Training Afbakening Wlz, Zvw, Wmo en Jeugdwet

Training Afbakening Wlz, Zvw, Wmo en Jeugdwet
Per 1 januari 2015 is de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) zoals we die kenden, gewijzigd. De AWBZ-taken zijn ondergebracht bij nieuwe en bestaande wetten, namelijk de nieuwe Wet langdurige zorg (Wlz), de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo2015), de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de nieuwe Jeugdwet. 

Inhoud
Vooral gemeenten en zorgverzekeraars hebben er sinds de wetswijziging op 1 januari 2015 extra taken bijgekregen. Ook voor burgers die (langdurige) zorg nodig hebben, is er iets veranderd. Zij moeten bijvoorbeeld naar een ander loket voor het aanvragen van de juiste hulp en zorg.

Maar wat is er nu precies veranderd in de zorg? In deze training proberen we jullie mee te nemen in de wijzigingen. Bij welk loket moet je zijn voor welke zorg?
In de praktijk zie je dat het bij burgers, gemeenten, maar ook andere professionals nog niet altijd duidelijk is waar je moet zijn voor welke hulp en zorg.
Tevens zijn er ontwikkelingen dat burgers soms bewust worden geleid naar de verkeerde zorg, omdat ze meer zorg ontvangen of de zorg die ze ontvangen goedkoper is (denk hierbij aan kosten in de bijdrage die wel of niet verschuldigd zijn).

Om medewerkers vertrouwd te maken bij welk loket de burger moet zijn voor de juiste zorg komen tijdens de training de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Waarom is de wet in 2015 gewijzigd?
  • De Wet langdurige zorg (Wlz)
  • Centrum Indicatiestelling Zorg (Het CIZ)
  • De Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo2015)
  • De Zorgverzekeringswet (ZvW)
  • De Jeugdwet

Doel
Na afloop van deze trainingsdag is de deelnemer in staat om de burger en of professional met een hulpvraag naar het juiste loket voor de juiste hulp of zorg te leiden.

Trainingsmateriaal
Het lesmateriaal zal digitaal beschikbaar worden gesteld en bestaat uit de hand-outs van de training en een theoretisch naslagwerk.

Duur
1 dag

Planning
Zwolle
14 mei 2020


Eindhoven
26 november 2020

 

Bewijs van deelname
Deelnemers ontvangen een certificaat van deelname.

Upload jouw CV

Schrijf je vrijblijvend in en ontvang de laatste vacatures in je mailbox

Inschrijven

Contact met ons

Vragen over onze dienstverlening?
Neem gerust contact op

Contact