Vattenfall Solar Teamleider Jelle geeft jonge teamleiders houvast met zijn boek over leiderschap

Charlotte
Header image Blogpost interview auteur Jelle (202010301157285728).jpg

Jelle van der Lugt was 24 toen hij begon als teamleider van het Vattenfall Solar Team. Zonder eerdere leiderschapservaring werkte hij samen met zijn team aan de zonneauto die de concurrentie tijdens de Sasol Solar Challenge omver moest blazen. Maar hoe kom je als winnaar uit de strijd als je nog nooit hebt leidinggegeven? Jelle beschrijft in Het boek voor jonge teamleiders zijn ervaringen, inzichten en gesprekken met deskundigen. Wij vroegen hem het hemd van het lijf over zijn kijk op jong leiderschap.

Wat leuk dat je een boek hebt geschreven, Jelle! Wat maakte dat je dit boek wilde uitbrengen?

“Toen ik begon aan het Solar Team was het superspannend. Ik vroeg me af: hoe ga ik het doen als teamleider? Waar moet ik op letten? Er gebeurt zoveel tegelijk! Toen had ik graag gewild dat er een boek was dat me houvast kon geven. Dat was er niet, dus ben ik mijn eigen weg gegaan en heb veel coaching gezocht om antwoorden te vinden. Door het jaar heen hebben we best wel wat bijzondere momenten gehad, veel plezier gemaakt en veel geleerd. Op het einde dacht ik: hier wil ik over schrijven. Ik hoorde ook van mensen om me heen dat ze zich afvroegen hoe dat boeiende Solar Team nou eigenlijk werkt. En toen ben ik begonnen aan mijn boek.”

"Het doel van dit boek is om iedere nieuwe jonge teamleider te ondersteunen, ongeacht karakter of leiderschapsstijl."

Voor wie heb je het boek geschreven?

“Uiteraard voor jonge teamleiders! Dus voor iedereen die in de eerste drie jaar van zo’n uitdaging zit, of je nu begint in een compleet nieuw of een al bestaand team. Het doel van dit boek is om iedere nieuwe jonge teamleider te ondersteunen, ongeacht karakter of leiderschapsstijl. Ik heb het boek niet geschreven vanuit een bepaalde overtuiging hoe een ideale leider eruitziet. Die perfecte teamleider bestaat volgens mij niet. Maar met dit boek geef ik je wel bepaalde principes mee die je kunnen helpen jouw specifieke leiderschapsstijl te verbeteren.”

Je benoemt in je boek het effect van het maatschappelijk beeld van een leider. Hoe kijk je aan tegen dat beeld en de effecten ervan?

“Ook al zie je jezelf niet als leider, dat diskwalificeert je absoluut niet als leidinggevende. Dat is een kernpunt in dit boek voor mij. Er bestaat namelijk het maatschappelijke beeld van wat een leider is: een persoon met masculiene eigenschappen en directieve leiderschapsstijlstijl, ongeacht je gender. Dat beeld belemmerde mij in het ontdekken wat belangrijk was voor mijn team. Ik was heel gespannen, wilde het graag goed doen en de resultaten behalen. Dan is het heel makkelijk om te vervallen in, ‘wat denk ik dat anderen goed vinden aan een teamleider?’”

Hoe zie je jezelf als teamleider?

“Ik heb geleerd dat ik meer ben dan het stereotype masculiene beeld van een leider dat ik net noemde. Soms ben ik directief, maar vaak juist niet. Ik heb niet vastgehouden aan dat stereotype, maar ben uitgegaan van hetgeen dat paste bij het team en mezelf. Dit wil ik graag ook meegeven aan anderen. Heb vertrouwen in jezelf als je wordt aangenomen voor een leidersfunctie, want dan ben je gewoon goed genoeg. Ga het dan ook vooral doen op jouw manier. Uitgaan van je eigen kracht is heel belangrijk.”

Eigen kracht blogpos auteur Jelle

"Ga het dan ook vooral doen op jouw manier. Uitgaan van je eigen kracht is heel belangrijk.”

Je boek bestaat uit zes hoofdstukken die je zekerheden noemt: teambuilding, vertrouwen, doelen en resultaten, verantwoordelijkheid, coaching en reflectie. Waarom noem je dit zekerheden?

“De zes zekerheden die ik benoem in het boek zijn zes thema's die terugkomen in je eerste jaar of jaren als jonge teamleider. Het is fijn om enigszins gevoel te krijgen bij hoe die tijd eruit gaat zien. Ik combineer een klein beetje theorie met persoonlijke ervaringen én inzichten van ervaren coaches. De zes zekerheden zijn mijn manier om je zekerder over leiderschap te laten voelen, zodat het niet die krampachtige spanning oproept maar dat je het meer ziet als een uitdaging.”

“Nieuwsgierigheid in je teamleden is echt heel belangrijk."

Welke kwaliteiten moet een jonge teamleider hebben volgens jou?

“Nieuwsgierigheid in je teamleden is echt heel belangrijk. Je moet weten met wie je werkt en wat zij willen, wat hen drijft. Je moet het echt leuk vinden om met ze te praten: ‘hoe wil je dat doen? Wat vind je spannend?’ Gewoon het gesprek aangaan en daar plezier in hebben.”

Zijn er nog valkuilen binnen jong teamleiderschap?

“Ja, eindeloos! Ik denk sowieso dat verantwoordelijkheidsgevoel een hele grote is. Ik zoog me helemaal op met verantwoordelijkheid voor het team, de mensen en het resultaat. De eerste maanden kon ik soms een nacht niet slapen omdat ik er alleen maar mee bezig was. Je merkt het vaak bij jonge teamleiders: die willen het goed doen. Je bent geboeid, wil overal mee bezig zijn, invloed uitoefenen en meegenomen worden. Dat is wel een valkuil, want je moet mensen ook kunnen loslaten.

Ik vind dat voorbeeld in het boek ook leuk: er zijn mensen die gaan ondernemen op een ‘trambaan’, en die willen hele duidelijke richtlijnen van een teamleider. Sommigen zitten echter in de ‘woestijn’, die gaan totaal hun eigen weg en willen vooral niet dat de teamleider zich er te veel mee bemoeit. Je moet ze kunnen loslaten en ze het op hun eigen manier laten doen. Op je handen zitten heet dat. Maar als je net begint als teamleider is dat lastig.

Woestijn blog image interview Auteur Jelle

"Sommigen zitten in de ‘woestijn’, die gaan totaal hun eigen weg en willen vooral niet dat de teamleider zich er te veel mee bemoeit."

Om een persoonlijk voorbeeld te geven van ‘op je handen zitten’: in het boek beschrijf ik een coachingsessie tussen onze coach Mark Tichelaar, de technisch manager Ilse en mezelf. In de aanloop naar deze coachingsessie werd steeds duidelijker dat mijn verantwoordelijkheidsgevoel het me moeilijk maakte. Ilse zou eindverantwoordelijke worden voor alle tactische keuzes tijdens de race, maar ik kon die verantwoordelijkheid maar moeilijk aan haar overgeven. Ik zag haar niet meer voor wie ze was, omdat ik haar beslissingen in twijfel trok. En dat kwam absoluut omdat ik zo erg de verantwoordelijkheid voelde dat het allemaal goed moest gaan.

Dat is denk ik wel iets wat veel jonge teamleiders zullen hebben, zeker als jij vanuit het bedrijf wordt aangekeken op de targets van jouw team. Je gaat die eindverantwoordelijkheid dan wel voelen. Terecht, want je hebt het ook. Maar je moet niet handelen vanuit dat gevoel. Dat is lastig. Als je daar een keertje mee klem zit is het waardevol om daar coaching bij te zoeken. Al is het van een collega-teamleider.”

Waarom is het belangrijk dat er ook jonge teamleiders zijn?

“Ik denk dat de sectoren waarin bedrijven opereren met hun werknemers en klanten aan het veranderen zijn. De context verandert en daardoor moet een bedrijf inspelen op de nieuwe vraag. Over het algemeen is het lastig voor mensen die al heel lang in een organisatie zitten om te zien welke veranderingen nodig zijn om die nieuwe wereld te bedienen. 

"De rol van jonge teamleiders is zelfs essentieel; het zijn de mensen die beleid gaan maken en via hun teams veel invloed hebben op de koers die je als organisatie gaat varen."

Denk bijvoorbeeld aan de verandering naar een veel meer onlinetechnologie-gedreven maatschappij. Daar zullen jongere leiders goed op aansluiten. De rol van jonge teamleiders is zelfs essentieel; het zijn de mensen die beleid gaan maken en via hun teams veel invloed hebben op de koers die je als organisatie gaat varen. Ik denk dat het heel gezond is als je teamleiders hebt die zichzelf ontwikkelen. Die dus niet een kopie worden van de leiders die veel ouder zijn of die er al veel langer zitten, maar juist hun eigen stijl neerzetten binnen de organisatiecultuur. Daardoor kan een organisatie ook veranderen en meebewegen met de wensen en verlangens van hun werknemers, klanten en de maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Dus Het boek voor jonge teamleiders is er natuurlijk voor jonge teamleiders om zichzelf te ontwikkelen en zich zeker te voelen in hun rol. Maar het is ook absoluut een oproep aan en een wens richting mensen die al langer in een organisatie zitten of een hogere functie hebben. Wees je bewust dat je de middelen moet geven aan jonge teamleiders zodat zij zich kunnen ontwikkelen.” 

"Er gebeurt zó veel en er komt zó veel energie vrij!"

Zijn er nog laatste dingen die je kwijt wil over het boek?

Het is een hele simpele, maar ik denk wel echt: zorg dat je veel plezier hebt in je rol als teamleider. Ik vond het echt heel leuk. Er gebeurt zó veel en er komt zó veel energie vrij! Ik zat dat jaar constant na te denken over hoe ik het met het team het beste kon doen, we beleefden zoveel lol als er dingen met elkaar lukten. Dat is gaaf!

Ik zie de teamleden nog steeds veel. Als dan soms iemand tegen me zegt: ‘Jelle, toen je dát zei op dat moment, dat vond ik zó fijn.’ Ja, daar doe je het voor! Je kan echt veel voor mensen betekenen. Enerzijds wil ik dat teamleiders de tools krijgen zich te ontwikkelen met dit boek en aan de andere kant gun ik elk teamlid een fijne teamleider die naar hen luistert en nieuwsgierig is. Dat is volgens mij win-win!”

Kaft hoge kwaliteit schijnbaar 1

Benieuwd naar Jelles boek? Bestel het hier! Of doe mee aan de YER Talent Development winactie op LinkedIn, Instagram of Facebook.

LEES MEER OVER SUCCESVOL CARRIÈRE MAKEN

>> Het eerste sollicitatiegesprek: 12 tips voor een goede voorbereiding

>> Boost je focus en productiviteit: doe afleiding de das om met deze tips en apps

>> Ga aan het werk binnen deze groeiende beroepsgroepen

>> De beste investering voor carrièregerichte professionals? Zelfontwikkeling!

>> Op afstand werken én goed in beeld blijven? Gebruik deze vijf adviezen