Wat kun je doen tegen een bore-out? Een burn-out van verveling.

04-07-2019
Hoe voorkom je een bore-out.jpg

Gaat je dag langzaam voorbij? Voel jij je nutteloos op het werk? Plof je na een werkdag uitgeteld op de bank? Dan zou je misschien moeten opletten, want een beginnende bore-out ligt op de loer.

Waar komt een bore-out vandaan?

Hoewel de term niet officieel geregistreerd staat als een psychische aandoening is het wel onderzocht in het Duitse en Zwitserse bedrijfsleven. Philippe Rothlin en Peter Werder schreven er een boek over: “Diagnose Bore-out”. Dit boek onderbouwt dat jij je depressief kunt voelen van niet uitdagend werk. Het is een omgekeerde burn-out, niet van drukte maar van verveling.

Ook onderzoekers van de Canadese Universiteit ontdekten dat je gestrest kunt raken van verveling. Tijdens het onderzoek moesten mensen verplicht kijken naar een oersaaie film. Conclusie: cortisolgehaltes stegen aanzienlijk (het stresshormoon in ons brein).

Tekens van een beginnende bore-out

De eerste verschijnselen kun je al merken als je te weinig inhoudelijk werk hebt voor een lange periode. Werk waarvoor jij je schouders niet meer ophaalt, maar juist verveelt en nutteloos door voelt. Je kunt je daardoor droevig voelen, omdat de uitdaging weg is. Wat eerst een uitdaging was, hoeft het nu niet meer te zijn. Als het je allemaal te gemakkelijk afgaat en je de tijd wegkijkt, ga dan een gesprek aan met je leidinggevende.

Hoe voorkom je een bore-out?

Vraag om uitdagend werk aan je manager. Bekijk samen welke aspecten binnen werk belangrijk voor je zijn. Het hoeft niet per se méér te zijn, als het maar inhoudelijk werk is. Een project bijvoorbeeld waar jij van A-Z verantwoordelijk voor kan zijn. Door het oplossen van de problemen in dit project maak je dopamines aan in je hersenen. Dit zijn gelukstofjes die je brein aanmaakt wanneer je diverse problemen oplost. Daarom geeft uitdagend werk een goed gevoel. Maak er dus werk van en kleed je functie anders in. Ook andere gesprekken kunnen hulp bieden: met HR voor een opleidingstraject of een arbeidspsycholoog voor het ontdekken van je drijfveren.

Is de rek er echt uit? Dan moet je misschien op zoek naar een nieuwe baan.

Ga de strijd aan tegen verveling en lees ook:

 

Bronnen:

  • Rothlin, P. 2009. Bore-out: als verveling je werk wordt. Amsterdam. Spectrum
  • Waterloo University. Canadian researchers. 2014.
  • Quest, editie april 2019.