Skip to main
Dagmar Schenkel over werven voor commercieel vastgoed

“Soms lijkt een cv op papier niet vanzelfsprekend, dan is het de kunst om daar doorheen te kijken.”

De vastgoedsector ontwikkelt zich continu en staat nooit stil. Als recruitmentexpert voor vastgoed, bouw en energie bemiddelt Dagmar Schenkel niet alleen specialisten, maar ook managers en directieleden. Welke ontwikkelingen signaleert zij en waar ligt de grootste behoefte?

“De sector is zeer dynamisch en ziet er ieder jaar anders uit. Een van de trends op dit moment is de focus op innovatie bij (her)ontwikkelingstrajecten en duurzaamheid. Particuliere beleggers breiden vastgoed uit, kopen nieuwe assets aan en herontwikkelen bestaand vastgoed. In de meeste gevallen zijn dit woningen, want die markt is enorm in beweging. Zo zijn opdrachtgevers van mij bezig met de uitbreiding van bestaande projecten, zoals de aanbouw van een parkeergarage en appartementen bij een winkelcentrum. Of bestaande panden gaan een sloop- of nieuwbouwtraject in.”

Veel vraag naar ontwikkelaars

“Waar voorheen de focus lag op commercieel talent om het vastgoed te vullen is er nu veel vraag naar verschillende soorten ontwikkelaars - ook wel ontwikkelingsmanagers of developmentmanagers genoemd. Als een belegger start met een nieuw project of besluit tot herontwikkeling, dan is de ontwikkelaar verantwoordelijk voor het gehele traject of delen ervan. Dit geldt voor de ontwerpfase met de architect, de daadwerkelijke bouw en de finale oplevering.”

Maatwerk voor aansluiting op bedrijfscultuur en strategie

“Een positie invullen is soms een zaak van lange adem, want de beroepsgroep is enorm divers. Normaliter verbinden ontwikkelaars zich voor langere tijd aan een opdrachtgever, dus je moet ze weten te triggeren. Behalve dat de verantwoordelijkheden binnen een project variëren, speelt ook de persoonlijke voorkeur een grote rol. Sommige ontwikkelaars willen de eindstreep halen, terwijl andere alleen geïnteresseerd zijn in het voorontwerp. Om de juiste kandidaat te vinden die goed aansluit op de bedrijfscultuur en strategie is dus maatwerk nodig."

Door cv heen kijken voor juiste klik

“Bij een vastgoedbelegger past een ander type kandidaat dan bij een grote corporate organisatie. Op deze verschillen inzoomen is essentieel. Voor mijn opdrachtgevers draait het niet alleen om kennis en competenties, maar juist om een fit voor de lange termijn. Soms lijkt een cv op papier niet per se vanzelfsprekend, omdat de branche bijvoorbeeld afwijkt. Dan is het de kunst om daar doorheen te kijken. Als de kandidaat vervolgens verrassend goed klikt met de organisatie is dat voor iedereen zeer bevredigend.”

Businesspartner voor de lange termijn

“Veel van mijn opdrachtgevers kennen mij al jaren en schakelen mij in als sparringpartner. Het voordeel van zo’n langetermijnsamenwerking is dat je niet steeds opnieuw hoeft te beginnen. Ik ben al bekend met de cultuur en weet waar het bedrijf naartoe wil. Behalve dat dit efficiënt werkt, is de kans groot dat we de juiste match vinden. Daarnaast heb je via mij toegang tot het grote netwerk van YER en jouw merk krijgt via onze campagnes veel exposure. Ook hebben we een dedicated researcher ingeschakeld die de arbeidsmarkt maximaal in kaart brengt en via executive search kandidaten actief benadert.”