Skip to main
Anique de Boer – Consulent Participatiewet – Gedetacheerd via YER

“Vragen stellen maakt me beter in mijn werk”

Anique de Boer vervulde als deelnemer aan het YER-traineeship Participatiewet interessante functies bij gemeenten. Inmiddels is ze trainee-af, en maakt ze mooie stappen als volleerd consulent. In dit artikel lees je hoe het Anique verging sinds de laatste keer dat we haar spraken, en wat haar ambitieuze plannen zijn voor de nabije toekomst.

Spannende maar leerzame switch  

“Tijdens mijn vorige interview [LINK], stond ik op het punt te switchen van de gemeente Zutphen naar de gemeente Beuningen, om daar nog meer ervaring op te doen als trainee Participatiewet. In eerste instantie zou dat een paar maanden duren, omdat ik een uitvaller verving. Maar de samenwerking beviel van beide kanten zo goed, dat ik ruim een jaar in Beuningen heb gewerkt. De overstap was leerzaam, omdat ik leerde werken met nieuwe soorten rapportages en beschikkingen, zoals de bijzondere bijstand en minimaregelingen. 

Om mijn nieuwe taken zo snel en goed mogelijk door te krijgen, stelde ik de eerste weken veel vragen aan mijn nieuwe collega’s. Het was best spannend om ze te leren kennen, maar dat hoort natuurlijk bij gedetacheerd werken. En aan de andere kant; als het níet goed was bevallen, dan kon ik na drie maanden overstappen naar een andere opdracht.” 

Coaching leidde tot verrassende inzichten  

“Vragen stellen helpt mij sowieso om beter te worden in mijn werk. Door tijdens mijn traineeship veel aan mijn YER-coach te vragen, heb ik veel over mezelf ontdekt als professional. 

Ik vond het bijvoorbeeld soms lastig om mijn gevoelens te benoemen. Ik leerde van mijn coach Layla onder meer dat de manier waarop ik mijzelf uit, niet altijd precies correspondeert met mijn gevoel. Ze leerde mij deze momenten te herkennen en hier acties aan te koppelen, waarmee ik dichter bij mijn gevoel blijf en er steeds beter over kan praten. Ik heb dus echt veel aan Layla gehad.” 

Ook doorgroeien na traineeship 

“Inmiddels is mijn traineeship afgelopen en werkte ik een aantal maanden in Beuningen als volleerd Participatiewetconsulent. Op 1 november 2022 startte ik bij een nieuwe opdrachtgever: STOER, in de gemeente Oude IJsselstreek.  

De insteek van STOER is dat het uitvoeren van de Participatiewet mensgerichter kan. We luisteren naar inwoners en kijken naar hun mogelijkheden. Hierdoor hoeven zij minder gegevens te overhandigen. Voor mij als consulent betekent dit minder uitzoekwerk en meer werken vanuit de menselijke benadering van de wet. Heerlijk. Ook werkt STOER met loopbaanbegeleiders, die meegaan naar de gesprekken die ik voer, zodat de weg naar werk voor mensen écht gemakkelijker wordt gemaakt.  

Ik heb het ontzettend naar mijn zin bij STOER en kijk ernaar uit om nog meer nieuwe ervaringen op te doen, me verder te ontwikkelen en daardoor met een frisse blik van toegevoegde waarde te blijven.” 

Text Image Professionals (5) 1280X1280px Squooshed

Wil jij ook werken voor gemeenten via YER?

Ons nationale netwerk biedt kansen voor starters tot en met doorgewinterde specialisten.

Bekijk de sociaaldomeinvacatures die we je op dit moment aanbieden, solliciteer, en geef je ambities de ruimte via YER.

Sociaal Domein vacatures