Skip to main
Eric Polman - Algemeen directeur bij SWK

"De consultants houden van hun vak en hebben een grote drive om de beste kandidaat uit de markt te halen."

SWK is het oudste waarborgfonds voor koopwoningen in Nederland. Samen met Vincent Lee van YER startte het fonds de zoektocht naar een nieuwe financieel directeur. Hoe is het wervingstraject verlopen? YER gaat in gesprek met algemeen directeur Eric Polman.

Kun je iets meer vertellen over SWK?

“SWK is gevestigd in het hart van Rotterdam. We zijn een relatief kleine organisatie. Als nichespeler zijn we betrokken bij grote projecten, zoals De Zalmhaven in het Scheepvaartkwartier in Rotterdam. Met 215 meter is dit het hoogste gebouw van de Benelux. Samen met partners HDI Global SE, Atradius en Aon geeft SWK verzekerden garantie op de afbouw van een woning als het bouwbedrijf failliet gaat. Daarnaast kan een beroep op de waarborg worden gedaan als de deelnemer nalatig is om terechte garantieklachten op te lossen. Ons klantenbestand bestaat uit bouwbedrijven als Koninklijke BAM, Heijmans, Dura Vermeer, TBI, Van Wijnen en Vorm.”

“Als organisatie werken wij lean en we focussen op de toekomst. Vergaande digitalisering maakt onze processen nog efficiënter en we zijn constant bezig met innovatie. We zijn een financieel en technisch kenniscentrum voor onze klanten. Door toekomstproof te zijn continueren we de kwaliteit van onze diensten op de best mogelijke manier.”

“Ons bedrijf kent een hands-on-mentaliteit. De lijnen zijn kort en de toon is informeel. We vormen een hecht team en veel medewerkers zijn al lang aan SWK verbonden. Samen met financieel directeur en medebestuurder Peter Kraan vorm ik het tweehoofdige bestuur. Van ons twee richt ik me op de externe contacten met stakeholders en directies van de ondernemingen waarmee SWK samenwerkt.”

Met welke uitdagingen heeft SWK zoal te maken?

“Onze challenges zijn direct gerelateerd aan de ontwikkelingen op de woningmarkt. Door de grote vraag en het relatief kleine aanbod is dat een markt met veel beweging. Zo is het ontwikkelen in de binnenstad gecompliceerd, terwijl de weilandlocaties steeds schaarser worden. Om aan de toenemende vraag te voldoen zie je een grote diversiteit aan bouwwerken ontstaan en die moeten allemaal verzekerd worden. De Zalmhaven in Rotterdam is bijvoorbeeld een enorme constructie en dat brengt een complex verzekeringstraject met zich mee. Het is onze taak om dit correct en zorgvuldig onder te brengen bij de verzekeraars. Een andere kwestie is de stikstofproblematiek. Die heeft de bouwsector hard geraakt.”

Welke invloed heeft dit op het wervingsproces?

“Het is onze belangrijkste taak om voor iedereen zekerheid te bieden. Als SWK zijn we het verlengstuk van verzekeraars en deelnemers. Onze acceptatie op bouwplannen en de Waarborgcertificaten die we uitgeven, moeten een-op-een kloppen. Ons credo is niet voor niets ‘SWK staat voor kwaliteit met zekerheid’. Dus als we een aanvulling zoeken op ons team moet het profiel een weerspiegeling hiervan zijn. We zoeken gedegen kandidaten die stevig in hun schoenen staan en niet bang zijn om het voortouw te nemen bij vernieuwingen.” 

Waarom koos je voor een samenwerking met YER?

“Voor twee van onze medewerkers, de technisch manager en de financieel directeur, was de pensioengerechtigde leeftijd in aantocht. We zijn heel trots dat ze zo lang aan ons verbonden zijn geweest, maar we moesten serieus aan de gang om de werving te starten. Dagmar Schenkel van YER bemiddelde voor ons een nieuwe manager techniek die op termijn Hans Kroon als manager techniek gaat opvolgen. Wij konden ons goed vinden in haar aanpak en dat heeft door de benoeming van Edwin van Dijk tot een zeer bevredigend resultaat geleid.”

Behalve dat Vincent een aanzienlijk trackrecord in het bemiddelen van hoogopgeleide financials heeft, kon hij ons ook belangwekkende referenties laten zien van andere opdrachtgevers.

“Vanwege de krappe arbeidsmarkt besloten we al snel om voor de functie van financieel directeur opnieuw met een wervingsbureau in zee te gaan. We nodigden vijf bureaus uit en de benadering van YER sprak ons ook dit keer het meeste aan. We hadden een goede klik met consultant Vincent Lee. Behalve dat hij een aanzienlijk trackrecord in het bemiddelen van hoogopgeleide financials heeft, kon hij ons ook belangwekkende referenties laten zien van andere opdrachtgevers.”

“Vincent luisterde goed naar onze wensen en bracht precies in kaart naar welk profiel wij op zoek waren. Hij was transparant over het verloop van de procedure en secuur in het presenteren van de kandidaten. Hij deed niet alleen de voorgesprekken, maar inventariseerde ook nadrukkelijk of de persoon goed zou passen bij onze organisatie. Om de kandidaten de juiste ontwikkelpunten mee te kunnen geven, vroeg hij voortdurend om onze feedback. Daarbij hield hij de lijntjes kort en schakelde hij snel. Het gevolg was dat we met veel gekwalificeerde kandidaten in gesprek kwamen. Dat waren allemaal mensen met wie we zelf niet zo snel in contact waren gekomen.”

De keuze is gevallen op Nico Barendse.

“Klopt. Om te beginnen waren we aangenaam verrast dat onze vacature in deze krappe arbeidsmarkt meer dan honderd reacties opleverde. Uit een brede mix van financials met ervaring in onder andere de bouw, verzekeringen en garantiewaarborgen heeft Vincent een longlist gemaakt van zo’n twintig kandidaten. Met tien van hen zijn we de drie gesprekrondes bij ons op kantoor ingegaan en uiteindelijk hadden we de beste klik met Nico Barendse. Als doorgewinterde financial met een RA-titel en veel ervaring in de verzekeringswereld past hij het beste in het totaalplaatje van SWK.”

We waren aangenaam verrast dat onze vacature in deze krappe arbeidsmarkt meer dan honderd reacties opleverde.

“Bij deze positie kiezen we bewust voor een overdrachtsperiode van een jaar. We zijn een klein team dat over enorm veel knowhow beschikt. Als je alle kennis op wilt zuigen en wilt groeien in de functie dan heb je die tijd echt nodig. Er is maar een beperkt aantal garantiewaarborgfondsen op de markt actief, dus het is niet zo dat je alles uit een boekje kunt halen. Learning on the job dus.” 

Hoe zou je de samenwerking met YER samenvatten?

“De consultants van YER houden van hun vak en hebben een grote drive om de beste kandidaat uit de markt te halen. De persoonlijke benadering en het enthousiasme van YER heeft SWK geholpen met the next step.”