

Nieuwe wet vereiste andere competenties

“Ik werk in Etten-Leur mee aan de implementatie van de Omgevingswet. We ontdekten al snel dat dit traject zich niet leende voor een projectmatige, maar juist voor een programmatische aanpak. Een aanpak die veel flexibeler is en anders werkt dan een concreet projectplan. Vervolgens werd ook duidelijk dat we om deze wet succesvol kunnen implementeren en uitvoeren bepaalde competenties misten in ons team. De crux is namelijk om de Omgevingswet te bekijken vanuit de benadering van inwoners en ondernemers: is die ene regel wel logisch, of kan deze anders worden geformuleerd of misschien zelfs worden afgeschaft?

Bij Etten-Leur zochten we dus aanvulling op de teamcompetenties. Daarom hebben we online een vacature uitgezet. Parallel daaraan heb ik direct contact opgenomen met Bart Jespers van YER. Omdat ik vaker met jullie werk, wist ik namelijk dat het een kwestie van een belletje was, waarna er snel een aantal kandidaten aan tafel zat.”

YER maakt waar wat anderen beloven

“De professionals die vervolgens via YER startten in Etten-Leur, zijn trainees: talenten zonder werkervaring, maar óók zonder vooroordelen en overtuigingen. Ze staan hierdoor opener in processen en stellen vragen die anderen niet stellen. Het is prachtig dat zij ons op die manier nieuwe invalshoeken laten zien. Bovendien worden ze snel vakvolwassen door de intensieve coaching, begeleiding en opleiding vanuit YER.

YER biedt kandidaten die qua persoonlijkheid en vooropleiding matchen met het gevraagde profiel én verzorgt doelgerichte opleidingstrajecten.

Er zijn heel veel bureaus die zeggen dat ze hun kandidaten goed begeleiden en intern opleiden. Negen van de tien keer blijkt dat een loze belofte te zijn. YER heeft het qua traineeships juist uitstekend op poten staan. Ik ben hier als trainer bij betrokken, en weet dat het inhoudelijk én op skills-niveau heel serieus wordt genomen. YER onderscheidt zich hiermee in de markt, biedt kandidaten die qua persoonlijkheid en vooropleiding matchen met het gevraagde profiel én verzorgt doelgerichte opleidingstrajecten.”

Traineeships duurzame oplossing voor gemeenten en professionals

“Traineeships zijn op dit moment bijna de enige manier om goede nieuwe mensen in je organisatie te krijgen. Voor gemeenten is het een relatief veilige maar toch kwalitatieve manier om frisse professionals binnen te halen. Je kunt namelijk na een of twee jaar met elkaar doorgaan, maar je bent dat als werkgever niet verplicht.

"Traineeships zijn de beste springplank om snel écht bij te dragen aan ons vakgebied."

Ik denk dat trainees bovendien een veel snellere groei doormaken dan andere starters, doordat YER flink in ze investeert. Ze maken op allerlei manieren een vliegende start: via de YER-coach, inhoudelijke en op skills gerichte trainingen en cursussen, intervisiesessies en natuurlijk werkervaring. Volgens mij zijn traineeships dan ook de beste springplank voor jonge professionals om zo snel mogelijk écht bij te dragen aan ons vakgebied.”