Skip to main

Het tweede sollicitatiegesprek – zeven tips voor een goede voorbereiding

Je hebt een sterke eerste indruk gemaakt en nu heb je waar je op hoopt: die felbegeerde uitnodiging voor het tweede sollicitatiegesprek. Lees daarom nu dit blog met zeven tips, ontdek wat je kunt verwachten van het tweede interview en bereid je grondig voor.

Verschillen tussen eerste en tweede sollicitatiegesprek

Je kunt het eerste sollicitatiegesprek zien als een warming-up. In de meeste gevallen spreek je met een recruiter en/of HR-medewerker over algemene zaken met betrekking tot de baan. Het is een eerste breed ingestoken kennismaking, waarin jouw motivatie en cv de boventoon voeren. Tijdens het eerste gesprek wordt ook gedetailleerder besproken wat de functie precies inhoudt. 

Het tweede sollicitatiegesprek gaat verder de diepte in. De focus ligt hierin meer op kennis,  kunde en of je matcht met de rest van het team en bedrijf. Je kent de functie en de specifieke uitdagingen gedetailleerder. Je kunt hierover dus ook meer diepgaande vragen verwachten (en zelf voorbereiden). Tijdens een tweede sollicitatiegesprek zijn je gesprekspartners vaak directieleden en je – hopelijk – aankomend manager.

Research

Nadat je de uitnodiging voor een tweede sollicitatiegesprek hebt geaccepteerd begint je research-fase opnieuw:

1. Check wie je gesprekspartners zijn en doe deskresearch naar hen. Zie hiervoor tip 4 en 11 uit ons eerdere blogartikel in deze serie.

2. Zoek ook uit wie je potentiële nieuwe teamgenoten worden. Hoe meer je kunt ontdekken, hoe beter je beeld van hoe jij dit team gaat aanvullen en versterken. Schrijf alles wat je ontdekt op en vat het samen in steekwoorden. 

3. Het tweede gesprek gaat verder de diepte in, dus doe jij dat in je voorbereiding ook. Je hebt tijdens het eerste sollicitatiegesprek als het goed is een scherp beeld gekregen van de functie en de specifieke uitdagingen die daarbij horen. Match deze uitdagingen met jouw werkervaring: hoe ga jij er met jouw skillset voor zorgen dat de uitdagingen succesvol aangepakt worden? Formuleer dit voor jezelf, noteer je verhaal en oefen het hardop – liefst met een toeschouwer die feedback kan geven. Noteer ook alle eventuele vragen die in je opkomen. 

4. Een tweede sollicitatiegesprek test ook vaak je skills en kennis via een assessment. Als dit ook zo is in jouw sollicitatieprocedure, bereid je hierop voor door allereerst te vragen wát er getest gaat worden, en op welke wijze. Lees meer over je voorbereiden op assessments bij tip 6 in dit artikel.

Focus on You

Focus je na je research op jezelf. Wat kun jíj doen en bij jezelf nagaan om zo voorbereid mogelijk voor de dag te komen?

5. Er zal gedeeltelijk overlap zitten in het soort vragen dat gesteld wordt in je eerste en tweede interview. Bereid je daarom sowieso (opnieuw) voor op vragen als:

    • Wat kun je nog meer over jezelf vertellen?
    • Waar zie je jezelf over 3/5/10 jaar?
    • Waarom wil je deze functie bij dit bedrijf?

Lees meer over de beste voorbereiding op dit soort vragen in de tweede paragraaf van dit blogartikel.

Gebruikte je anekdotes en storytelling voor je antwoorden tijdens het eerste sollicitatiegesprek? Ga er dan voor de zekerheid vanuit dat de interviewers voor je tweede gesprek deze verhalen gehoord hebben van hun collega. Formuleer daarom nieuwe stories, want herhaling komt niet sterk over.

Je kunt de storytelling uit je eerste gesprek overigens wél samenvatten als antwoord op een vraag tijdens het tweede gesprek. Je gebruikt die samenvatting vervolgens als handig uitgangspunt voor verduidelijking, verdieping et cetera:

    • “In mijn eerste interview vertelde ik over (…). Dat sluit ook mooi aan op deze vraag, want (…)
    • “Zoals waarschijnlijk al bij u bekend is, heb ik project (…) met succes geleid. Uw vraag doet me denken aan het opvallendste leermoment in dit project, namelijk (…)

6. Is een assessment onderdeel van je tweede sollicitatiegesprek? Volg dan onderstaande stappen voor een grondige voorbereiding.

    • Achterhaal wat en op welke manier er getest gaat worden. Heb je al een assessmentopdracht ontvangen? Vraag dan extra informatie op als je daarvoor aanleiding ziet, of als zaken onduidelijk zijn. Verduidelijking zoeken is vaak een onderdeel van het assessment, dus wees écht niet bang om contact op te nemen.
    • Maak online oefenassessments. Achterhaal in ieder geval – welk type assessment je ook krijgt – waarop je getest wordt en oefen online. Er zijn diverse partijen waar je gratis assessments kunt oefenen. Enkele voorbeelden zijn 123testAssessment-Training.com en Oya-training. Is een schrijfoefening (deel van) je assessment?  Scherp dan je skills en kennis aan via bijvoorbeeld deze tests van zakelijkschrijven.nl.

De essentiële basics

Natuurlijk focus je je – net als voorafgaand aan je eerste gesprek – op je essentiële basics. Dit zijn de basiszaken die je op orde hebt, zodat je je volledig kunt focussen op de inhoud van je tweede sollicitatiegesprek.

7. Zorg minmaal voor deze essentiële basics:

    • Een nette outfit inclusief tas – een andere outfit dan tijdens je eerste gesprek
    • Je aantekeningen – notities uit de researchfase, vragen en je beoogde loon voor de functie
    • Een zo uitgerust mogelijk lijf en vooral hoofd

We wensen je alle succes met je tweede sollicitatiegesprek.