Juridisch Beleidsadviseur

Doorsturen
 
 • Aanbod tot €80.000
 • Functiegroep Legal & Tax
 • Dienstverband Parttime
 • Vacaturenummer 8659000
 • Locatie Utrecht
 • Contract Interim / ZZP
 • Branche Government & Legal

Over deze vacature

Als bestuursrechtjurist werken op het snijvlak van bestuursrecht en privaatrecht, waarin de privacywetgeving een prominente rol speelt? Solliciteer naar de functie van juridisch beleidsadviseur PGB-regeling bij de SVB voor een interim functie van 6 maanden.

Functie

Als Juridisch Beleidsadviseur bij de afdeling Bedrijfsjuridische Diensten/ Team Zorg draag je zorg voor het rechtmatig handelen van de SVB in haar primaire processen ten aanzien van trekkingsrechten. Je levert een bijdrage aan uitvoeringstoetsen die de SVB/DPGB uitbrengt over nieuwe wetgeving, doet voorstellen voor het ontwikkelen en actueel houden van juridische kaders, draagt bij aan het toetsen en bewaken van de uitvoering van deze kaders en stelt de kaders zo nodig bij. De voorstellen voor juridische kaders stem je af met de relevante directies en afdelingen en zo nodig met externe partijen. Je draagt dus zorg voor het rechtmatig handelen van de SVB/DPGB in haar primaire processen.
In deze functie breng je ook gevraagd en ongevraagd advies uit aan in- en externe relaties over ontwikkelingen in wet- en regelgeving en beleid, ben je betrokken bij principiële juridische procedures en duik je in complexe casuïstiek. Daarnaast help je daar waar nodig de strategische belangen van de SVB DPGB te behartigen. Je zorgt voor het juridische bewustzijn in de organisatie.
Je werkt op het snijvlak van bestuursrecht en privaatrecht, waarin de privacywetgeving een prominente rol speelt.
Je rapporteert rechtstreeks aan de Manager Bedrijfsjuridische Diensten/team Zorg.

Bedrijf

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is de uitvoerder van volksverzekeringen in Nederland en bedient ruim vijf miljoen klanten. De SVB zorgt ervoor dat onder andere kinderbijslag, AOW-pensioen en betalingen uit het PGB op tijd en correct worden uitbetaald. De juridische functie is cruciaal voor de kwaliteit van de dienstverlening van de SVB. Juridische Zaken (JZ) is de juridische adviseur en het geweten van de SVB.

De SVB handelt rechtmatig, niet alleen in het primaire proces, maar ook in de ondersteunende processen. JZ levert juridische expertise, bepaalt grenzen en ziet toe op de rechtmatigheid van het handelen van de SVB. Je adviseert deskundig met oog voor de belangen van de SVB en zoveel mogelijk in alternatieven en legt persoonlijk contact met collega’s binnen en buiten JZ. Ze noemen dat het juridisch ABC.
Je houdt je aan de afspraken over tijdigheid of communiceert daarover duidelijk als onverhoopt een deadline niet kan worden gehaald.
Externe en interne ontwikkelingen brengen risico’s met zich mee op het gebied van de rechtmatigheid en op financieel en politiek terrein. JZ heeft als taak om deze risico’s te signaleren en daarop proactief te handelen. De externe en interne ontwikkelingen maken het noodzakelijk dat de juridische functie van de SVB zich steeds vernieuwt en versterkt. Continu verbeteren is een onderdeel van je werk.

De directie JZ heeft een vaste formatie van circa 69 fte en bestaat uit twee onderdelen: Juridisch Beleid & Beroep en de Bedrijfsjuridische Diensten/team Zorg. Bij team Zorg zijn 10 collega’s werkzaam, die in 1 team samenwerken als juridisch adviseur voor de SVB en DPGB in het bijzonder. Het team werkt hoofdzakelijk vanuit de locatie van DPGB in Utrecht en in nauwe en collegiale samenwerking met de collega's aldaar.

Aanbod

 • Marktconform salaris op basis van 36 uur (schaal 10)
 • Goede secundaire arbeidsvoorwaarden
 • Flexibele werktijden

Profiel

 • Je hebt een afgeronde juridische opleiding op universitair niveau en 5 jaar werkervaring. Je hebt ervaring in het bestuursrecht en bij voorkeur kennis van de materiële wetten van het trekkingsrecht, kennis van het privacyrecht, affiniteit met het privaatrecht en heeft oog voor de impact die het recht op onze samenleving heeft.
 • Je bent analytisch en pragmatisch, stressbestendig en een teamspeler, resultaatgericht, oplossingsgericht en flexibel met oog voor de belangen die spelen, je hebt strategisch inzicht en bent in staat om mensen samen te brengen.
 • Je bent gesprekspartner op elk niveau en kunt juridische risico’s helder uitleggen. Je beschikt over realiteitszin en een gezonde dosis humor.
 • Je bent niet bang voor veranderingen en hebt organisatietalent. Het hebben van conceptueel inzicht is noodzakelijk.
 • Naast dit alles vind je het leuk en ben je in staat om je kennis en kunde over te dragen aan collega's in het team en ligt het je om waar het nodig is een voortrekkersrol te vervullen.
Doorsturen