Skip to main
Berend Jan Tempelman - Managing director bij rhion

"Ernestine nam mij veel werk uit handen en stelde profielen voor waar ik nooit aan had gedacht."

Berend Jan Tempelman heeft schadeverzekeraar rhion Versicherung AG in Nederland geïntroduceerd. Eerder maakte hij voor een Nederlandse bank de vertaalslag naar de Duitse markt en haalde hij Credit Life vanuit Duitsland naar Nederland. Nu staat hij als managing director opnieuw aan het roer van een snelgroeiende start-up. Het jonge bedrijf heeft een unieke positie, want het is de enige verzekeraar die alleen met volmachtkantoren samenwerkt. 

Om de juiste kandidaten aan te trekken, schakelde Berend Jan recruitmentspecialist Ernestine Simonis in. Hij vertelt wat rhion kenmerkt en op welke manier de expertise van Ernestine heeft bijgedragen aan de totstandkoming van het team.

Samen sterk

“Ten opzichte van andere verzekeraars onderscheidt rhion zich door uitsluitend samen te werken met leden van de Nederlandse Vereniging van Gevolmachtigde Assurantiebedrijven (NVGA). Wij willen een transparante en betrouwbare partner zijn voor al onze gevolmachtigden. Samen met onze partners ontwikkelen we onze eigen producten die aansluiten bij de behoeftes van specifieke doelgroepen. Met elkaar zijn we in staat om krachtig en snel tot de beste oplossing te komen en maatwerk te leveren. Ons credo is dan ook: samen sterk.”

Jonge en lerende organisatie

“Dit motto geldt ook voor onze interne organisatie. Je kunt ons het beste omschrijven als een jong, lerend bedrijf. Sinds de start in 2019 is het team gegroeid van één naar achttien medewerkers. Stap voor stap zijn er functies ontstaan. Iedereen weet dat de dagelijkse realiteit voortdurend verandert en dat wendbaar zijn essentieel is. Het kan gebeuren dat er soms ook taken opgepakt moeten worden die buiten je functie liggen. Flexibiliteit, doorzettingsvermogen en het doel voor ogen houden, dát is de kracht van het rhion-team.”

Specialisten binnen niche

“In de loop van 2019 ontstond er ruimte voor vijf nieuwe posities. We gingen op zoek naar productontwikkelaars, acceptanten, actuarissen en juristen. Functies die je bijna niet zonder gerichte expertise kunt invullen. Voor deze specifieke markt is namelijk een gespecialiseerde skill set nodig. Ook zocht ik mensen die het aantrekkelijk vonden om aan de slag te gaan voor een start-up. Onze Duitse moedermaatschappij heeft weliswaar een historie die teruggaat tot 1880, maar in Nederland is rhion een geheel nieuwe speler.”

“Dit betekent ook dat er een compleet andere dynamiek is dan bij een gestructureerd verzekeringsbedrijf met vele medewerkers. Wij hadden behoefte aan enthousiaste mensen met liefde voor het vak om samen te bouwen aan ons fundament. Je kunt wel zeggen: ‘Ik heb een actuaris nodig die morgen start,’ maar dan moet je wel die ene persoon vinden die ook nog eens goed in het team past. Daarom raadpleegde ik een oud-collega over hoe ik dit het beste aan kon vliegen. Die bracht mij in contact met Ernestine Simonis van YER.” 

Sparringpartner met teamgevoel

“Eenmaal in gesprek met Ernestine ontstond er al snel een sterk teamgevoel. Ze stelde de juiste vragen en ging proactief aan de slag om te doorgronden hoe de volmachtmarkt in elkaar steekt. Om het plaatje compleet te krijgen voerde ze niet alleen gesprekken met mij, maar liet ze zich ook informeren door relevante contacten uit haar eigen netwerk die goed thuis zijn in ons specialisme. Talloze keren wisselden we van gedachten over wat er nodig was om rhion op de kaart te zetten. Door het constante brainstormen en sparren over alle mogelijkheden voelde ik me erg gesteund. Het was fijn om te ervaren dat ik er niet alleen voor stond.”

Gespecialiseerd netwerk

“Aangezien ik niet bekend was met de Nederlandse arbeidsmarkt, waren haar specifieke kennis en uitgebreide netwerk echt van toegevoegde waarde. Ernestine adviseerde over de inkadering van de functies, dacht mee over de juiste hoogte van de salarisniveaus en wist goed in te schatten welke verwachtingen ten opzichte van kandidaten realistisch waren en welke niet. Het werd steeds duidelijker hoe we de juiste mensen konden bereiken. Waar nodig betrok ze ook andere specialismes binnen YER bij het proces. Zo hebben collega's van het legalteam ons geholpen met het aantrekken van een jurist. Ook was ze aanwezig bij de kennismakingsgesprekken, zodat we konden evalueren en afstemmen met wie we verder zouden gaan.”

Out-of-the-box-denken

“Ik was aangenaam verrast over de manier waarop Ernestine buiten de gebaande paden durfde te treden. Theorie en praktijk hoeven niet altijd met elkaar overeen te komen. Zo stelde ze profielen voor waar ik nooit aan had gedacht. Op papier kan iemands cv fantastisch overkomen, maar tijdens de kennismaking is er altijd de kans dat het gesprek tegenvalt. Ook kun je in theorie wel iemand voor ogen hebben met bijvoorbeeld vijftien jaar werkervaring of een specifieke expertise. Maar als je dit loslaat, kan het zomaar gebeuren dat je met een kandidaat in contact komt die evenveel potentie heeft én ook nog eens perfect bij de bedrijfscultuur past. De klik is anders dan je in eerste instantie verwacht. Als het dan voor beide partijen een succes blijkt te zijn, is dat natuurlijk geweldig.” 

Werk uit handen nemen

“Ernestine heeft mij, open en enthousiast als ze is, veel werk uit handen genomen. De mond-op-mondreclame van mijn oud-collega zag ik bevestigd door alle activiteiten die ze ontplooide. Toen ik onze advertorial voor de eerste keer in het Financieel Dagblad zag staan, maakte mij dat trots. Ik ben in mijn eentje begonnen en nu staat er, zonder dat ik me er intensief mee bezig heb hoeven houden, een geweldig team. Iedereen is nieuw en heeft een andere achtergrond en rol in het grote geheel. Je moet elkaar goed leren kennen om te weten wat de beste manier is om samen te werken. We hebben een fundament gelegd waar we stevig op gaan doorbouwen. Het is fijn dat Ernestine volledig begreep hoe belangrijk het samenwerkingsaspect voor rhion is en dit ook in haar werkwijze integreerde. Mocht ik opnieuw specialisten nodig hebben of nieuwe netwerken willen aanboren, dan is de kans groot dat ik Ernestine direct weer bel.”

Dit interview is eerder verschenen op www.yerexecutive.com.