Hoe kom jij de winter door?

blog hoe kom jij de winter door.jpg

We hebben er eigenlijk allemaal wel een beetje last van, de winterdip. Bij de één duurt het een dag en bij de andere de hele winter. Door de kou en de kortere donkere dagen, kan het van invloed zijn op onze energielevel en gemoedstoestand. Daarom geven wij je aantal tips om je vrolijker de winter door te laten komen.

Houd jezelf warm
Als je naar buiten gaat kleed je je warm aan. Lagen werken hierbij altijd! Het mooie is dat je ook iets uit kunt doen als de prachtige winterzon doorkomt. Wees voorbereidt en neem altijd je muts, handschoenen en sjaal mee in je tas. Niks is zo vervelend als met ijskoude handen aankomen op je werk om vervolgens op je toetsenbord te moeten tikken. Verwen jezelf met winterthee en warme chocolademelk, want zeg nou zelf hier wordt iedereen gelukkig van.

Weer of geen weer, altijd even naar buiten
Zeker tijdens de donkere dagen is het belangrijk om overdag even naar buiten te gaan. Daglicht helpt je om energie te krijgen, ook als de zon niet schijnt. Hoe meer daglicht je overdag ziet, hoe meer melatonine je lichaam ’s nachts aanmaakt. Hierdoor blijft je slaap-waakritme intact en heb je een goede nachtrust. Lukt het niet om naar buiten te gaan, haal dan het daglicht naar binnen in je huis en op je werkplek. Open de gordijnen en schakel de lichten aan.

Vitamine D helpt je de winter door
Heb je last van een winterdip en voel je je lusteloos?  Dan is de kans groot dat je een vitamine D tekort hebt. Als de zon niet schijnt, kom je namelijk lastig aan deze belangrijke vitamine. Hoeveel vitamine D je aanmaakt is afhankelijk van je leeftijd, het seizoen en je huidskleur. Van nature zit vitamine D in vette vis, lever(traan), vet vlees, echte boter, eidooier en volle zuivelproducten. Ook wordt het aan margarine toegevoegd. Of kies voor een vitaminepil met extra vitamine D toegevoegd.

Blijf in beweging
Zeker met de feestdagen, eten we gewoon wat meer met zijn allen tijdens de winterperiode. Maar naast het feit dat sporten ons fit houdt, zorgt het er ook voor dat je meer energie krijgt. Tijdens sporten wordt er namelijk endorfine aangemaakt en dit stofje verhelpt depressieve gevoelens en een slecht humeur! En dat is precies wat wij in de wintermaanden goed kunnen gebruiken natuurlijk.

Maak het gezellig
Laten we eerlijk wezen, de winterperiode heeft ook iets knus en gezelligs. Het is de periode van lichtjes en kaarsjes aansteken en met een warme deken lekker op de bank te liggen. Haal lekker veel natuurlijk groen in huis. Planten fleuren niet alleen de kamer op, maar laten ook dat onbestemde wintergevoel verdwijnen. Uit onderzoek blijkt dat plantengroen je stress-level naar beneden haalt. Naast het gezellig maken binnen is het ook een goed plan om het gezellig te maken buiten de deur. Zoek je vrienden op en ga leuke dingen doen. Door dingen in te plannen, blijf je actief en vrolijk.

En wat denk jij, kom jij met deze tips de winter door?