Videosolliciteren, zo doe je dat

16-07-2019
Blog vidoesollicitatie 1200x627px.jpg

Tegenwoordig zoeken we naar steeds meer creatieve manieren om te solliciteren bij een bedrijf. Zo zie je regelmatig een moodboard van iemand voorbijkomen op LinkedIn. Ook het versturen van je sollicitatie via een video zie je steeds vaker.

Zo maakte Mourad el Moussati gebruik van een video nadat hij meerdere malen geen reacties ontving op zijn sollicitaties. De video had een positief effect. Hij besloot een onderzoek te doen onder ruim 300 organisaties. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat bijna 90% het leuk vindt om zo een video te ontvangen. Echter bleek dat maar 11% ooit een video heeft ontvangen. Genoeg redenen dus om je te onderscheiden met een video. Maar hoe pak je dit nou professioneel aan? Hoe zorg je ervoor dat jouw filmpje eruit springt en er goed uit ziet? Wij geven je een paar tips.

De voorbereiding

  • Controleer voor je begint met filmen of alles goed staat. Zorg ervoor dat je camera goed vaststaat en niet kan vallen. Maak dus gebruik van een standaard. Het komt niet professioneel over als de camera beweegt door jouw trillende handen.
  • Kies de juiste omgeving voor je filmpje. Je kunt zelf een locatie kiezen waar jij je op je gemak voelt. Zorg er wel voor dat het er netjes uitziet en representatief is. De voorkeur gaat wel uit naar een rustige locatie. Hierdoor word je niet afgeleid door allemaal geluiden. Daarnaast kan het ook storend zijn als de kijker te veel geluiden of ruis hoort op je video. Je stem moet ook goed hoorbaar zijn.
  • Ter aanvulling op het vorige punt, zorg voor een goede belichting. Zorg ervoor dat het licht op jou schijnt. Een lichtbron achter jou zorgt ervoor dat je video heel donker wordt. Dus let op een goede belichting.  

Het materiaal

  • Bepaal welke vorm je wilt gebruiken voor je video. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om een interview met jezelf af te nemen of juist door iemand anders geïnterviewd te worden. Of je kunt ervoor kiezen om een verhaal te vertellen.
  • Bereid je goed voor en oefen een paar keer voor dat je gaat filmen. Leer de tekst goed uit je hoofd. Het staat niet professioneel als je je tekst moet oplezen.
  • Denk aan je presentatie. Zorg ervoor dat je outfit past bij je sollicitatie of te wel het type bedrijf en functie waar je op solliciteert. Zorg ervoor dat je rechtop zit met een open en enthousiaste houding. Het ziet er mooier uit als niet alleen je hoofd in beeld is, maar ook bijvoorbeeld je armen. Dit geeft een actiever beeld van jezelf. Gebruik wat extra make up, want op camera ben je altijd iets bleker.
  • Houd je filmpje kort. Als je voor je filmpje tussen de 1 en 2 minuten aanhoudt dan zit je qua tijd goed. Zie je filmpje als een korte pitch van jezelf waarbij je je zelf moet verkopen.
  • Bespreek alle informatie die je normaal ook deelt als je via de email solliciteert. Geef dus een korte samenvatting van jezelf, met je sterke en verbeterpunten, je werkervaring, je vaardigheden en je opleidingen.

Het finetunen van je filmpje

  • Het is altijd goed om een "call to action" toe te voegen. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je ernaar uitkijkt om persoonlijk kennis te maken met het bedrijf. Klik hier voor tips om je motivatie persoonlijk te maken.
  • Wil je echt opvallen? Probeer dan om hoofdstukken toe te voegen in je filmpje. Je kunt hiervoor iMovie of YouTube video editor gebruiken.

Met deze punten weet jij zeker dat je een professioneel sollicitatiefilmpje kunt maken? Ga je gelijk aan de slag? We zijn benieuwd!

Wil je toch liever op een andere manier solliciteren? Er zijn nog genoeg creatieve manieren om te solliciteren voor jou. Wij geven je tips in onze blog: Probeer deze creatieve manieren van solliciteren.

Aan de slag met je sollicitatie? Lees dan ook eens onze andere blogs:
De 5 meest voorkomende fouten op een cv en hoe je ze voorkomt.
Social media helpt je bij het vinden van een baan