Skip to main

Een carrière-switch: hoe doe je dat?

Zit jij nog op de juiste plek binnen je huidige bedrijf en functie? Als dat niet zo is, kun je een carrière-switch overwegen om een baan te vinden die écht bij je past. Je neemt zelf het roer in handen om bijvoorbeeld meer werkgeluk te ervaren, je competenties uit te breiden, of simpelweg te ervaren hoe het is om een nieuw werkavontuur te beleven. In dit blog ontdek je waarom een carrière-switch nut kan hebben, hoe jij bepaalt of je eraan toe bent én hoe je vervolgens een carrière-switch-actieplan opstelt.

Waarom zou je een carrière-switch maken?

Uit onderzoek van Joblist blijkt dat professionals over het algemeen om de volgende redenen van carrière switchen:

  • Beter loon: 47%
  • Te veel stress: 39%
  • Betere werk-privébalans: 37%
  • Behoefte aan nieuwe uitdaging: 25%
  • Uitgekeken op werkveld: 23%

Uit dit onderzoek blijkt daarnaast dat de meeste professionals na hun switch positiever zijn over hun werksituatie:

  • Gelukkiger: 77%
  • Tevredener: 75%
  • Meer vervuld: 69%
  • Minder gestrest: 65%

Ook valt op dat de carrière-switchers die kozen voor een beter loon volgens hetzelfde onderzoek gemiddeld € 9.000 per jaar méér verdienen dan in hun vorige functie.

Inventariseer je huidige werkgeluk

Vraag jij je af of een carrière-switch momenteel de juiste stap voor jou is? Inventariseer dan éérst je huidige werkgeluk en baseer daar vervolgens je keuze op. Je brengt je werkgeluk in kaart door per onderstaand thema de hoofdvraag voor jezelf te beantwoorden:

Baantevredenheid

Vraag: Welke aspecten van je huidige baan vind je leuk en welke niet?

Hou voor jezelf bij hoe je dagelijks reageert op werksituaties en probeer patronen te herkennen. Wat motiveert je en wat juist helemaal niet? En ben je in die gevallen niet gemotiveerd over de inhoud van je werk, de bedrijfscultuur of bijvoorbeeld je collega’s?

Waarden, interesses, skills & verantwoordelijkheden

Vraag: Passen je huidige waarden, interesses en skills nog bij de werkzaamheden waar je verantwoordelijk voor bent?

Inventariseer vanuit je huidige én vorige functies en projecten wat jouw voorkeuren zijn qua waarden, interesses, skills en verantwoordelijkheden. Bepaal vervolgens of je huidige baan (nog) voldoet aan jouw voorkeuren.

Doorleren & -groeien

Vraag: Kun je binnen je huidige functie nog doorleren en -groeien?

Ook al passen je werkveld en verantwoordelijkheden je als gegoten, als je geen uitzicht hebt op groei kan het moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven. Maak dus voor jezelf inzichtelijk op welke manieren je binnen je huidige functie uitzicht hebt op leren en groeien, en of dit concreet en motiverend genoeg voor je is.

Maak een carrière-switch-actieplan

Heb je je huidige werkgeluk helder in beeld gebracht, en komt daaruit naar voren dat een carrière-switch bij jouw werksituatie past? Dan is het tijd om een actieplan op te stellen. Hierin leg je het volgende vast:

Werk je documenten en onlineprofielen bij

Als je vanuit het actieplan je doelen hebt bepaald, info hebt ingewonnen én je skills up-to-date hebt gebracht is het moment aangebroken: update je cv en onlineprofielen om vervolgens te solliciteren richting jouw carrière-switchkeuze.

We wensen je veel switchinspiratie, -succes en -plezier.

Bronnen: The Balance CareersFast CompanyNPR