Beleidsadviseur Milieu/Milieucoördinator

Doorsturen
 
 • Aanbod Zeer aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden
 • Vakgebied Public
 • Dienstverband Fulltime, Parttime
 • Vacaturenummer VAC-10030426
 • Locatie Zuidplas
 • Type overeenkomst Interim / ZZP, Detachering via YER, Detavast
 • Branche Ruimtelijke ordening

Over deze vacature

Draag jij graag bij aan een gezonde leefomgeving waar het prettig wonen, werken en recreëren is? Spreekt een dynamische groeigemeente in Randstedelijk gebied met veel groene openbare ruimte je aan? Is het coördineren & regie voeren over alle disciplines van het brede milieuveld een uitdaging die jou goed ligt? Word dan beleidsadviseur Milieu/ milieucoördinator bij Zuidplas: de gemeente die je laat groeien!

Bedrijfsinformatie

Zuidplas is een fusiegemeente die bestaat uit de dorpen Moerkapelle, Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen. We bestaan pas 12 jaar, en net als een echte tiener groeien we hard. Dat biedt kansen: in je dagelijks werk én voor je carrière. Door onze ligging tussen Rotterdam en Gouda kun je jezelf ook aan grootstedelijke vraagstukken wagen. De regio Midden-Holland waarin we ons bevinden, is eigenlijk een soort Nederland in het klein. Met een interessant speelveld, zowel politiek als geografisch.

Zuidplas groeit de komende jaren flink in inwoneraantal en daarmee ook in het aantal collega’s in de organisatie. We staan voor uitdagende opgaven en passen onze werkwijze aan de vragen vanuit de samenleving aan. Om aan te sluiten op die ontwikkelingen is op interactieve manier een concernplan Zuidplas Groeit! en veranderplan gemaakt, inclusief een nieuwe organisatievisie voor Zuidplas. De organisatieontwikkeling heeft als stip op de horizon de hoofdopgaven: Opgavegericht, Zelforganiserend, Slagvaardig en Wendbaar en is nog in volle gang.

Het team Milieu & Duurzaamheid is één van de teams binnen het Cluster Ruimtelijk Beleid. Dit cluster houdt zich in de meest brede zin bezig met de inrichting van de ruimte in de gemeente Zuidplas. Hierbij zijn naast milieu & duurzaamheid de disciplines ruimtelijke ordening, ruimtelijke kwaliteit, wonen, mobiliteit, economische zaken en integrale strategische advisering vertegenwoordigd. Het cluster levert ondersteuning en advies voor zowel algemene beleidsdoelstellingen en visies van de gemeente Zuidplas als de diverse opgaven, programma’s en projecten binnen de gemeente. Denk hierbij aan de invoering van de Omgevingswet en landschappelijke opgaven tot het unieke Middengebied waar het Vijfde Dorp ontwikkeld wordt. Hierbij wordt onder meer nauw samengewerkt met het cluster Gebiedsontwikkeling & Planeconomie en het cluster Beleid Samenleving waar de maatschappelijke beleidsvelden zijn ondergebracht. Omdat de gemeente groeit, groeit het cluster Ruimtelijk Beleid, nu ca 30 collega’s groot, de komende jaren mee. Dat biedt volop kansen en inspirerend werk voor alle collega’s! Ga jij ervoor om samen met ons een hecht en sterk team te bouwen?

Functie

Jij bent onze duizendpoot die alles afweet van milieu en leefomgeving. Als milieucoördinator ben je actief als interne en externe adviseur en voer je de regie over het gemeentelijk milieubeleid. Dit betekent dat je ambities van het bestuur uitwerkt in beleid en dat je een rol hebt in de uitvoering. Je adviseert de organisatie over milieuaspecten, bent hierin een klankbord voor je collega’s en bestuurders. De onderwerpen waar jij mee te maken hebt, zijn zeer complex. De wet- en regelgeving is de laatste jaren steeds strenger geworden en de belangstelling in de maatschappij voor deze onderwerpen is enorm gegroeid. Dit geldt voor alle disciplines waarmee je je bezighoudt waaronder kwaliteit van bodem, water, lucht & geluid. Veel van deze onderwerpen pakken we aan samen met buurgemeenten en andere overheden. Je hebt dan ook een belangrijke taak in het schakelen met deze externe partijen.

De Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) is voor de gemeente Zuidplas een belangrijke partner bij het ontwikkelen en uitvoeren van regionaal milieubeleid. Je werkt in je rol intensief samen met de ODMH in dagelijkse uitvoering van milieubeleid en handhaving, maar ook spar je met hen over actuele ontwikkelingen, hoe daarop in te spelen en over knelpunten in beleid of praktijk. Soms laat je zaken uitzoeken door specialisten van de ODMH of kaart je zaken aan die moeten worden opgepakt. Een andere keer zorg je ervoor dat beleidsvoorstellen van de ODMH op maat worden gemaakt voor de gemeente Zuidplas. Je komt samen met de ODMH en de regiogemeenten tot oplossingen.

Je signaleert ook zelf belangrijke ontwikkelingen en speelt hierop in. Je informeert en adviseert het college in beleidszaken en in concrete casussen. Zo doet Zuidplas mee aan het Schone Lucht Akkoord en zorg jij er voor dat concrete maatregelen worden voorgesteld en uitgevoerd. Je werkt aan de oplossing van situaties met concrete knelpunten, hinder en klachten.

In Zuidplas werk je niet vanuit een ivoren toren. Je krijgt veelvuldig te maken met signalen uit de maatschappij van bijvoorbeeld burgers en bedrijven. Te denken valt aan milieuklachten, wensen om iets te doen aan overlast, nieuwe initiatieven. In deze afwisselende baan krijg je dus onverwachte vragen op je bord en is er ruimte voor eigen initiatief. Regelmatig pak je ook gezamenlijk zaken op: je werkt in je rol veel samen met de milieucollega’s van ODMH maar bijvoorbeeld ook de Zuidplas collega’s die bezig zijn met verkeer, ruimtelijke ordening, duurzaamheid, juridische zaken en communicatie. Met je collega’s onderzoek je concrete casussen en geeft daarop een passend antwoord.

Bedrijf

YER Public biedt jou de kans om je kennis en ervaring te laten zien bij publieke organisaties door heel Nederland. Wij zijn de sparringpartner op niveau die jouw carrière de juiste impuls kan geven! Je komt in dienst van YER en gaat aan de slag bij één van onze opdrachtgevers

Aanbod

Je werkt samen met een team enthousiaste collega’s binnen het ruimtelijk domein en mag daarbij rekenen op een goede balans tussen werk en privé. We belonen jouw inzet en prestaties bovendien met een aansprekend salaris en aantrekkelijke extra’s. Onze arbeidsvoorwaarden op een rij:

 • Concurrerend vast salaris, afhankelijk van kennis en ervaring;
 • 25 vakantiedagen en 8% vakantietoeslag;
 • Reiskostenvergoeding of leaseauto;
 • Goede pensioenregeling;
 • Extra-urenregeling: uitbetaling in salaris of tijd voor tijd;
 • Doorlopend uitdagende opdrachten in het ruimtelijk domein;
 • Intensieve en persoonlijke begeleiding;
 • Kans op deelname aan een persoonlijk coachingstraject;
 • Inspirerende masterclasses.

YER Public biedt jou de kans om je kennis en ervaring te laten zien bij publieke organisaties door heel Nederland. Wij zijn de sparringpartner op niveau die jouw carrière de juiste impuls kan geven! Je komt in dienst van YER en gaat aan de slag bij één van onze opdrachtgevers.

Profiel

De kernwaarden Verbindend, Open, Energiek en Lef spreken je aan. Als medewerker van de gemeente Zuidplas ben je vernieuwend en wil je richting geven aan en meedenken over de veranderingen van morgen en de ontwikkeling waar de organisatie zich in bevindt. Je bent politiek en maatschappelijk betrokken en wil jouw deskundige bijdrage leveren aan een optimale leefomgeving van de inwoners van de gemeente Zuidplas. Je toont eigenaarschap door zelf de regie en verantwoordelijkheid te nemen en bij te dragen aan oplossingen, acties en resultaten.

Wat vragen wij van jou?

Je bent uitstekend op de hoogte van de laatste landelijke en regionale ontwikkelingen ten aanzien van milieu en kan hierover deskundig adviseren. Je hebt ervaring met werken in een politiek-bestuurlijke omgeving en samenwerken met een omgevingsdienst, en weet hierin met de nodige sensitiviteit je weg te vinden. Je bent gewend om als milieu-generalist met veel onderwerpen tegelijkertijd bezig te zijn en hebt hierbij een planmatige werkhouding. Je bent alert op ontwikkelingen en vertaalt deze in concrete acties voor de gemeentelijke organisatie. Hierbij ligt de nadruk van buiten naar binnen te denken en handelen. Je bent toegankelijk voor collega’s en beweegt natuurlijk tussen de verschillende stakeholders.

Daarnaast beschik je over / ben je:

 • Een relevante HBO/WO opleiding en werk-/denkniveau. Planologie, milieukunde of een technische richting hebben de voorkeur
 • Minimaal 2, bij voorkeur meer dan 5 jaar ervaring op het gebied van milieu
 • Juridische kennis van milieu wet- en regelgeving.
 • Een inhoudelijke overview van beleidsvelden als bodem, water, geluid, luchtverontreiniging, externe veiligheid
 • Vakinhoudelijk kritisch, gericht op samenwerking, in staat constructief en oplossingsgericht het gesprek te voeren;
 • In staat om zelfstandig te werken;
 • In staat snel te schakelen en prioriteiten te stellen;
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden en een open, proactieve houding
 • Minimaal één relevante referentie
Doorsturen