5 dont`s bij een black out tijdens een sollicitatiegesprek

Black-Out1.jpg

Had jij onlangs een Black-out? Kon je geen voorbeeld noemen waarom jij daadkrachtig bent? Stond het zweet in je nek? Kom op. Herpak jezelf. Jij bent de kandidaat die ze moeten hebben. Laat jezelf helpen met deze 5 tips.

1. Wat je denkt dat anderen van je denken denk je zelf

Aldus Michael Pilarczyk in zijn boek “Master your mindset” over zakelijke en persoonlijke groei. Ga daarom niet malen dat je niet geschikt bent na het geven van een verkeerd of onjuist antwoord. Jij bent juist diegene die ze moeten willen. Het is een 50-50 spel. Straal dat ook uit.

2. Te veel aan het woord zijn

Door de zenuwen kan je maar het woord blijven. De overkant blijft stil. Ongemakkelijk. Je gaat nog meer praten. Houd er gewoon tussenpozen tussen. De personen voor je gaan vanzelf praten als jij stellig de zin afsluit en hen lichamelijk nadoet. Zit jouw gesprekspartner achterover? Ga ook achterover zitten. Wie weet willen zij wel langer wat zeggen, maar komen ze er niet tussen.

3. Jezelf naar beneden praten

In tegenstelling daarvan pep jezelf op. “Ik kan het, ik kan het. Het wordt een goed gesprek, ik pas bij dit bedrijf”. Vertel dat van tevoren ook tegen je vrienden/familie.

4. Doen alsof je niet zenuwachtig bent

Je kunt beter aangeven dat je zenuwachtig bent dan doen alsof. Dat geeft alleen maar aan dat je een beetje zelfreflectie hebt. Jezelf zijn is lastig, zeker omdat het sollicitatiegesprek gaat om jezelf als het ware te verkopen aan de functie. Toch is jezelf zijn dé manier om te kijken of je past bij de organisatie.

5. Open het gesprek ingaan

Denken dat je dit sollicitatiegesprek wel even klaarspeelt moet je niet onderschatten. Voorbereiden is echt nodig. Lees over het bedrijf, het team en waarom jij daar zowel persoonlijk als zakelijk zou willen werken. Wat heb jij toe te voegen?

Het is misschien een open deur, maar zelfboeken kunnen je helpen en inspireren om erachter te komen wat je wilt. Check de volgende quote maar:

'Het recept voor een gelukkig en succesvol bestaan is eenvoudig: doe wat je écht leuk vindt en word daar heel goed in.' - Michael Pilarczyk.

Ga dus voor de volle 100% voor je nieuwe toekomstige functie. En neem van ons aan, jij bent die ze moeten scoren. Succes!

Bronnen: NRC, Pilarczyk (2016), "Messy, how to Be Creative and Resilient in a Tidy-Minded World". Utrecht: Invictus Publishing.