Skip to main

Een sollicitatiegesprek goed afronden: hoe doe je dat?

“Uhm, bedankt en hopelijk tot snel dan maar?” Het laatste wat je wilt, is op het eind van een sollicitatiegesprek met je mond vol tanden staan, want de laatste indruk die je achterlaat télt. Daarom ontdek je in dit blog handige voorbeelden waarmee je een sollicitatiegesprek doeltreffend, zelfverzekerd en professioneel afsluit.

De afrondingen in dit artikel zijn in schrijftaal geformuleerde suggesties die je naar eigen smaak in- en aanvult, zodat dat je laatste statement authentiek overkomt.

Vraag naar het vervolg

Vragen naar het vervolg van de sollicitatieprocedure maakt een sterke indruk, wanneer dit niet al tijdens het sollicitatiegesprek is besproken. Je kunt hierbij denken aan een afronding als:

Deze baan klinkt fantastisch. Ik ben erg geïnteresseerd. Wat zijn de vervolgstappen en binnen welke termijn verwacht u die te nemen?

Beknopte afronding

Soms is short & simple genoeg om een sterke laatste indruk achter te laten. Als je het beknopt wil houden maar toch wilt laten blijken dat je geïnteresseerd bent in de baan, denk dan aan een afronding als deze:

Bedankt voor uw tijd en het aangename gesprek. Ik kijk uit naar uw reactie. Neem gerust contact met me op als u in de tussentijd vragen heeft.

Extra geïnteresseerde afronding

Als je wilt benadrukken dat je door het gesprek nóg geïnteresseerder bent geworden, kun je een afronding als deze inzetten om je enthousiasme te onderstrepen richting je interviewers:

Ik ben extra enthousiast doordat ik tijdens dit interview meer over de functie en het bedrijf heb ontdekt. Nu ik meer details ken, is mijn motivatie voor deze baan nóg sterker.

De pitchende afronding

Als je na het sollicitatiegesprek zeker weet dat de baan qua inhoud een goede match is, kun je ervoor kiezen om een mini zelf-pitch in te voegen in je afronding. Je vat daarvoor bondig samen wat in je motivatiebrief en tijdens het sollicitatiegesprek aan bod is gekomen qua matches tussen de functie en jouw skills:

Bedankt voor het gesprek. Ik ben erg enthousiast over de functie en denk dat het door mijn ervaring in (X) en bewezen trackrecord in (Y) een goede match is. Ik kijk ernaar uit om te horen wat de vervolgstappen zijn.

De afronding die wat extra’s toevoegt

Soms zijn aan het einde van het sollicitatiegesprek nog niet al jouw sterke punten besproken. Als dit zo is, kun je je afronding aangrijpen om hier alsnog aandacht aan te geven:

Ik heb verteld hoe ik mijn ervaring in (X) kan inzetten om de benodigde resultaten te behalen. Ik wil daar nog graag aan toevoegen dat mijn ervaring in (Y) ervoor gaat zorgen dat ik de functie éxtra doeltreffend/succesvol/gemakkelijk zal vervullen.

Wat je nog meer kunt doen na een sollicitatiegesprek

Als je sollicitatiegesprek na jouw afronding is afgelopen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen:

Bron: Career Sidekick