Het eerste sollicitatiegesprek: 12 tips voor een goede voorbereiding

Ruben
Header image week 43.jpg

Je bent uitgenodigd voor een eerste sollicitatiegesprek: so far, so good! Nu is het zaak ervoor te zorgen dat je goed voorbereid, zelfverzekerd en ontspannen voor de dag komt. Hoe je dat doet? Gebruik de praktische tips uit dit artikel en je bent klaar om een onvergetelijke indruk te maken.

Research

Veel kandidaten focussen zich alleen op wat het bedrijf zelf naar buiten brengt via websites en social media. Pak dus een streepje voor op de rest, door jouw beeld van het bedrijf breder en dieper te trekken dan dat van de gemiddelde sollicitant:

1: Voordat je de motivatiebrief schreef die tot deze interview-uitnodiging leidde, deed je waarschijnlijk al research naar het bedrijf. Nu je uitgenodigd bent verdiep je je research nog wat verder. Je kunt via bijvoorbeeld Tweets en LinkedInberichten van medewerkers ontdekken wat hun tone of voice is en hoe ze het bedrijf presenteren. Misschien ontdek je zelfs wel hoe ze onderling online communiceren en wat ze motiveert om er te werken. Nuttige info voor jou als potentiële nieuwe collega.Probeer zoveel mogelijk on- en offlinebronnen te raadplegen: bekenden die er werken of gewerkt hebben, Google, Twitter en YouTube maar bijvoorbeeld ook door outsiders geschreven krantenartikelen, interviews en andere media-uitingen over het bedrijf.

2: Verdiep je voorafgaand aan het eerste sollicitatiegesprek in het product (of dienst/concept etc.) dat het bedrijf aanbiedt. Idealiter test je het product of de dienst om er kennis mee te maken. Als je wordt aangenomen moet je geloven in het product en alle ins en outs ervan gaan ontdekken. Voor je nieuwe werkgever is een frisse mening zéér waardevol. Deze komt het best tot stand als je als relatieve leek begint met het ontdekken van het product. Als je al voor het bedrijf werkt wanneer je een product leert kennen, is de kans immers groot dat je mening en ervaring al gekleurd zijn.

3: Is het niet mogelijk om het product te testen voor je eerste interview? Zoek dan online naar bijvoorbeeld user reviews en testimonials van gebruikers van het product. Wees vooral ook niet bang om te googlen naar ‘productnaam/bedrijfsnaam + klacht’. Hoe breder jouw beeld van hoe het product en bedrijf in de wereld staan, hoe beter je bent voorbereid.

4: Vraag na met welke personen het sollicitatiegesprek zal plaatsvinden. Probeer vervolgens meer over hen te ontdekken via Google, LinkedIn, Twitter, nieuwsberichten, je netwerk et cetera. Kom erachter waar men enthousiast van wordt, welke meningen men heeft, op welke toon men naar buiten treedt en hoe daarop wordt gereageerd. Bereid voor elke gesprekspartner minstens twee vragen voor die je baseert op inzichten uit je online research. Meer hierover bij tip 11.

5: Als je contact legt met de recruiter of HR-medewerker om te vragen met wie de sollicitatie plaatsvindt, vraag dan ook direct welke vorm het gesprek zal hebben. Bedrijf A kiest bijvoorbeeld voor een open ingestoken gesprek met op het eind een brain teaser, waar bedrijf B juist kiest voor een meer traditioneel vraaggesprek gericht op je eerder opgedane ervaringen en skills. Je leest bij de volgende twee tips meer over de beste voorbereiding op het type vragen dat je kunt verwachten tijdens een eerste sollicitatiegesprek.

Focus on you week 43

Focus on you

Dit onderdeel is minstens net zo belangrijk als je research. Focus je op jezelf en het hoe en waarom van jouw loopbaan tot nu toe. Want hoe beter jij de chronologie, leermomenten en hoogtepunten van je carrière paraat hebt, hoe beter je reageert op interviewvragen:

6: Bereid je voor op de vragen ‘Vertel eens wat over jezelf’ en ‘Waarom wil je deze functie bij dit bedrijf?’ Ze gaan gesteld worden, in welke vorm dan ook. Daarom bepaal je van tevoren nauwkeurig wat je wilt vertellen over jezelf, je carrière en het ‘Waarom’ van jouw sollicitatie

7: Ook de vraag ‘Waar ben je minder goed in’ zal waarschijnlijk naar voren komen. Het antwoord hierop schuilt in de recente stappen die jij zette om jezelf te verbeteren: cursussen die je hebt gevolgd, TED Talks die je hebt bekeken, technieken die je jezelf hebt aangeleerd, et cetera. Meer over mogelijke antwoorden op dit soort vragen lees je in dit Engelstalige artikel van The Muse.

8: Lees je motivatiebrief en op maat gemaakte cv voorafgaand aan je eerste sollicitatiegesprek een aantal keer aandachtig door. Zo bereid je je het best voor op ‘standaard’ én onverwachte sollicitatievragen. Zorg dat je de hoofdpunten zeer helder op je netvlies hebt, zodat je klaar bent om je brief en cv vanuit parate kennis toe te lichten.

De essentiële basics

Geef ook voldoende aandacht aan je essentiële basics. Dit zijn de tools die jij inzet om het eerste sollicitatiegesprek zo soepel mogelijk te laten verlopen:

9: Achterhaal de dresscode van het bedrijf/de afdeling bij de recruiter of HR-medewerker met wie je contact hebt. Zorg dat je een outfit hebt die voldoet aan de dresscode en bovendien schoon, onbeschadigd en compleet is (inclusief gepoetste schoenen). Zorg voor een nette tas, waarin alles past wat je nodig hebt – check hiervoor tip 10 en 11. Vergeet ook je persoonlijke verzorging niet. Ga eventueel naar de kapper, verzorg je nagels en neem pepermuntjes mee; alles voor een zelfverzekerde uitstraling.

10: Je kunt ervanuit gaan dat je interviewers je cv en motivatiebrief kennen en paraat hebben tijdens het interview, maar je weet nooit hoe het loopt. Print daarom twee cv’s en motivatiebrieven uit en stop ze in een folder zodat ze netjes blijven. Zorg ook voor een werkende balpen.

11: Maak een checklist. Noteer bondig je ervaringen met het merk, product of dienst zoals omschreven in tip 2. Schrijf ook de vragen voor je interviewers op die we bij tip 4 noemden, net als de algemenere vragen die je hebt over functie, team, bedrijf etc. Lees je checklist kort voor het interview aandachtig door.

12: De laatste essentiële basictip: probeer zo uitgerust en ontspannen mogelijk te zijn voor je interview. Wijk niet te veel af van je normale routine, eet goed en ga op tijd naar bed.

Pas deze tips toe en je zorgt voor een persoonlijke, overtuigende en onvergetelijke indruk bij je volgende eerste sollicitatiegesprek. Daarvan zijn we overtuigd. We wensen je alle succes met solliciteren.

Winnaar week 43

LEES MEER OVER SUCCESVOL CARRIÈRE MAKEN

>> Boost je focus en productiviteit: doe afleiding de das om met deze tips en apps

>> Ga aan het werk binnen deze groeiende beroepsgroepen

>> De beste investering voor carrièregerichte professionals? Zelfontwikkeling!

>> Op afstand werken én goed in beeld blijven? Gebruik deze vijf adviezen

>> 5 tips voor een inspirerende carrière, van starter tot pensionado

Bronnen: The Muse & NRC