Up- & reskilling: pak je kansen in de arbeidsmarkt van nu

Ruben
Header week 48.jpg

Up- & reskilling is een hot item. Vanuit bedrijven gezien is het doorlopend opleiden van professionals voor nieuwe functies en skills een goede manier om zakelijk succes te (blijven) behalen. Als jonge professional neem je met up- en reskilling meer controle over je carrièrekansen. Het maakt je carrière boeiender en heeft een zelfversterkend effect. Je leest er meer over in dit blogartikel.

Diverse media berichtten onlangs dat up- & reskilling één van de belangrijkste trends is voor de arbeidsmarkt vanaf 2021. Upskilling staat voor het uitbreiden van je skills, zodat je je huidige functie beter kunt uitvoeren of verder kunt uitbouwen. Reskilling staat voor het aanleren van compleet nieuwe skills met het doel een voor jou nieuwe functie te gaan vervullen.

Nieuwe skills, nieuwe horizonnen

Het aanleren van skills levert je meer op dan nieuwe vaardigheden an sich. Met elke nieuwe skill die je bijleert, verbreed je je professionele horizon: meer kansen binnen je huidige bedrijf en de arbeidsmarkt én dus beter uitzicht op een echt vervullende carrière.

Nieuwe skills aanleren heeft een zelfversterkend effect.  Als je eenmaal bezig bent wordt het steeds gemakkelijker. Het is wetenschappelijk bewezen dat het aanleren van skills zorgt voor nieuw aangelegde hersenpatronen, die het vervolgens gemakkelijker maken weer andere nieuwe zaken aan te leren.

Psychology Today noemt ook deze vier bijkomende voordelen:

  1. Iets nieuws proberen vereist vaak moed. En moed nodig hebben is op zichzelf al een voordeel. Als je je moed geregeld laat spreken is er simpelweg minder ruimte voor angst en twijfel, waardoor je meer kansen ziet.
  2. Door iets nieuws te proberen krijg je de mogelijkheid om jezelf in een nieuw licht te zien. Hele carrières en levenspaden worden gevormd nadat mensen een liefde ontdekken voor iets waarvan ze niet wisten dat het ze zou inspireren.
  3. Door iets nieuws te proberen verveel je je niet. Verveling slaat toe als je niet wordt uitgedaagd: nieuwe uitdagingen zijn je grootste groeikansen.
  4. Iets nieuws proberen laat je groeien. Je groeit bijna nooit van herhaalde acties. Of het nu gaat om het aannemen van een nieuwe houding, een nieuwe denkwijze of een nieuwe skill: echte groei lijkt te vereisen dat we eerst nieuwe actie ondernemen. Jezelf in nieuwe situaties storten en jezelf hierin écht in het diepe gooien leidt vaak tot de grootste groei.

Door gedurende je carrière steevast nieuwe dingen te leren blijft je brein ook nederig. Je blijft openstaan voor nieuwe ideeën door nieuwe dingen te doen. Ook verkleint het de kans op blinde vlekken en word je kritischer op je eigen overtuigingen.

Week 48 brein

Externe factoren en hun invloed op reskilling

Reskilling – leren gericht op een nieuwe functie – wordt vaak aangewakkerd vanuit externe omstandigheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan horecamedewerkers die in 2020 versneld de zorg in zijn gegaan. Als deze professionals geen nieuwe skills hadden aangeleerd hadden ze geen werkinkomsten meer. Échte noodzaak dus.

Een ander voorbeeld zijn de talloze flash-programmeurs die na een opmerking van Steve Jobs supersnel moesten schakelen om relevant te blijven in hun werkveld. Deze korte maar schokkende opmerking was: “Adobe’s flash player zal niet meer ondersteund worden door Apple.” Eén keuze van één bedrijf leidde zo tot massale reskilling bij een groot aantal andere bedrijven en zelfstandige professionals.

Interne factoren: jouw invloed op up- en reskilling

Maar reskilling kan natuurlijk ook vanuit jezelf worden geïnitieerd. Ben je uitgekeken op het carrièrepad waar je nu zit, omdat je bijvoorbeeld niet genoeg wordt uitgedaagd? Dan is reskilling via een traineeship een mooie optie. Deze combinatie van betaald werken, vakgericht leren en coaching blijkt een gouden greep voor veel professionals.

Reskilling met verrassende vooropleidingen

Hieronder een overzicht van hoe je met (waarschijnlijk) onverwachtse vooropleidingen een compleet andere richting kunt inslaan:

Vooropleiding  

Reskilling-mogelijkheden

Branche

Rechten

Traineeship Bouw & Woningtoezicht &

Traineeship Consulent Werk & Inkomen

Public   

Ergotherapie/Gerontologie

Traineeship WMO Consulent                    

Public

Technische Bedrijfskunde

Traineeship Project Control

Finance

Natuurkunde/Biologie   

Traineeship C# Development &

Traineeship DevOps Automation Engineer

IT

Aviation Engineering/Scheeps-
bouwkunde       

Traineeship Alliander

Technology

Management Economie & Recht

Traineeship for Quality Engineers

Technology

Upskilling: vaak is veel mogelijk vanuit je werk

Reskilling via een traineeship is een impactvolle, rigoureuze keuze die niet voor iedereen geschikt is. Maar upskilling – het bijleren van skills om je functie uit te breiden of beter te kunnen uitvoeren – is binnen de meeste bedrijven goed mogelijk.

Veel organisaties bieden via e-learning mogelijkheden tot upskilling aan voor hun professionals. Bij YER bijvoorbeeld maken alle trainees, gedetacheerden én interne medewerkers gratis gebruik van e-learningplatform New Heroes.

Zijn er binnen jouw bedrijf of functie geen mogelijkheden tot upskilling? Maak dit bespreekbaar met je leidinggevende, door ze bijvoorbeeld dit artikel te laten lezen en ze (hopelijk) het belang ervan in te laten zien. Als het hierna nog niet mogelijk blijkt om via je werk te upskillen, dan raden we je aan om te kiezen voor zelfontwikkeling in je eigen tijd:

You miss a 100 percent of the shots you don’t take.”  

~ Wayne Gretzky

LEES MEER OVER SUCCESVOL CARRIÈRE MAKEN

>> Hoe kies je als starter de juiste soort vacature? Ontdek het via 8 stellingen

>> Het eerste sollicitatiegesprek: 12 tips

>> Ga aan het werk binnen deze groeiende beroepsgroepen

>> Schrijf inhoudelijk sterke motivatiebrieven met deze 4 adviezen

>> 5 adviezen voor succesvol on- en offline netwerken

>> 5 tips voor een inspirerende carrière, van starter tot pensionado