Business Analist Procurement a.i.

Doorsturen
 
 • Aanbod max. € 70.000/jaar
 • Dienstverband Fulltime
 • Vacaturenummer VAC-10001639
 • Locatie Arnhem
 • Contract Via YER

Over deze vacature

Inkoop trekt vanuit een centrale rol samen op met de business richting de markt, om de doelen van Alliander te realiseren.

Hiervoor heeft Alliander een world-class inkoopfunctie ontwikkeld die de huidige en toekomstige behoefte van de business begrijpt, de markt kent, commercieel acteert en excellent is in de uitvoering. De cruciale vraag voor de categoriemanager is hoe Inkoop maximaal kan bijdragen aan Alliander’s doelen door optimaal in de behoeften te voorzien. De centrale vraag voor de procurement analist is op welke manier we actuele inzichten als markttrends, vraag-aanbod verhoudingen, de positie van leveranciers in de markt kunnen meenemen om Alliander-breed optimaal onze behoeften bij derden in te kopen.

Als procurement analist zet je data-analyse en data-science vaardigheden in voor het proactief leveren van acteerbare inzichten aan o.a. categoriemanagers, inkopers en de business. Je levert rapportages en inzichten die geschikt zijn voor data-gedreven besluitvorming. Met jouw diepe kennis van de data/informatie domeinen binnen Alliander en vaardigheid met moderne analyse- en visualisatie tooling ontwikkel je gebruiksvriendelijke dashboards met real-time data en voorspellende waarde. Je combineert interne en externe informatie, adopteert best practices in de markt (zoals b.v. TCO analyses) en faciliteert daarmee naast de inkooptrajecten ook breder categorie, leveranciers- en contractmanagement.

Functie

 • Je experimenteert met nieuwe analysemethoden en technieken, bouwt kennis en ervaring op die kan worden ingezet voor de inkoopfunctie en identificeert concrete verbetervoorstellen.
 • Je signaleert afwijkingen in de uitvoering van het contract, door proactief de data te vergelijken met de kpi’s/mijlpalen uit het contractmanagementplan
 • Je evalueert leveranciersprestaties door inzichten uit het volledige contractportfolio in beeld te brengen en deze af te zetten tegen de doelstellingen die geformuleerd zijn in de leveranciersstrategie
 • Je maakt rapportages en analyses, maar dit is geen doel op zich; je levert heldere bondige inzichten en investeert in visualisatie van data en informatie.
 • In het sourcing proces speel je een belangrijke rol door categoriemanagers, inkopers en contractmanagers te voeden met spend opportunity’s, make-or-buy, TCO-analyses en marktstandaarden, gebaseerd op geavanceerde (diagnostisch/voorspellend/voorschrijvend) interne & externe analyses.

Bedrijf

Alliander staat voor grote uitdagingen die nauw met elkaar samenhangen: de energietransitie, kostenbesparingen en een grote hoeveelheid werk aan de netten met een tekort aan technici en schaarste in de leveranciersmarkt. De Inkoopafdeling speelt hierin een sleutelrol door alle uitgaven bij derden te beïnvloeden, op jaarbasis is dat ruim meer dan €1,5mld.

Je gaat werken in het Center of Excellence, een nieuw team van experts binnen Inkoop. Hierin werk je samen met de data- en tooling specialist en de masterdata medewerkers voor het ontsluiten van de data. Ook werk je nauw samen met inkoop business partners, categorie managers en inkopers uit de Inkooppool. De CPO en het MT Inkoop ondersteun je met data inzichten bij het bepalen van de inkoopstrategie en beleid. Samen bouwen we een nieuwe & leukere afdeling en een betere Alliander-brede inkoopfunctie.

Aanbod

Dit betreft een interim opdracht waarbij er op basis van een detacheringsovereenkomst vanuit YER gewerkt wordt bij de opdrachtgever.

Profiel

 • Een gegronde opleiding en goede ervaring maakt het mogelijk dat jij procurement analist kan worden. Je bent in staat om verbanden te leggen en een concreet advies uit te brengen voor het vraagstuk dat er ligt. Je voert zelfstandig werkzaamheden uit en bepaalt zelfstandig de prioriteiten in de analyse taken;
 • Je hebt een afgeronde hbo-opleiding met kwantitatieve achtergrond, bijvoorbeeld Wiskunde, Natuurkunde, Econometrie, of (Technische) Bedrijfskunde;
 • Samen met minimaal 3 jaar ervaring in een vergelijkbare functie waarbij analyse vaardigheden en adviseren van de (interne) klant samenkomen;
 • Gecombineerd met een ruime achtergrond in ERP, waaronder SAP ECC, SRM, Ariba, S4Hana;
 • Ervaring in analyse/BI, waaronder Excel/VBA-kennis en ervaring met meerdere analyse programmeertalen en/of pakketten (bijv. Access, Power BI, R, Shiny, Python, Tableau, Clickview, SAC, etc.
 • Ervaring met het bouwen van dashboards in BI-omgevingen (SAP BO, SAC is een pré);
 • Je bent in staat om conceptueel te denken en complexe analyse vraagstukken terug te brengen tot de kern van het probleem en daar een advies over uitbrengen;
 • Daarnaast is vooral jouw inzet om continue te willen verbeteren belangrijk in de uitdagingen die op ons afkomen.
Doorsturen