Skip to main

Frank Sonnemans – Group CFO bij Stahl

Wereldwijd is Stahl marktleider als het gaat om chemicaliën voor het bewerken en beschermen van flexibele materialen, zoals bijvoorbeeld leer. Met een sterke positie in Europa en een rap groeiende afzetmarkt in Azië wil het bedrijf voorop blijven lopen met innovaties en de verduurzaming van de branche. Bij de professionaliseringsslag die dat met zich meebrengt, is de functie van Head of Internal Audit & Risk ontstaan. In dit artikel vertelt Group CFO Frank Sonnemans hoe het wervingsproces is verlopen en hoe Vincent Lee en Claudia van der Putte de juiste kandidaat wisten te koppelen aan de innovatieve bedrijfscultuur van Stahl.

Soepele bekleding van autostoelen en meubilair, coatings voor geluidloze ruitenwissers, de afwerking van luxe (lederen) tassen en schoenen, of een waterafstotende of brandvertragende laag voor textiel; de toepassingen van Stahl-producten zijn eindeloos. Vooral de automotive-sector maakt dankbaar gebruik van de talloze innovaties, maar je vindt de coatings ook terug in een groot scala aan andere materialen in het dagelijks leven. Vanuit het hoofdkantoor in Waalwijk stuurt het bedrijf wereldwijd ruim 1800 medewerkers aan. Met grote afdelingen voor applicatieontwikkeling en research & development zijn innovatie en duurzaamheid dé grote speerpunten voor Stahl.

Marktleider met ambitieuze doelstelling

“Responsible chemistry & sustainability, dat is onze belangrijkste focus. We richten ons niet alleen op de ontwikkeling van duurzame producten, maar ook op een duurzame aansturing van het gehele businessproces. De eisen die we aan onszelf stellen zijn hoog en voor 2030 hebben we ambitieuze targets gepland. Als marktleider willen we de voortrekkersfunctie pakken in het verduurzamen van de industrie. Verder draaien onze targets om het voldoen aan, en soms zelfs vooruitlopen op, steeds stringentere regelgeving vanuit de overheid, inclusief klimaatdoelstellingen.”

Innovatieve en internationale bedrijfscultuur

“De focus op innovatie is typisch voor Stahl. Onze producten zijn vaak tailor-made voor klanten en daarvoor werken we nauw samen met onze opdrachtgevers. De teams zijn altijd op zoek naar nieuwe invalshoeken en oplossingen. Bij Stahl heerst een no-nonsense- en can-do-mentaliteit, en de loyaliteit is groot. Daarnaast vraagt het internationale karakter van ons bedrijf – met meer dan twee derde van de omzet buiten Europa en veel verschillende nationaliteiten in het management - om een integere en transparante samenwerking met elkaar, met een belangrijke rol voor diversiteit en inclusie. Dat is echt de kracht van onze cultuur.”

Nieuw profiel voor internal audit

“De sterke groei in de voorgaande jaren, mede door acquisities, was hét startsein om internal audit een nieuwe invulling te geven. Ons oorspronkelijke idee was om de rol verder uit te breiden en een professionaliseringsslag te maken, met daarna een eventuele doorgroeimogelijkheid naar een andere financiële functie binnen Stahl. Naast een verzwaring van de internal audit competenties met een onafhankelijke rechtstreekse rapportagelijn naar de auditcommissie wilden wij ook risk management integreren. Aangezien Stahl een portfoliobedrijf is van een Franse beursgenoteerde onderneming, behoorde ook affiniteit met compliance en de toenemende regelgeving voor beursgenoteerde bedrijven, inclusief de Franse regelgeving, tot het eisenpakket. Ook moest de kandidaat in de volle breedte kunnen werken. Dus niet alleen bedreven zijn in internal control en risk based audit, maar ook een sterke financiële basis hebben.”

Perfecte sparringpartner door financiële achtergrond

“Vanwege het specialistische profiel kozen we bewust voor de samenwerking met een bureau. Een van onze commissarissen raadde YER aan, omdat een eerdere samenwerking hem goed was bevallen. Tijdens de kennismaking met Vincent Lee en Claudia van der Putte was mijn eerste indruk positief. Beiden hebben een financiële achtergrond en daardoor hadden we direct een klik. Zowel Vincent als Claudia zijn zelf auditor geweest en dat maakte hen tot de perfecte sparringpartners. Hun ideeën en gestructureerde aanpak gaven mij het vertrouwen dat ze het proces op de juiste wijze zouden leiden en dat we spoedig een succesvolle plaatsing zouden kunnen hebben. Dat bleek helemaal te kloppen.”

Tussentijdse aanscherping profiel

“Vincent en Claudia wisten voor zo’n specialistische functie als deze een groot aantal kandidaten te bereiken. De shortlist bevatte een bijzonder interessante mix van mensen en met hen heb ik allemaal kennisgemaakt. Op basis van deze gesprekken kwam naar voren dat we het profiel nog iets moesten aanscherpen. Uiteindelijk bleek dat een ervaren kandidaat met veel kennis van internal audit en risk management – geen gangbare combinatie overigens – en een stevige RA-achtergrond veel beter aansloot op de functie zoals we die voor ogen hadden. Essentieel was ook dat deze persoon op gelijkwaardig niveau kon schakelen met de Franse leden van de auditcommissie en de externe boardmembers. We zochten dus iemand die al wat hoger op de carrièreladder stond en voor wie regelmatig op reis zijn geen belemmering vormde.”

Juiste expertise en aansluiting bij bedrijfscultuur

“Tijdens het eerste gesprek met de kandidaat was ik al snel onder de indruk van haar uitgebreide expertise. Ook sloot haar mentaliteit goed aan bij onze bedrijfscultuur. Een echte aanpakker die actief meedenkt over aanbevelingen, controles en risk management, en ook processen verder kan ontwikkelen en verbeteren. Aan alles merk je dat ze stevig in haar schoenen staat en gewend is om onafhankelijk te opereren. Als Head of Internal Audit & Risk kan zij de internal auditfunctie laten meegroeien met het professionaliseringsproces van Stahl. Ook is ze een echte teamspeler met een internationale mindset. Met onze Franse moedermaatschappij had ze direct een klik en uiteindelijk was iedereen het unaniem eens dat zij de juiste kandidaat was.”

Grote betrokkenheid van consultants

“Wat ik waardeer is dat Vincent en Claudia me bij de hand namen zonder dat ik het idee kreeg aan bepaalde verplichtingen te moeten voldoen. De samenwerking voelde natuurlijk en door de regelmatige telefoontjes met updates was ik actief betrokken. Ze dachten mee tijdens alle fases van het proces en ook de eindbegeleiding was tot in de puntjes geregeld. Er was steeds ruimte voor overleg en ze hielden constant ruggespraak. Ook al kenden ze Stahl niet, ze pikten snel op hoe onze cultuur in elkaar zit. Vincent heeft zelfs kennisgemaakt met de voorzitter van ons auditcomité, wat heel belangrijk was om de functie op de juiste wijze te positioneren. Hun grote betrokkenheid heeft mede tot het inzicht geleid dat we voor het profiel zijn opgeschoven naar een ander niveau. Voor mij is het wervingsproces precies zo verlopen als je het van tevoren het liefst zou zien. Ik ben blij dat we de keuze hebben gemaakt om met YER in zee te gaan.”